Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '09

 
Kategori
Mizah
 

Karagöz - Hacıvat

Karagöz - Hacıvat
 

Yar bana bir eğlenceee.


Geleneksel kültürümüzün ortaoyunu ve meddah ile birlikte en önemli köşe taşlarından biri olan gölge oyunumuz KARAGÖZ HACIVAT oyunları günümüzden yüzyıllarca önce ortaya çıkmış, insanları eğlendirirken düşündürmüş, zaman zaman toplumsal bilinç oluşmasında öncü bir rol oynamıştır. Gölge oyunlarının ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı hakkında kesin bilgi olmamakla birlikte Asya (Java, Endonezya, Çin) kökenli olduğu bilinmektedir. Gölge oyununun Türk kültüründe ne zaman ortaya çıktığı, Karagöz ve Hacivat olarak ne zaman biçimlendiği ise bir muamma olma özelliğini korumaktadır. Her ne kadar bu konuyla ilgili bir takım tezler ortaya atılmış ise de bunların hiçbiri kesin değildir. Zaten bu tezlerin bir bölümü söylenti olmaktan öteye gidememiştir. En çok bilineni ise Karagöz ile Hacivat’ın Bursa Ulucami’de inşaat işçisi olarak çalıştıkları ve şakalaşmaları yüzünden inşaatın yavaş ilerlemesinden dolayı Padişah Sultan Orhan'ın ikisini idam ettirmeleri üzerine olan söylentidir.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Karagöz : Bıy bıy bıy bıy bıy bıyyyy. Yahu Hacıvatım napan laa?
Hacıvat : Görmez misin be zındık çivi çakarım. Al senin kafana daaaaa...
Tossss !!!
Karagöz : Ya adamım senin derdin ne he ? Senin tek sorunun ne biliyor musun ahbab-ı yarenim? Kavuğunun beynünden büyük olmasudurrr... Onun içün böyle çakı çakı verürsün tahtalara keserüüü.

Hacıvat: Sen daha konuşmaya devam-ı mübalağa edersen birazdan kafamız uçacak bunu da unutma ey serserüüüü.

Tossss !

Karagöz: Neden böyle söylersün ey Hacıvatım inşaat amelem?

Hacıvat: Duymadın mı kulağı delik Karagözlü zeytin ağacı. Padişah, bu inşaat bitmez ise tez kellelerimizü vuracak imüş.

Karagöz: Nereye vuracak imüş duvara mı, yoksa biribirimize mü?

Hacıvat: Ah ah Karagözlü espirik cân-ı Cem Yılmaz kankam. Sen hala işin goygoyundasun. Sen en iyisi buradan kaç da maydonozda stand-up yapasun. Seni gidi koca kafalu tosuuunnn ...

Tossss !

Karagöz: Deme yaa ! Vayy vay vay. Bu inşaat bitmezkü tez vakit. Biz en iyisü bir müteahhit bulalum da tez zamanda bitire bu inşaatu. Yoksa kelleler ayrılacak ikimizinde.

Hacıvat: Senin bu boş avazların, espiriklerin olmasaydı bitecek idü Karagözüm canpolatım.

Karagöz: E o zaman hiç vaküt kaybetmeden bitirelim bu Ulu Camii'yi....

Padişah Sultan Orhan: Eyy zındıklar! Siz hala bitiremedünüz mü istediğüm yapıtı? Size uzun bir müddet vermiş idüm bitiresiniz diye. Görüyorum ki kelleleriniz hala yerinde durmamak içün can atmaktadur.

Karagöz: Padişahım bize bir hafta daha müddet veriniz de hemencecik bitirelim şu Camii'yi. Hatta benim büldiğüm bir müteahhit var idür Karadenizli onun üstün zekasıyla bitiriverürüz tez vakit.

Padişah Sultan Orhan: Neyse siz fazla cereyan etmeyin bitirmek içün. Ben sizin işinüzü bitireceğüm zaten bre şaklabanlar. Askerlerümm. Bu iki adama sabah namazına müteakip güzel bir ense traşı ihya eyleyünüz... Ha ha haha aaaa.....

Karagöz: Çok sağolun yüce Padişahım. Bizi düşünmenüz büyük incelük idür.

Hacıvat: Şimdi sıçtık ya Karagöz. Sen hala uyanamadın olaya. Eşhedü enlaaaaaaa....

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..