Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '15

 
Kategori
Güncel
 

Kayahan, sönmeyen bir yıldız!..

Kayahan, sönmeyen bir yıldız!..
 

net'ten...


Sanatçıların da kralları olur...

Kraliçeleri de...

Kayahan, ünü Türkiye sınırlarını taşan ve ülkemizin yüz akı büyük bir sanatçıydı...
 
Kayahan, adam gibi bir adamdı...
 
Sanatının zirvelerinden aşağı inmeyen; herkesin gönüllerine kazınan şarkılarıyla sonsuza dek yaşayacak büyük bir yıldızdı...
 
Kayahan, şimdi, kayan bir kuyruklu yıldız...
 
Her gece yine semada görünecek... Şarkıları çalındığında yine ışık saçacak...
 
Yine derin izler bırakarak kayıp gidecek...
 
....
 
İzmir'li olan Kayahan, Ankara ve İstanbul’dan sonra Balıkesir İnta Köyü’nde yaşadı. Daha sonra köyün bütün sokaklarına Kayahan şarkılarının isimleri verildi. Şimdiki Geceler Caddesi ve Mavilim Caddesi’nin kesiştiği Hülyam Çıkmazı’nda yaşadı.
 
1986 yılında ‘Geceler’ şarkısıyla, Akdeniz Müzik Yarışması’nda Altın Portakal’ı kazandı.
 
1990'da ‘Gözlerinin Hapsindeyim’ ile Eurovision’a çıktı. Aynı yıl, bacağında bir yağ bezesi bulundu: Kanserdi... Doktorlar 6 ay ömür biçti. 24 yıl sürecek mücadele böylece başladı.
 
Nisan 1992... Sezen Aksu bir otel odasında. Yan taraftan beste yapan bir adamın sesi geliyor. Kapıyı çalıyor, bir de bakıyor ki o kişi Kayahan. Bütün perdeler sonuna kadar kapalı. ‘Odalarda Işıksızım’ işte o karanlık odadan kalma bir şarkı.
 
....
 
'Yıllardır mücadele ettiği kanser hastalığına yenik düşen Kayahan, 'koyu' ancak bir o kadar da 'centilmen' bir Galatasaray taraftarı idi. Yaşamı boyunca yazdığı pekçok şarkı stadyumlarda, salonlarda sporseverlerin dilinden düşmedi. Bunların en ünlüleri; 'Mor Menekşe' ve 'Siyah-Beyaz Film Gibi Biraz'...
 
Ve tabii taraftarı olduğu Galatasaray için şarkılar ve marşlar da besteledi Kayahan...
 
'Mor menekşe' şarkısının Kayahan'ın hem kariyerinde hem kalbinde ayrı bir yeri bulunuyordu. Kayahan bu şarkıyı herhangi bir kulüp ya da taraftar grubu için yazmamıştı; ama Fenerbahçeliler bu şarkıyı çok benimsemişti.
Bunun sebebi ise ezeli rakipleri Galatasaray'ın bir dönem mor renkli forma giymesiydi. Bu şarkının sarı lacivertli tribünler tarafından söylenmesine çok üzülmüştü Kayahan.
Bu üzüntüsünü Fenerbahçe'nin Galatasaray'ı yendiği bir maçtan sonra şöyle dile getirmişti:
"Galatasaray'la Fenerbahçe arasında 5 puan fark oluştu. Bu da pek hoş olmadı; ama esas beni üzen de benim, 'Mor menekşe' adlı şarkımın Fenerbahçe tribünleri tarafından kullanılmasıydı.
 
O şarkıyı bestelediğim için pişmanım."
......
 
Ancak aynı Kayahan daha sonra bu şarkıyı Fenerbahçe'ye ücretsiz verdi. Bunun sebebini ise şöyle açıklıyordu efsane müzisyen:
"Bizi hakkıyla yendiler, rica ettiler ben de verdim. Küfredeceklerine şarkı söylesinler.
Orada ince bir zeka vardı. ‘Bir mahzun mor menekşe, ağlıyor mu ne’ meselesi naif bir yaklaşımdı. Ücret alsam olmazdı, bir Galatasaraylı olarak birine bir şey satmış olurdum.,.''
 
Kayahan, 'Bir aşk hikayesi' ya da daha çok bilinen adıyla 'Siyah beyaz film gibi biraz' şarkısının Beşiktaş tribünlerinde bir marş haline gelmesi için de şunları söylemişti:
 
"Bir gün radyo röportajından çıkmıştım, dönerken Beşiktaş kupada bir İngiliz takımıyla karşılaşıyordu. Maçı kaybetmişti, Dolmabahçe’nin oradan inerken taraftar takıma ‘Sen üzülme, ağlama, sen gülümse daima’ diyordu. Taraftarlık bence budur; yendiğinde koluna girip, yenildiğinde karşısına geçmek değildir."  (Basın)
....
Yaprak dökümü sürüyor...
Ağaçlarımız kurudu...
Yeter !..
....
Yüzlerce beste...
Binlerce güfte...
Her biri yüreklere kazınmış eserler...
Ve bugün, tüm bir ülke kocaman bir koro halinde Kayahan şarkılarını seslendiriyor 'büyük Usta'yı rahmetle anarak...
Türk Müziği çok önemli bir sanatçısını kaybetti...
Türkiye kaybetti...
Başımız sağolsun !..
 
 
 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..