Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '08

 
Kategori
Siyaset
 

Kara harekatı ve muhalefetin çelişkisi...

Ordumuz tarafından Kuzey Irak'a yapılan kara harekatı konusunda yorum ve eleştiri yapmayı hiç düşünmüyordum. Çünkü siyasi düşüncesi , dini , kökeni ne olursa olsun her Türk vatandaşının Ordumuza ve Hükümete tam destek vermesi , tek vücut olması gerektiğini düşünüyordum. Kara harekatının başlangıcı ve devamında , düşündüğüm gibi oldu. Ama kara harekatının bitimi ile bazı eleştiriler başladı. Bu eleştirilerin haksız ve çelişkiler içinde olduğunu görüyorum.

Genel hatları ile eleştirler üç konuda yoğunlaşıyor.

1- Erken çekilerek imha edilmesi gereken tüm hedefler ihma edilmedi. PKK'nın tüm unsurları yok edilmedi.

2- Çekilme ABD'den gelen baskı ile oldu.

3- Ne gün çekileceği konusunda Başbakan'ın ve diğer hükümet yetkililerinin haberi yoktu.

CHP genel başkanı sayın Deniz Baykal'ın dün akşam ki açıklamaları da bu yönde idi.

Ancak burada bir çelişki var ki , herhalde kimse dikkat etmiyor.
Amerika'dan gelen siyasi bir baskı sonucunda harekat sonra erdirilmiş görüşü doğru ise , sayın Başbakan'ın harekatın biteceği günden nasıl haberi olmaz ?

Bir eleştiri yapıyorsunuz ama , çelişkiler içinde...

Harekatın bitiminden beri AKP'ye karşı olan her kesimin eleştirisi hep aynı yönde.
Bu kesimlerin tüm kamuoyuna verdikleri mesaj aynı ;
- Erken çekildik.
- ABD yüzünden çekildik.
- AKP ABD'nin direktifleri ile hareket ediyor.
- Başbakan'ın hiç bir şeyden haberi yok.

Bu kadar önemli ve milli çıkarlarımızın ön planda olduğu bir konuda bile , bu eleştirilerin yapılması hiç hoş olmamıştır.

Bu eleştirilerin doğru olduğu varsayımından yola çıkalım.

- AKP ABD'den direktif alıyor. ABD "yeter artık çıkın" diyor. Hükümet bunu askere iletiyor ve apar topar çıkıyoruz.
Ama çekilmeden Başbakan'ın haberi olmuyor.

Bu nasıl çelişkidir anlamıyorum. Askere çekil diyen siyasi iradenin çekilmeden haberi yok. Bu mümkün olabilir mi?

Bu eleştirileri yapanların daha derin düşünmeleri lazım.

Genelkurmay açıklama yapmış. " Hedeflerimize ulaştık , bu sebeple çekildik. Harekatın hedefleri önceden belliydi. Kimse bize çekil demedi. Siyasi irade ve dışarıdan bu tip bir ima dahi gelmedi. Son ana kadar çekilmeyi gizlememizin sebebi askerimizin güvenliği amacı içindir. Bu askeri bir harekattır. Ne zaman giriliceğini ve çıkılacağını biz belirleriz ve belirledik."

Bütün bu açıklamalar üstüne , hala eleştiri yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum.

Bir başka eleştiri;
Başbakan ve hükümet yetkilileri ABD savunma bakanı geldiğinde neden onlara "biz çekiliyoruz zaten" demedi...
Bunun sebebini Genlkurmay Başkanlığı 2 gün önce açıklamış. Güvenlik sebebi ile...

Hem ABD'ye güvenmediğinizi , PKK'ya ve Kürt yönetimine yardım ettiğini söyleyeceksiniz , hemde gizlilik içinde bir çeklime yaparken bunu önceden neden ABD savunma bakanına söylemediniz diye bir eleştiri yapacaksınız. Olmadı sayın Baykal...

Hem Başbakan'ın haberi yoktu diyeceksiniz , hemde ABD Türk hükümetine baskı yaptı askerin erken çekilmesine sebep oldu diyeceksiniz. Olmadı sayın Baykal..

Harekat ile ilgili tüm detayları Genelkurmay Başkanlığı bugün yapacağı basın toplantısı ile açıklayacak. Bu açıklamaları dinlemeden eleştiri yapmak çok yanlış.

Harekat ile ilgili detaylı bilgiler verilmediği halde , Genelkurmay Başkanlığı tarafından harekat sırasında yapılan açıklamalar dikkatlice incelendiği zaman görülecek ki , harekatın son iki gününde öldürülen terörist sayısı tek hanelere düşmüştür. Çekilmeden önceki son gün üç , bir önceki gün ise yedi terörist öldürülmüştür. Ancak dikkat edersiniz ki , harekatın sis ve tipi sebebi ile duraksadığı bir iki gün hariç genelde öldürülen terörist sayısı hep otuz ve kırk civarındadır. İki günlük kötü hava koşulları ardından bir anda yetmişli sayılara çıkılmış , son iki gün ise yedi ve üç terörist öldürülmüştür. Bu bilgileri derinlemesine analiz ederseniz zaten harekatın neden sonuçlandırıldığını tespit etmiş olursunuz.

Benim bu harekat ile ilgili yorumum şu;
TBMM tarafından hükümete verilen yetki tezkeresinde , PKK haricinde kimseye zarar verilmemesi (peşmergeler dahil) , toprakların elde tutulmaması gibi zorunluluklar var. Yapılacak sınır ötesi harekata karşı yurt dışından gelecek belli tepkiler var. Bütün bunlar düşünülerek , milli menfaatler göz önüne alınarak , kısa ama etkili bir harekat hedeflenmiştir. Önceden bu hedefler belirlenmiştir. Harekatın süresi , hedeflere ulaşıncaya kadar olan en kısa süredir. Önceden tespit edilemez. Harekat başlamıştır. Hedefler ulaşıldığı anlaşılan 28 Şubat 2008 tarihinden itibaren çekilmeye başlanmıştır. Bu çekilme 29 Şubat cuma gününe kadar sürmüştür. Tüm askerlerimiz kışlalarına sağ sağlim döndüğü zaman basın yayın organlarına çekilmenin TAMAMLANDIĞI açıklanmıştır. Hiç bir zaman çekilmeye başladık açıklaması yapılmamıştır.

Eleştirilerin daha derin düşünülerek , çelişkilerden uzak olması hepimiz adına daha faydalı olacaktır.

Saygılarımı sunarım...
 
Toplam blog
: 3
: 458
Kayıt tarihi
: 14.02.08
 
 

1968 İstanbul doğumluyum. Yıldız Üniversitesi Makina Mühendisliği okudum. Bilişim sektöründe çalışma..