Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '21

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kedilerde Böbrek Yetmezliği

Böbrekler, omurganın bel bölgesinde her iki tarafta fasulyeye benzer şekilde bulunan, kendi küçük ama işlevi ve önemi büyük bir organlardır.
 
Ne iş yapar bu böbrekler;
 
En önemli işi ağız yoluyla alınan gıdaların sindirilmesi sonucu oluşan bazı zararlı atık maddelerin idrar ile süzüp dışarı atılmasını sağlamaktır.
 
Bununla beraber, vücuttaki suyun ve bazı minerallerin dengesini sağlar.
 
Önemli hormonlar salgılar ki, bu hormonlardan biri RENİN’dir. Reninin görevi TANSİYONU dengelemektir. Diğer önemli hormon ise ERİTROPOİETİN’dir. Bu hormon ise kemik iliğini uyararak kan yapımını sağlar. Böbreğin yapısının ve fonksiyonunun bozulmasına bağlı hastaların anemiye girme sebebi bu hormonun salgılanmıyor olmasıdır.
 
Böbrekler,D vitaminini kullanılabilir hale getirerek, kanda ki ca-P oranını dengeler.
 
Böbreklerin, yapısal ve fonksiyonel kayıpla karakterize olan, geri dönüşümsüz ve progresif bir şekilde bozulması ile görevlerini yerine getirememesine bağlı olarak böbrek yetmezliği oluşur.
 
Diğer akademik bir tanımla, glomerüler filtrasyon değerinde azalmanın sonucu böbreğin sıvı dengesinin bozulması, metabolik ve endokrin fonksiyonlarında kronik ve ilerleyici bozulma halidir.
 
Geriatrik kedilerin en sık görülen hastalıklarından biridir.
 
Böbrek yetmezliği AKUT VE KRONİK olmak üzere ikiye ayrılır.
 
Akut Böbrek Yetmezliği; tansiyondaki ani düşme, ağır ameliyat sonrası, ağır yanıklarda, zehirlenmelerde ( özellikle sokak kedilerinde antifiriz zehirlenmesi), idrar yollarında tıkanıklık gibi durumlarda çok kısa sürede gelişir.
 
Kronik Böbrek Yetmezliğine baktığımızda, uzun sürede ve sinsi seyreder. Özellikle İran ve Ankara kedilerinde genetik yatkınlık mevcuttur.
 
Yaş, ileri diş hastalığı, FIP, kanser, kötü beslenme, diyabet gibi hastalıkların bir sonucu olarak sekunder olarak oluşabildiği gibi; böbreğin kalıtsal hastalıkları, böbrekte taş oluşumu gibi durumlarda primer olarak oluşur.
 
“Nasıl anlayacağız kedimizin böbreklerinde bir problem olduğunu?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. İşte değerli can dostları, kedilerinizin yaşı ne olursa olsun yıllık check up’larını yaptırmanızı ciddiyetle öneririm. Çünkü genelde bu durum böbrek fonksiyonlarının % 75’i kaybolduğunda belirti verir. İlk belirti iştahsızlık, kusma olarak karşımız çıkar. Bu seviyeye kadar polidipsi, poliüri zaten vardır. Ağız kokusu, oral cavitede ülserler, tüylerde matlaşma, halsizlik belirtiler arasındadır.
 
Kusma bir belirtidir ve bu safhada artık 4. Evre başlamıştır.
 
Hekiminiz, sizden aldığı anemnez ile, yapacağı kan ve biyokimya testlerinde, anemiyi, böbrek enzimlerinden üre ve kreatininin arttığını, kalsiyum ve fosfor dengesinin, asit baz dengesinin bozulduğunu, yine yapacağı idrar tahlili ile idrardaki protein kaçağını belirleyecek ve kedinizin kronik böbrek yetmezliği hastalığına sahip olduğunun tanısını koyacaktır.
 
Hekiminiz, yapısal bozuklukları tespit etmek için ultrason veya MR görüntülemesine de başvurabilir.
Altta yatan herhangi bir neden olup olmadığı araştırmak için, (Diyabet, FIP ) farkli spesific kan testleri de isteyebilir.
 
Tedavisi hastalığın evrelerine ve eldeki kan, biyokimya, idrar tahlilleri ve görüntüleme tekniklerindeki sonuca göre belirlenir.
 
4. evrede tedavi zordur. Diyaliz gerekebilir.
 
Medikal tedavinin yanı sıra, diyet tedavisi de önemlidir. Proteini ve fosforu azaltılmış özel ticari diyetler veya hekiminizin size önereceği evde kendinizin hazırlayacağı diyetlerle beslemek böbrek yükünü azaltmak suretiyle medikal tedaviye destek olacaktır.
 
4. Evreye gelmeden medikal tedavi ile birlikte yapılacak olan benim de kliniğimde uyguladığım ve tercih ettiğim bir tedavi şekli olan MEZENKİMAL KÖK HÜCRE TEDAVİSİ’nde başarı şansımız yüksektir. Mezenkimal Kök Hücre Tedavisindeki başarı şansı, kronik böbrek yetmezliğinin bulunduğu evreye, kedinizin yaşına, hastalığa bağlı oluşan ve oluşabilecek komplikasyonlara göre değişir. Doğru doz ve uygun uygulama yolu ve hastalığın bulunduğu evreye göre planladığımız protokoller sonucu başarı şansımız yüksektir.
 
Can dostlarınızla birlikte nice sağlıklı günler dilerim.
VETERİNER HEKİM HANDE MUTLU
 
Toplam blog
: 11
: 51
Kayıt tarihi
: 26.06.20
 
 

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesinde başlayan serüven bugün 14 yıllık deneyim ve..