​ Kayserispor’un verilmeyen penaltısı / Futbol / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '11

 
Kategori
Futbol
 

Kayserispor’un verilmeyen penaltısı

Kayserispor’un verilmeyen penaltısı
 

Bilica :)


Bundan dört gün önce “Fenerbahçe’nin sayılmayan golü” başlıklı bir yazı yazmıştık. Bu yazıda Fenerbahçeli yönetici, teknik direktör ve futbolcularının kaybettikleri her puanda başkalarını suçladıklarını, aleyhte yapılan her hatadan sonra ortalığı yıktığını ama lehlerine yapılan hataları görmezden geldiğini söylemiştik. Ama asıl sıkıntının; bu camianın büyük bir kısmının bu tür söylemlerle beslenmesi olduğuna dikkat çekmiştik.

“Efendim bizim 4 penaltımız verilemedi de, bir golümüz sayılmadı da, falan da filan da!” Bunlar sizin bakış açınız, çünkü siz taraftarsınız. Sizin düşündüğünüz tüm pozisyonlar penaltı olmayabileceği gibi, sizin lehinize yapılmış hatalar da var.

“Efendim 20 maçlık serimiz!”.. O seride de hakem hataları vardı, üstelik lehine olanlar da.

Sezon başlayıp, hakem hatasıyla kaybedilen puan sadece 2 iken feryat figan!. Şu anda ise hakem hatasıyla kaybedilen puan: 0 Ne oldu? Değdi mi?

Sussan ya da sadece hakemi değerlendirmekle kalıp, işi “yeter artık” pozisyonuna getirmesen, ligimiz daha sezon başında gerim gerim gerilmemiş olacaktı.

Şimdi, hem ligi daha sezon başında gerdin, hem de bağırdığın için “hakemleri etki ve baskı altına alma” durumuna düştün.

Bu duruma daha önce de yaşadık. İki sezon önce bir Eskişehirspor maçından sonra da Aziz Yıldırım kıyameti koparmış, arkasından Fenerbahçe lehine yapılan “bariz” hatalarla dolu bir kaç hafta geçirmiştik.

Aynısını geçen sezon da yaşamıştık. Sezon arasında Aykut Kocaman’la başlayan, Aziz Yıldırım’la çeşitli TV kanallarında devam eden “hakemlere ayar verme” rallisinden sonra ligin ikinci yarısı Fenerbahçe lehine yapılan komik hatalarla başlamıştı.

Geçen hafta Manisaspor maçında Fenerbahçe’nin sayılmayan golü; o anda kimsenin net karar veremediği, tam olarak emin olmak için TV’den pozisyonun tekrarını seyretme ihtiyacı duyduğu, bir anda gelişen, görebilmek için saniyeden daha küçük bir süre şansın olan ve futbol sahalarında hakemlerce çokça yapılan bir hataydı.

Bu hafta Kayserispor’un verilmeyen penaltısı; pozisyon olduğu anda saha kenarındakilerin, futbolcuların, tribünlerdekilerin, TV başında izleyenlerin aynı anda “penaltı” dediği ama hakemin “görmediği” (“vermediği” demiyorum) bir penaltıydı.

Demek ki hakemler hata yapabiliyormuş.

Demek ki sadece senin hakkın yenmiyormuş.

Lehine hata yaptıkları anda “Bize de hata yapılmasın, başkalarına da hata yapılmasın” demek mahcubiyeti örtmez. Çünkü anlasanız da anlamasınız da şu çok açık bir gerçektir: Hakem hataları bu oyunun bir parçasıdır. Bazen lehine olur, bazen aleyhine.

Fenerbahçe iyi oynayan bir Kayserispor önünde futbolun gerçeklerini yerine getirmiş, akıllı bir savunma yaparak maçı kazanmıştır. Maçın tamamını sadece hakem hatasına bağlamak kimseye bir şey kazandırmayacaktır.

Büyük takım taraftarları şunu unutmamalıdır: Bu ligde hiçbir takımın lehine “büyüklere” yapıldığı kadar hata yapılmıyor, yapılamaz.

Dört gün önce söylediklerimizi tekrarlayalım:

Sporun, içinde güzelliklerin yanı sıra yanlışları ve hataları da barındırdığını görebilmek ve kabullenebilmek bir erdemdir.

Önce kendisini özeleştiriye tabi tutmak, neyi ne kadar hak ettiğini sorgulamak bir erdemdir.

Başkalarını yargılarken, kendi lehine yapılan hataları da terazinin diğer kefesine koyabilmek bir erdemdir. 

Bu erdemlere sahip olmayanlar, sürekli haksızlığa uğrayan ve düşmanlık yapılan kesim olduklarını düşünmekten ve mağdur olan rolünü oynamaktan başka bir şey yapamazlar.

Tüm takımlara seslenelim:

Kendine yapılan haksızlıkları gündeme getirmek için, kavgaya hazır, pusuda beklemekten vazgeçelim.

Hakem hatalarından önce kendimizi sorgulamanın ve adil düşünmenin zamanı gelmedi mi?

Hakem hatalarının bu oyunun bir parçası olduğunu kabullenmenin zamanı gelmedi mi?

Hakem hatalarının sadece sana yapılmadığını görmenin zamanı gelmedi mi?

Rakiplerin hakkını teslim edip tebrik etmeyi öğrenmenin zamanı gelmedi mi?

……….

Ki, Manisaspor “ama”sız, fakat”sız, tebrik edilmeyi hak etmişti.

Bu hafta Fenerbahçe’nin hak ettiği gibi.

**********

NOT: Bir önceki yazımdan alıntılar vardır.

 
Toplam blog
: 293
: 1063
Kayıt tarihi
: 07.11.08
 
 

Sporun bir kavgadan çok; ahlak, mücadele, eğitim, zeka ve dürüstlük olduğuna inanıyorum. Doğaya, ..