Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '17

 
Kategori
Kültürler
 

Kardeşçe Ramazan'ı yaşamak

Kardeşçe Ramazan'ı yaşamak
 

Yaşayışımızda, kültürümüzde ve dini inançlarımızda Ramazan’ın  ayrı bir yeri ve önemi vardır. Halk arasında 11 ayın Sultanı diyorlar. Bu kutlu ayda oruç tutanlara ne mutlu. Hasta olanlar, doğum yapan kadınlar ve aklı beliğ ( olumlu ) olmayanlar oruçtan muaftırlar. Oruç konusunda büyük yaratıcı Yüce Mevla’m bir sözünde şöyle der:

” Ramazan ayı insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın  indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa  ( tutmadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister. Zorluk istemez. Allah şükretmemizi ister.(Bakara Süresi:185) Bu konuda fazla konuşmak haddim değildir, konuyu Sayın din Hocalarımıza bırakıyorum.  

Çok şükür millet olarak aynı çatı altında bu Ramazan ayında aynı saflarda yine birlikteyiz. Geçen yıl bizimle birlikte onların bir kısmını bu yıl göremiyoruz. Onlar aniden uçup gittiler.  Rahmeti Rahman’a kavuştular. Yolları aydınlık ve mekânları cennet olsun. Gelecek yıla, bu mübarek günlere ulaşmamız belli değildir. Yüce Mevla’m hayırlısını versin. Mevla’m neylerse güzel eyler…

Ramazan ayı sosyal ve toplumsal bakımından da güzel bir aydır. Bereketi boldur. Bu ayda mü’minler zekâtlarını ve diğer sadakalarını hep bu ayda vermeyi tercih ederler. Özellikle bu ayda Türkiye genelinde Şehir şehir,  ilçe ilçe ve köy köy İftar çadırları, iftar sofraları  kurulur, yemekler verilir. Zengin, fakir herkes bu yemeklere davet edilir.

İlimiz Aydın Büyükşehir Belediyesinin Aydın merkez olmak üzere bütün 17 ilçe ve kasabalarına kadar her akşam değişik mahallelerde iftar yemeklerini vermesi takdire   şayandır. İlçemiz Söke’de de bu güzel hizmeti halkımıza verdiğini görüyoruz, bu çaba alkışlanmalıdır. Millet olarak birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşamız bunlar önemlidir. Milli birliğimiz ve özgürce dirliğimiz için bu mübarek ayda çok dua edelim. Çünkü Türkiye’nin birliğini ve dirliğini bozanlar vardır. Bunlara meydan verilmemelidir.  

Aslında Ramazan ayı bir ibadet ayıdır. Ancak Ramazan’da halk arasında ilk akla gelen yemeklerdir. Oruç sonucu sofralarımıza çeşitli yemekler gelir. Anadolu’nun bölge bölge zengin bir yemek veya mutfak kültürü vardır. Sözlerimi hayırlı ve bereketli Ramazanlar dilerken, yemek konusunda bir destan yazan Aşık Hüseyi’nin bir şiirini burada sizlerle  paylaşmak istiyorum.

AÇGÖZLÜMLÜK DESTANI

Ramazan’da çok taamdan hazmetmem

Hemen sofra( da) kırk eli sahan olsun

Nefsimi ziyade zevkle doyamam

Diellere bunda şah-ı cihan olsun

 

Tabaklar bir gelsin hem çifte çifte

Şekerli reçelden edelim sifte

Onun arkasından ekşili köfte

Dolma yerken gönlüm şaduman olsun

 

Kayseri pastırması nam vermiş cihana

Yumurta yağıyla girmiş bahana

Patlıcan dolmasına yoktur mahana

Etli paşa dertlere derman olsun

 

Yassı kadayıf  canların canı

Tel kadayif  sofraların sultanı

Tatar böreği pek severim anı

İçinde kıyma,  soğan bol olsun

 

Soğan sarımsak da pek olur acı

Etli pilavsa başımızın tacı

Zerdedir dahi onun ilacı

Boğazıma kolayca revan olsun

 

Aşure gelsin bal ile yağdan

Şekerli kaymak sol ile sağdan

Bir kuzu dolması kızara yağdan

Biride fürundan püryan olsun

 

Bir zaman cihanda sağ olur isem

İstanbul içinde mük’im olur isem

Bu yemekleri her gün bulur isem

İsterse altı ay Ramazan olsun

 

Yoğurtlu yemeklere canım fedâ

Biraderim gayret et al bir daha

Sade yağ ile hele pek şifâ

Oğlun doğarsa adı Şaban olsun

 

Âşık Hasan der ki çoktur aşlarım

Tavuk dolmasını sever dişlerim

Kavurma ile cenge başlarım

Yahnı benim ile imtihan olsun.( 1 )

 

Halk Şairi Âşık Hüseyin

Çağrı Kültür Sanat Folklor Dergisi,

Nevin Halıcı, Yıl; 60, S:679- Haziran 2016-  Ankara

 

----------------------------------------------------------------------------------------

BAŞSAĞLIĞI:

Geçen gün Bingöl’ün Genç İlçesi'nde, teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Aydınlı Uzman Çavuş Ufuk Demirkıran'ın baba ocağına ateş düştü. Şehit Ufuk Demirkıran'ın cenazesi memleketi olan Aydın'ın Sultanhisar İlçesi'nde toprağa verildi. Başta acılı ailesi olmak üzere kahraman Silahlı kuvvetlerimize ve Yüce milletimize baş sağlığı diliyor, Şehit Uzman Çavuş Ufuk DEMİRKIRAN’a Allah’tan rahmet diliyor ve tüm sevenlerine baş sağlığı ( A. GÜLER )

 

Abdülkadir Güler 

13.06.2017-  SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..