Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Karadeniz'de değişen iklimin sosyal hayat üzerine etkileri

Karadeniz'de değişen iklimin sosyal hayat üzerine etkileri
 

Çayeli Limanköy-Fotograf alıntıdır.


Karadeniz, dünyanın saklı cenneti, inatçılığıyla keçiyi kıskandıran, komik ama gerçek hikayelerin baş kahramanlarının memleketi...

Karadeniz iklimi yazlar serin, kışlar ılık, dört mevsim yağışlı geçen bir iklim çeşidi. Bu tanımın Coğrafya kitaplarından kaldırılmasına az kaldı.Zira her yıl güneşli gün sayısı artmaktadır bölgede.

Bunun etkisiyle küçük adımlarla da olsa ilerleyen deniz turizmi belki de ilerde bölgenin en büyük geçim kaynağı olacak, kim bilir?

Akdeniz ve Ege sahillerinde görmeye alışkın olduğumuz bir çok aktivite yavaş yavaş Karadeniz sahillerinde de yer bulmakta kendine. Bu değişimi farketmeme neden olan bir olay şöyle:

Çayeli sahilindeyim.İki dalgakıran arasında küçük bir plaj. Şezlonglar sıra sıra dizilmiş, şemsiyeler yerleştirilmiş, plaj voleybolu ve plaj futbolu için uygun alanlar oluşturulmuş. İsteyene kano ve deniz bisikleti imkanı bile sunuyorlar.

Eskiden görmeye alışkan olduğumuz kıyafetleriyle yüzmeye çalışan hanımlarımıza az da olsa rastlıyoruz yine fakat genel olarak ortamın gereğine uyuluyor. Dikkatimi çeken en önemli nokta ise 25 yaş üstü bir çok erkeğin eşine yüzme öğretmeye çalışıyor olmasıydı. Daha küçük yaşlardaki genç kızlar bu noktada ablalarından ve annelerinden daha başarılılar. Sosyal hayatta erkeğin gerisinde kalakn karadeniz kadını yetişmekte olan yeni nesille hızla arayı kapatmakta.

Ama hala vazgeçemediğimiz alışkanlıklarımız var. Örneğin plajın girişinde 'Dışarıdan yiyecek içecek getirilmesi yasaktır' uyarısına rağmen plaj havlularının arasında içeri giren sandviçlerin haddi hesabı yok tabi. O da zamanla değişecektir muhtemelen.

Bakalım ilerleyen yıllarda daha nelerle karşılaşacağız. Bekleyip görelim.

 
Toplam blog
: 22
: 984
Kayıt tarihi
: 08.06.12
 
 

1987 Rize Hemşin doğumluyum. KTÜ - Sınıf Öğretmenliği mezunuyum. Halen Rize- Kalkandere'de Sı..