Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '11

 
Kategori
Futbol
 

Karşıyaka'nın 1964'te şike iddası üzerine küme düşmesi hakkında

Karşıyaka'nın 1964'te şike iddası üzerine küme düşmesi hakkında
 

Ülkemizde yaşanan şike operasyondan çıkabilecek sonuç tahminleri yapılırken geçmişten Karşıyaka örneği veriliyor. Bu olaydaki eksiklikleri, yanlışlıkları ortadan kaldırmak bir Karşıyakalı olarak boynumun borcudur. İşte bahsedilen, Karşıyakanın küme düşmesi ile ilgili gerçekler; 

Yıl 1964. Karşıyaka, küme düşmesi kesinleşen Kasımpaşayı evinde ağırlar ve 4-0 lık üstünlük sağlayarak maçı o tarihlerde galibiyet için verilen 2 puanı kazanarak tamamlar. Karşıyaka, küme düşme mücadelesi verdiği ve birkaç hafta öncesinde deplasmanda 2-1 yendiği Beykoz 1908 'in 1 puan üstüne çıkarak küme düşme potasından çıkmayı başarır. 

Maçtan sonra gazeteler "Skandal", "Şike Yaptık" gibi manşetlerle Kasımpaşasporlu futbolcuların, Karşıyakadan yenilmeleri için para aldıklarını itiraf ettikleri haberleri yayınladılar. (Milliyet gazete arşivinden 28 Mayıs 1964 tarihli gazetenin 8. sayfasında habere ulaşabilirsiniz) Kasımpaşa futbolcuları Özkay, Altuğ, Turgut, Erol, Raşit ve Sadet'ın yazılı itiraflarıyla ortaya atılan iddaalar doğrultusunda 14 futbolcusunu ve İtalyan antrenörü Renato Vignori'yi savcılığa verir. 

TFF, Kasımpaşalı futbolcuların itirafları sonucunda Kasımpaşayı 4-0 hükmen mağlup, Karşıyakayı da 3-0 hükmen mağlup sayar. Kazandığı 2 puanı silinen Karşıyaka Beykoz 1908 'in bir puan altında yer alarak küme düşer. 

Şike, teşvik gibi onursuz olaylarla hiç bir ilgisi olmayan Karşıyaka iki yıl boyunca verdiği hukuk mücadelesi sonucunda, Kasımpaşalı futbolcuların ifadelerini değiştirmesiyle aklandı. Kasımpaşalı futbolcular; Şike yaptık demek için Beykozdan para aldıklarını itiraf ettiler. 1966 yılında Danıştay haksız yere puanı silinip küme düşürülen Karşıyaka'ya kazandığı 2 puanı iade etti ve 1.Lige yükseltilmesine karar verdi. 

Bu olay Türk futbol tarihinde tescil edilen ilk şike iddaası olmakla beraber, iddaaların ve itirafların çok yönlü araştırılmasının gerekliliğini gösteren bir ders niteliği de taşır. 

Karşıyakanın 1.Lige dönüşünü sağlayan Danıştay kararı ile ilgili Milliyet gazatesinin 30 Mart 1966 tarihli yayınının 8. sayfasındaki haberine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 

http://gazetearsivi.milliyet.com.tr/GununYayinlari/Vxcf_x2F_oRIxIxekIa2M7hezw 

_x3D__x3D

 
Toplam blog
: 161
: 1259
Kayıt tarihi
: 03.05.11
 
 

İzmir Karşıyaka'da yaşıyor Maliye mezunu http://www.karsiyakahaber.com/ yazarı   ..