Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '09

 
Kategori
Emlak
 

Kat mülkiyeti kanununda yapılan değişiklikler

Kat mülkiyeti kanununda yapılan değişiklikler
 

14.11. 2007 gün ve 5711 kanun no ile yasalaşan ve 23.06.1965 tarih ve 634 sayılı kanunda değişiklik yapan yasa kat irtifakından kat mülkiyetine geçilmesi gerektiğini bunun içinde yasal sürenin 14.11.2009 da bittiğini hükme bağlamış.(Md.7 ve Md.23)

Kat mülkiyeti tapusu alabilmek için binanın iskânlı olması şart. Daire sahipleri bireysel olarak iskân başvurusu yapamıyor. İskân işlemleri sadece müteahhidin elinde olan belgelerle yapılabiliyor. Binlerce binanın müteahhidi şirketini kapatmış ya da vefat etmiş olduğundan müteahhidi ve bu belgeleri bulmak hiç kolay olmayacak.

Kat irtifaklı tapu, arsa tapusu olarak bilinir. Konutun ya da işyerinin metrekaresi değil, konut/işyeri başına düşen arsa miktarı yazılır. Daire; arsa, bağ, bahçe, tarla olarak görülür.

Kat mülkiyetli tapuysa, iskân alındıktan sonra konutun ya da işyerinin özelliklerinin yazıldığı tapudur. Bu tapuda konut/işyeri, bağımsız bölüm olarak yazılır. İskân alınınca kat mülkiyeti tapusuna geçmek gerekir.

Kat irtifaklı tapular emlak vergisinde bedel kaybına neden oluyor. Kat irtifaklı tapular neden zamanında kat mülkiyetine dönüştürülmüyor?

Genelde projeye aykırı işler yapıldığı için iskân ruhsatı almak mümkün olamıyor ya da emlak vergisinden kaçınmak için iskân ruhsatı alınmıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, bir televizyon programında iskânı olmayan binalar için tapuları yenileme zorunluluğu olmadığını söyledi. Yasaya göre ev ya da işyerinin tapusunda kat irtifakı yazan malikler, bunu kat mülkiyetine dönüştürmek zorunda. Adlı, söz konusu yasada belirtilen sürecin iskândan sonra başladığını, sürecin iskânını almış binalar için geçerli olduğunu vurguladı.
Bazı gayrimenkul alım satımı yapan emlak büroları ise iskân belgesi olmayanlara ceza verilebileceğini belirtiyor. Ceza yemek istemeyen vatandaşlar, iskân izni almak için belediyelere koşuyor. Belediyeler yukarıda belirttiğim gibi sadece müteahhidin elinde olabilecek belgeler isteyebiliyor.( SSK 'dan ilişik kesme yazısı, Vergi İlişik Kesme Belgesi vb.)

Konu incelendikçe birçok anlaşılmazlıklar ortaya çıkıyor. Kafalar iyice karışıyor.

Şimdi her zaman olduğu gibi sürenin bitmesine bir iki hafta kalınca tapu kadastro müdürlükleri geceli, gündüzlü çalıştırılır. Memurlar ve vatandaşlar psikolojik olarak rahatsızlık geçirir. Basın yayın kuruluşları, özellikle görsel medya yeni ve uzun soluklu bir gündem yakalar.

Yapılması gereken ne? Uzunmuş gibi gözüken süre esasında az ve belirsizlikler var. Elbet kanunun hukuki yollardan incelenmesi, konunun uzmanlarınca yapılmaktadır. Yetkili tapu kadastro müdürlükleri bu konu ile ilgili gerekli açıklamaları içeren broşürleri hiç değilse hükümet konaklarının duyuru panolarına asarak, muhtarlara vererek, yerel ve ulusal basında işleyerek, vatandaşlarımızı bilgilendirmesinin yerinde olacağı da kaçınılmazdır.

 
Toplam blog
: 371
: 835
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..