Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '16

 
Kategori
Psikoloji
 

Kaygı ve depresyon arasındaki farklar

Kaygı ve depresyon arasındaki farklar
 

 
1)Kaygı ve depresyonun hissettirdiği duygular birbirinden farklıdır. Kaygı bozukluklarında, geleceğe dair gerçekleşmesi istenmeyen korkular ön plandadır. Depresyonda ise umutsuzluk ve çökkünlük hakimdir.
 
2)Kaygı bozukluğunda geleceğe dair bir takım vesveseler veya endişeler varken, depresif duygulanımda özellikle yaşanılanlara dair suçluluk ve öfke yoğundur.
 
3)Düşünce stillerinde belirgin farklılıklar oluşur. Kaygılı bir birey “ya şöyle olursa, ya böyle olursa” gibi endişeli düşünceler taşır.Depresyonlu bir bireyde ise kendisine, geleceğe ve dünyaya ilişkin olumsuz inançlar vardır.
 
4)Kaygılı birey, “çocuklarım benim sevmezse buna dayanamam”, “alışveriş merkezine girince ya bana bir şey olursa” gibi işlevsiz düşünceler hakimdir. Depresif birey ise “çocuklarım benim gibi bir anneyi neden sevsin ki”, “Dünyada fakir olduğu için gezemeyen insanlar varken ben alışveriş merkezlerinde gezemem” gibi düşüncelere inanmaktadır. 
 
5)Kaygılı bireylerde, korktukları olaylar üzerinden felaket senaryoları oluştururlar ve bu senaryolar içerisinde yaşamaya başlarlar. Depresif duygulanımda ise olabilecek bütün olumsuz durumları yaşamış gibi hissettiği için senaryolaştırma pek görülmez. 
 
6)Kaygı bozukluğunda bedensel reaksiyonlar ön plandadır. Kalp atışında hızlanma, terleme, nefes kesilmesi gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkar. Depresif bireyde ise durdurulamayan ağlama krizleri, yataktan günlerce çıkamama ve enerji azlığı  görülmektetir.
 
Uzman Klinik Psikolog Merve Ekşi 
 
Toplam blog
: 5
: 193
Kayıt tarihi
: 25.12.16
 
 

Uzman Klinik Psikolog / Psikoterapist / EMDR Terapisti / ..