Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '20

 
Kategori
Kentleşme
 

KARAMAN NASIL TANITILIR

KARAMAN  NASIL TANITILMALIDIR ?

Bu soruya her Karaman’lının ve ilgi duyan her insanın vereceği farklı cevaplar vardır elbette. Her fikir değerlidir.“Akıl akıldan üstündür, akıl benim nazlı dostumdur” derdi annem.

Fikrin,önerinin fayda sağlayabilmesi için somut koşullar kapsamında uygulanabilir olması önemlidir. Uygulamanın gerçekleşmesinde de önce insan-lar, sonra da para-lar gerekecektir. İkisi birlikte olmadan olmaz. Buradan hareketle her iki kaynağın (insanlar&Paralar) nasıl temin edileceğini de beraberinde sunmayan öneriler boşlukta kalabilir.

Bir çok Karaman sever hemşehrim gibi ben de yıllardır bu konuya kafa yorar yorum yaparım, yazar çizerim ancak önce İnsanlar unsuru gerçekleşemedi. İlk şart gerçekleşmeden de ikinci şart oluşmadı ve sonuç da alınamadı bu güne kadar.

   BENCE GEREKENLER:

          1-   KARAMAN'DA DİZİ FİKM ÇEKİLMELİDİR. KARAMAN’ın Karadağdan kiliselerini,Taşkaleden ambarlarını mağaralarını, Ermenek den Taşeli  bölgesinden görülesi gösterilesi doğallıklarını; Sanayisini ticaretini, Mevlanasını, Yunusunu, dilini kültürünü coğrafyasını,ovasını yaylasını ve ürünlerini: Daha önemlisi Karaman köylerinde yaşayıp  ahırında, tarlasında çalışırken aynı gün içinde Fabrika da da çalışıp üretime katılan genç kızların, erkeklerin oluşturduğu “köy kent karması” işçi sınıfının yaşamlarını, sevgilerini sevdalarını, özlemlerini ve toplumsal yaşama yansımalarını da kapsayan bir Televizyon dizisi çekilse derim. 

             2_ Ulusal Televizyonlardaki hava raporlarında “Karaman hava durumu” mutlaka verilmelidir.

Bürokratik kadrolarda bunu gerçekleştirecek insanlarımız var. Karaman  tarımı, ticareti ve sanayisi   açısından çok önemlidir, bu önem vurgulanmalı, yansıtılmalıdır.

            3_ Antalya İzmir vb. Turizm öncelikli şehirlerde Karaman Kültür tanıtım ofisleri açılmalıdır. Bu şehirlerde bulunan Karaman Dernekleri bu ofislerin işlemesine gönüllü katkılar sağlamalıdır.

            4_ Antalya bağlantılı turizm firmaları ile ilişkiler kurulmalı.Antalya ya gelen  yabancı turistlerinKaraman’ı ve değerlerini görmeleri sağlanmalıdır. Ancak Karaman’a gelecek turist Kent de ANTALYA da ki kadar rahat gezebilmelidir.

           5_Tüm İllerin merkezlerinde bilboartlar kiralanıp duyurularla  Karaman haftası ilan edilmeli, Karaman’ın değerleri bilgiler, görseller paylaşılmalı,açılacak fuarlara katılınmalıdır..

          6_Twitter dahil Karaman adına sosyal medya hesapları açılıp, her gün birkaç Karaman fotoğrafı  ve Karaman’ı tanıtıcı haber paylaşılmalıdır. Bu hesaplar gönüllülerin de yer alacağı profesyonel kadrolarca yönetilmelidir.

          7_ Karaman da Liseye başlayan her öğrencinin ücretsiz katılabileceği Karaman’ı tanıtıcı İl İçi geziler düzenlenmelidir. Okullarda Karaman’ı tanıtıcı proğramlar olmalıdır. Karaman’ı önce Karamanlılar tanımalıdır.

          8_ Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine  gelen her öğrencinin birinci sınıftayken Karaman'ı tanıması için ücretsiz tanıtım turları düzenlenmelidir.Karamana gelen her öğrenci  Karaman'ın turizm elçisi olmalıdır.Üniversite öğrencilerinin yerelde  kentsel sosyal beklentileri karşılanmalıdır.

           9_Yerel teşvik ve katkılar sağlanarak  KMÜ.  kadrosu  profesör  kadrolarıyla donatılıp Karaman üniversitesi ile de öne çıkarılmalıdır. Karaman’ın günü birlik denize ulaşım imkanı var, Tercihen Baraj bölgesinde Akademisyenler için villalardan oluşan bir akademik mahalle oluşturulup, Profesörlere lojman olarak tahsis edilse Karaman Prof, Doçent tercihlerinde öncelik alır.Bu durum kaliteyi artıracaktır.

            11_ Karamana Tarım ve Hayvancılık Müzesi Açılmalıdır.

Adı Üstünde Karaman Ovasındayız.Yüz yıllardır yaşam Tarım ve Hayvancılığa bağlıdır. 

Ovada farklı üretim araçları, Dağda farklı araçlar kullanılmıştır. Bunlar geleceğe hafıza niteliğinde ve uzman çalışmaları ile aktarılmalıdır.

           12_ Karaman da Ulusal düzeyde uydu yayını yapan TV Kanalı oluşturulmalıdır. Mevcut kanalların dengeli ticari işbirliğinde yerel ve mülki idarenin desteği ile bu sağlanabilir.

            13_ Tüm çalışmalarının finansmanı için “Karaman Kültür Tanıtım Fonu” kurulmalıdır.

            14_Yerel ve Mülki idari iş ve işlemlerinde Karaman Tanıtım fonuna sembolik yüzdelerle katkı alınmalıdır.

15_Duyarlı tüm Karaman ve Karaman’ı sevenler Karaman Kültür Tanıtım Fonuna bağışlarıyla destek olmalıdır. SADECE İSTEMEK VE ÖNERMEK İLE OLMUYOR,HERKEZ İMKANLARI ÖLÇÜSÜNDE DE VERMELİDİR. Saygı ve Sevgilerime. orhanyuksel7007@gmail.comwww.antemder.org.tr

 
Toplam blog
: 43
: 567
Kayıt tarihi
: 28.06.11
 
 

 Karaman E.M.lisesi ilk öğrencilerindenim. ikinci sınıftan itibaren Antalya Makine Teknisyen okulun..