- Kategori
- Kişisel Gelişim
Kararsız bir insan mısınız?

Tanıdığım çoğu insanın sorunu karar verememek. Ve neredeyse herkes bu özelliğinden rahatsız. Onunla mu çıkayım, diğeriyle mi? O işe mi gireyim, diğerine mi? O yemeği mi yiyeyim, diğerini mi? Haftasonu başımımı dinleyeyim, yoksa arkadaşlarla mı gezeyim? Ve bunun gibi bir sürü gerekli gereksiz soru...
Cevap: Niyetiniz ne? Neye varmak istediğinizin farkında mısınız? Yani, karar verirken arkada yatan gizli niyet nedir?
Hemen söyleyeyim, çok aşmış bir insan değilseniz keyif almak. Yanlış mı? Bence, çoğu zaman doğru. Minimum çaba, maksimum keyif. Ama olmuyor, çoğu zaman evdeki hesap çarşıya uymuyor. Ve verilen karardan pişman olunuyor. Ve insan daha sonra, daha da kararsız bir hale geliyor. Peki bu kısır döngüyü nasıl aşacağız?
1- Daha samimi olun. Örneğin, arkadaşlarınızla buluşacaksanız, ne kadar sıkıntılı olursa olsun onları görmek istediğiniz için, onları sevdiğiniz için onlarla buluşmayı seçin. Diğer alternatife göre daha fazla keyif almak için değil. Birisiyle evlenmeyi düşünüyorsanız, onu daha fazla mutlu etme isteğiyle evlenin. İçinizde onu daha fazla mutlu etme isteği yoksa işiniz biraz zor. Size verdiği keyif azalınca, kararınızı sorgulamaya başlarsınız.
2- Verdiğiniz kararların iyi taraflarına odaklanmaya çalışın. Geleceği tahmin etme şansımız yok. Güzel bir gün olması için dua edin. Eğer istediğiniz gibi geçmezse, nerede samimiyetsiz, diğer bir deyişle sadece kendiniz açınızdan düşündüğünüze bakın. Bu bir işaret olabilir.
3- Olaylara gelişim gözlüğüyle bakın. Verdiğiniz kararların sonucunda zevk almak önemlidir ama asıl niyetiniz kişisel özelliklerinizi geliştirmek olursa, hiçbir zaman boşa kurşun sıkmış olmazsınız. Sabır, insan ilişkilerinde daha ılımlı bir yaklaşım, esneklik, hoşgörü, şükredebilme yetisi, iyimserlik, duyguların etkilerini kontrol edebilme, yeni beceriler kazanma gibi yetkinlikler size hayatın her alanında gerekli olacaktır.
4- Alternatiflerden bir tanesinde başkalarına yararlı olma gibi bir durum söz konusuysa, onu seçin. Hayal ettiğiniz kadar keyif alamasanız da hiç olmazsa harcadığınız zaman ve emek sonucunda birileri sizin vesilenizle geçici ya da kalıcı olarak mutlu olmuş olacaklar.
Özetleyelim:
1- SAMİMİYET
2- OLAYLARIN İYİ TARAFLARINA ODAKLANMAK
3- HAYATA GELİŞİM GÖZLÜĞÜYLE BAKMAK
4- BAŞKALARINA YARARLI OLMAK
Kararınızı verirken bu sayılanları değerlendirme kriteri olarak kullanabilirseniz, sonuca üzülmeyeceğinizi düşünüyorum. Çünkü siz elinizden gelenin en iyisini yaptınız.