Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '08

 
Kategori
Eğitim
 

Karne nasıl okunmalı?

Karne nasıl okunmalı?
 

Bir eğitim öğretim döneminin daha sonuna geldik. Bazı öğrencilerde gözle görülebilir bir telaş, bir heyecan hatta korku görülmeye başladı.

Çocuk, bir değerlendirme ve sonuçla karşı karşıya olduğunun bilincindedir. Bunun gerginliğini yaşamaktadır.

Aslında, karneye olumsuz tepki gösteren anne babalar, çocuklarıyla ilgilenmeyen anne babalardır. Neden mi? Çünki, ilgili anne babalar zaten çocuklarının başarı durumunu, notlarını ve gelişimlerini bilirler; karne onlar için bir sürpriz olmaz.

Sakın, çocuğun “ne kadar başarı, o kadar sevgi” düşüncesine kapılacak tavır ve konuşmalara girmeyiniz…

Çocuğunuzun karnesine bakarken önce iyi notlar üzerinde durun ve memnuniyetinizi ifade edin, taktir edin sevginizi dile getirin. Daha sonra varsa kırık notlarını ele alın. Kırık notları değerlendirirken sakın tehditkâr davranıp yüksek kaygıya sebep olmayın.

Karnesinde daha düşük notları olan öğrenci annesinin şu diyaloguna bakalım:

“Madem zamanında ders çalışmadın, eve zayıfla geldin bu tatilde çok çalışacaksın, bir yere çıkmayacaksın…”

“Türkçe ve İngilizce derslerinde çok başarılısın. Matematiğin biraz düşük. Bunun için neler yapabiliriz biraz düşünelim. İkinci dönem biraz daha düzenli çalışman gerekecek…”

Şüphesiz ikinci konuşma daha yapıcıdır, öğrencide yüksek kaygıya sebep olmaz ve çocuğun kendisine olan güvenini yitirmesine sebep olmaz.

Karnedeki başarısızlık, kişiliğe yönelik suçlamalara ve sevgiyi notlara bağlamaya sebep olmasın. Bu suçlama ve sevgi değerlendirmesi, çocuğun geleceğe yönelik beklentilerinin düşük olmasına ve ders çalışmak istememesine sebep olabilir. Sonuçta çocuk” yüksek düzeyde başarısızlık kaygısı” içine girebilir. Ve asıl, başarısızlığın sebebi bu yüksek düzeyli başarısızlık korkusudur.

Karne nasıl olursa olsun, çocuğunuzu sevdiğinizi sözle ve beden dilinizle ifade edin. Çocuğunuza destek olun. Ona güven verin. Onun çalışma şevkini kırmayın. Düşük derslerin nasıl düzeltileceğini çocuğunuzla konuşarak bir sonuca varın.

Unutmayın bazı öğrenciler bazı derleri tüm çabalara rağmen başarmayabilirler. Bu durum, çocuğun yeteneği ile ilgilidir.

Karne değerlendirmesi yaparken, anne baba olarak kendinizi de değerlendirin. Sizin bu karneye katkınızı ne?

Tavsiyelerime şu fıkra ile son vermek istiyorum.

Baba, ortaokul üçüncü sınıfa giden oğlunun elinde karneyle salona girdiğini görür. "Allah allah, dönem ne çabuk bitmiş..." diye düşünür ve oğluna seslenir:

-"Getir bakayım şu karneyi!"

-"Al baba..."

Babası karneye bir bakar ki, beden eğitimi ve resim dışındaki tüm dersler zayıf.

-"Bir dediğini iki etmiyoruz, bilgisayar dedin, bilgisayar aldık, İngilizce kursu dedin İngilizce kursuna gönderdik, gitar kursu, müzik aletleri, ne istersen yapıyoruz. Ne bu notların hali!"

-"Baba... O benim karnem değil ki, senin kitaplarını karıştırıyordum, …

 
Toplam blog
: 23
: 1432
Kayıt tarihi
: 08.12.06
 
 

1976 yılında Elazığ'ın Baskil ilçesinin Beşbölük Köyünde doğdu. İlköğretimi Baskil Yatılı İlköğre..