- Kategori
- Gündelik Yaşam
Kayısı çekirdeği çıkarma makinası
Bazı işler vardır ki insan emeği ile yapılması bir çok ailenin dolayısı ile nüfusun büyük bölümünün geçimini sağladığı için önemlidir. Bu gibi işlerin makinalaşmaya başlaması iş sahipleri için olumlu bir sonuçlar oluştururken bu gibi el emeğine dayalı olarak çalışan insanlar için tam bir felakettir.
"Bizim mucitler" yarışmasının birincisi Nihat çelik'in yaklaşık beş yıl boyunca çalışıp tasarladığı "Kayısı çekirdeği çıkarma makinası" ilkokul mezunu olan bu kardeşimizin büyük başarısıdır ve şüphesiz ayakta alkışlanmayı hakeden bir çalışmadır. Bu nedenle kazandığı 150.000 Ytl böylesine bir başarı için azdır bile fakat baştada belirttiğim gibi bir insanımızı onurlandıran, çalışmasının karşılığında maddi ve manevi tatminler sağlayan böyle bir çalışma belkide binlerce Nihat gibi yetenekli çocukları olan ailelerin geçim sorunu ile karşılaşmasını sağlayacaktır. Bu makinanın daha büyük ve daha kapsamlılarının Malatya çevresinde kullanılmaya başlanması bu sektörde çalışan insanların sayısını hızla azaltacaktır. Bu makinanın sunumu esnasında "On kadının bir günlük işini birkaç saatte yapacaktır" denmesi bile ne gibi sonuçlara yol açabileceğinin işaretini vermektedir.
Şüphesiz teknoloji geliştikçe ve Nihat Çelik gibi yetenekli insanlar arttıkça bu gibi sonuçlar kaçınılmaz bir şekilde artacaktır. Bunun önüne geçmeye çalışmanın veya böyle bir gelişmeyi eleştirmenin de gülünç bulunabileceğini bilmeme rağmen insanların ekmek mücadelesinin ne denli önemli olduğunu bilerek keşke "Nihat Çelik" Küresel ısınma, fosil yakıtların olumsuz etkisini en aza indirme gibi projelerle bu ödülü alsaydı diyorum. Bütün bunların dışında bir yarışmada ilkokul mezunu bir gencimizin bilimsel bir çalışmayla aldığı ödül nedeniyle çok iyi bir örnek oluşturacağını düşünüyor ve bu arkadaşımızı yürekten kutluyorum. Saygılarımla...