Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '16

 
Kategori
Kültürler
 

Karşı yakada kalanların, Ege'deki çığlıkları devam ediyor.

Karşı yakada kalanların, Ege'deki çığlıkları devam ediyor.
 

 

 

 

         “Rodos, İstanköy Ve Onikiada Türkleri Kültür Ve Dayanışma Derneği’nin  toplantılarnın ikincisi, Konakta Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı binasında, Dernek Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı’nın sunumu ile icra edildi..

         İlk toplantıda dernek mensuplarının toplantısı münasebetiyle “Karşı kıyıda kalanların Ege’deki çığlıklarından  bahsetmiştik. Evet o çığlıklar devam ediyor. Evet.. Ege denizinden  zaman zaman yükselen o çığlıklar hiç tükenmeyecek.

         Başkan Kaymakçı, verdiği aydınlatıcı ve birleştirici konferansında, tezlerini kuvvetlendirici ve aydınlatıcı bu uğurda yazılmış kitapları ile de desteklendiği oturum, huşu  ile dinlendi. Sık sık alkışlandı.

Konuşmacılardan eski  K.Yaka Belediye Başkanı Kemal Baysak’ın duygulu konuşmasından sonra,  bir kısım davetliler, zaman zaman söz alarak konuya açıklık getirerek  “Biz her zaman varız ve haklarımızın peşindeyiz” imajı yarattılar. Birlik ve beraberliklerini ortaya koydular.

         Rodos,  İstanköy ve onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, yaptığı değerlendirmede; Rodos ve İstanköy ağırlıklı olmak üzere Onikiadalar’da yaşayan ve sayıları 6.000 civarında olan bir Türk nüfusun  bulunduğunu, Yunanlıların Lozan Barış Antlaşması imzalandığında  Onikiadalar’ın İtalyan yönetimi altında bulunduğu gerekçesiyle söz konusu soydaşlarımıza “azınlık” statüsü tanımamış bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

         “Dernek olarak adalarda yaşamakta olan Türklerin kültürel kimlikleri ile yaşamalarını bir insanlık sorunu olarak değerlendiriyoruz. Hiçbir kültürel kimliğin yok edilmesi ya da görmezlikten gelinmesini doğru bulmuyoruz. Bu bağlamda Batı Trakya’da olduğu üzere Türk kültürel kimliğinin korunması ve geliştirilmesi konusunun, bir Avrupa Birliği ülkesi olan Yunanistan’ın önde gelen görevlerinden birisi olması gerektiğinin ifade etmek  istiyoruz.” Dedi.

          Diğer konuşmacılar da “Rodos ve İstanköy’de yaşamakta olan Türklerin, Vatandaşlık, eğitim ve Türkçe öğrenme hakkı, din ve ibadet, Osmanlı Türklerinden kalan kültür mirasının korunması, vakıflar, nefret ve baskı ortamı gibi pek çok sorunla karşı karşıya olduklarını,  onları her geçen gün kültürel bir asimilasyona sürüklenmekte olduğunu, Adalarda varlıklarını sürdürmeye çalışan bir avuç Türk/ Müslüman azınlığın sessiz çığlığını dünya komu oyuna duyurmak  zorunluluğu bulunduğunu ifade ettiler.

         Toplantı, vakur bir şekilde  dağıldı.

ÖZGÜN bEY KONUŞURKEN

KEMAL BAYSAK, KİTAPLARA İLGİ  DUYDU.

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..