Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '20

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kat Mülkiyeti 43 Madde!

KAT MÜLKİYETİ KANUNU
 
Kanun Numarası: 634
 
Madde 43 – "Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya anagayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmuyorsa, bunlardan fayda-lanmak istemeyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin gide-rini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler.Bununla beraber, başlangıçta giderlere katılmayan kat maliki veya onun külli veya cüzi halefleri yenilik ve ilavelerin yapılması ve korunması giderlerine sonradan, kendi arsa payları oranında katılırlarsa, yapılan lüks yenilik veya ilaveden faydalanma hakkını kazanırlar."
 
2019 Yılsonunda yapılan Olağan Genel Kurulda; Aydınlar sitesi konutlarının dış boyasını değiştirme konusu sadece yönetimin fikri ve yönetimin ısrarı üzerine gündeme gelmiş; sanki bu dış cephe boyasının yapılmasına önceden karar vermişiz gibi; dakikalarca dış cepheyi yapacak firmaların reklamı bizzat yönetim kurulu başkanı tarafından yapılmıştır!
 
Yapılacak işleri ve seçenekleri bir taraftan başkan överken binaların birkaç şekilde değişik renklerde boyanmış resimlerini örnek olsun diye süreç içinde askıya asmışlardır. Fakat ne yazık ki daire sahiplerine hangi bloklarda ne kadar hasar olduğunu gösteren bir tane resim gösterilmemiştir! Sadece yönetim kurulu başkanı tarafından “Bloklar dökülüyor” ifadesi bizzat söylenmiştir!
 
İnsanların ekonomik durumunu ilgilendiren bir konu üzerinde, üstelik yeterli çoğunluk olmadığı halde, bu Olağan Genel Kurulunun ikinci toplantısını avantaj olarak görüp hemen üç beş dakikada oylanıp oldubittiye getirilmesinden ziyade; binaların tamamının dış cephe boyasının gerçekten ihtiyaçtan dolayı yapılmasının zorunlu olduğunu gösteren hiçbir resmi belge ve bilirkişi heyetinin raporu olmadan Site yönetimi tarafından ortaya konulması ve ısrarcı olunmasının bir mantığı ve savunulacak bir tarafı maalesef yoktur!
 
Aydınlar sitesinin tıpkı diğer sitelerde olduğu gibi kendine özel renklerde bir dış cephe boyası vardır. Ayrıca on üç bloktan (208 daire) oluşan sitemiz içinde dış boyası dökülen blok sayısı iki veya üçtür. O da sadece yan taraflarının bir bölümüdür. Blokların diğer taraflarında boya kabarması veya dökülmesi yoktur. Ufak tefek rötuşlar olabilir ancak böyle bir karar alınması için yeterli sebep değildir.
 
Burada gerçekte yapılması gereken;
 
Boyaları dökülen bloklarda oturan daire sahipleri veya dairesini kiraya vermiş fakat başka yerde oturan daire sahipleri; Sözleştikleri bir gün kendi aralarında toplantı yapar ve kendi bloklarının boyasını Aydınlar sitesinin genel görünüşüne sadık kalarak dış cephe boyasını yaptırırlar. Bu olay tıpkı blokların kendi çatılarının onarımı gibi, tıpkı çanak antenlerini bir araya toplamaya karar verilmesi gibi blokların birbirlerinden bağımsız yapılabilecek bir olaydır. Site yönetimi bu konuda blok sakinlerine ekonomik değil, sadece mantık çerçevesi içinde yardımcı olabilir.
 
Hiç kimse; eğer kasasında hazırda harcayacak parası yoksa sırf üç beş kişi istiyor diye toplumun cebini, kazancını ve giderini ilgilendiren konularda keyfi bir karar alamaz. Geçim sıkıntısı içinde olan insanları yönetim, gereksiz yere ve hatta ısrarlı bir şekilde birileri para kazansın diye zorlayamaz (!) Daire sahiplerini bankalara borçlandırarak baskıcı bir tutum sergileyemez!
 
Site yönetiminin gerçek işi; yönetim binası kira ve aidat gelirlerinin toplanması, park çay bahçesinin işletilmesi, çocuk parkı, basket sahası ve özellikle site halkı içinde sosyal birlikteliği, güveni sağlayacak etkinlikler düzenlemesi, bahçe işleri, çevre temizliği ve koruması, merdiven temizliği, çöp kovaları, çocuk parkı, site aydınlatmaları, kameralı güvenlik, giriş çıkışların kontrolü, yangın tüplerinin zamanında bakımlarının yapılması, çalıştırılacak elemanların sorumluluğu gibi işlerdir.
 
Müteahhitliğe soyunmak ve farklı alanlara kaymak değildir!
 
Kat mülkiyeti kanunun 43 maddesinde de belirtildiği üzere bu keyfi kararı alanlar bu kararı kabul etmeyen daire sahiplerinin ödemesi gereken katılım payını kendileri ödemek zorundadır!
 
Bizim blok’umuzun ve daha birçok blok’un dış cephe boya sorunu yokken, dış cephesi hasar görmüş blok sahipleri ve yönetimin, farklı dış cephe boyası yapmak istemeleri ve bu konuda ısrar etmeleri gerçekten akla ve mantığa sığmamaktadır.
 
Bu kararın bir an önce iptal edilmesi kamu vicdanı açısından elzemdir. Yok, “tüm anlaşmalar yapıldı biz bu işi yaptıracağız” diyenler; bu işin yapılmasına rıza göstermeyen mülk sahiplerinin üzerine düşen katkı payını kat mülkiyeti kanunun 43 maddesi gereğince kendileri ödemek zorundadır!
 
Not: Devletin emekliye iki dönemde verdiği zam yaklaşık 150 -160 lira civarındayken Aydınlar sitesi yönetiminin çoğunluğu emekli ve çalışan işçi memur tayfasına getirdiği ek masraf altı ay için aylık 608,83 toplam 3653 TL. On iki ay için aylık 315,63 toplam 3.788 TL. On sekiz ay için ayda 218,07 toplamda 3925 TL. Yirmi dört ay için ayda 169,42 toplamda 4066 TL dir. Ayrıca tüm ödemelere aylık 65 TL de aidat eklenecektir.
 
Tabi tüm bu paraları bloklardaki daire sahipleri ödemekte zorlanırken bu işe karar veren yönetim (üç kişi) her halükarda kâğıt üzerinde kendi katkı paylarını ödüyormuş gibi görünseler de Aydınlar sitesi halkından aldıkları yıllık 36 000 TL maaş ile on iki ay sonunda; yine ceplerine 24 636 lira para girecektir.
 
Yönetimin kendi başkanlıkları döneminde ceplerinden hiç para çıkmadan blokların boyalarını değiştirmeleri site halkı için değil kendileri için bir başarı sayılacaktır. Gerçekten para vermeden iş yaptırmak ve üstelik diğerleri borç öderken kendilerinin para kazanması bir başarıdır (!)
 
Yarın bir başkası gelir ben bu rengi beğenmedim Amerikan Siding yaptıracağım derse ne olur? Nasıl olsa site yönetimlerinin olağan genel kurul toplantılarına katılım ilkinde hiç kimse gelmiyor. İkinci toplantıda ise eh işte sidik zoruyla %30 – 40 lar da bir katılım oluyor. Birkaç tane osursan alkış tutan, galyanci yalaka taraftarında oldu mu bitti bu iş!
 
Parayı kazanan insanların cebinden alıp bir yerlere harcayan insanların başarılı olduklarını sanmasının en büyük nedeni; o parayı kazanırken çektiği zahmetleri unutup kolayca kendisinin yaptırabileceği işler için uğraşmayıp başkalarına dilediği gibi harcasın diye veren yeteneksiz cahil ahmakların sürü psikolojisi ile hareket etmelerinden kaynaklanmaktadır!
 
Talip Girgin
 
Toplam blog
: 438
: 826
Kayıt tarihi
: 07.01.07
 
 

Milliyet Blog'a hangi vesile ile kayıt olduğumu doğrusu hatırlamıyorum!  Bende birçoğunuz gibi ya..