Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '21

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Tehlikeli Besinler

Düşünün; hevesle yemeğinizi seçmişsiniz, kurulmuşsunuz masanın en güzel köşesine, karşınızda minik dostunuzun masum ve beklenti dolu bakışları! Hayır, asla yumuşayıp yemeğinizden bir parça vermeyin; çünkü bu hareket ile ona iyilik yaptığınızı sanırken büyük kötülüğün temelini atıyor olabilirsiniz! Biz insanlar için çok yararlı olan yiyecekler, kedi ve köpekler için oldukça zararlı olabiliyor.
 
Soğan ve Sarımsak
 
Hiçbir köpek “Şöyle soğan söğüş, sarımsaklı yoğurtlu bir mantı olsa da yesem.” falan demez sanıyoruz? Soğan familyasının tüm bileşenleri, köpeklerin bünyesini zehirliyor ve bu etki hemen değil 3-4 gün içerisinde görülebiliyor. Yani köpeğin belki de kurtarılması için çok geç olabilir. İyisi mi siz köpeğinizi bu familyadan tamamen uzak tutun!
 
Alkol ve Çiğ Hamur işi
 
Alkollü içecekler ve alkol içeren yiyecekler kediniz için tehlikeli olabilir. Alkol; kusma, ishal, titreme, oryantasyon bozukluğu, solunum güçlüğü, koma ve hatta ölüme neden olabilir. Kedinizi çiğ hamurdan uzak tutmak da önemlidir. Çiğ hamur işi, midede genişlemeye veya alkol oluşmasına neden olur. Kedinizin az miktarda bile olsa alkol aldığını düşünüyorsanız, onu hemen veterinere götürün.
 
Tavuk
 
Çiğ tavuk pek sorun oluşturmazken pişmiş tavuk kemikleri, köpekler için öldürücü etkiye sahip olabiliyor.
 
Süt Ürünleri
 
Belki de en zararsız olarak gördüğümüz besinler; ama hiç de öyle masum değillerdir. Birçok köpeğin sindirim sistemi, süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozu kaldırmıyor ve fazla tüketildiğinde gaz ve ishale neden oluyor. Köpekler için oldukça az laktoz barındıran ya da laktozsuz süt ve süt ürünlerini tercih etmekte fayda var.
 
Yaş ve Kuru Üzüm
 
Az miktarda bile olsa yaş ve kuru üzüm yenmesi kedinizin hastalanmasına hatta çok hızlı bir şekilde böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bazen yendikten 12 saat sonra kusma meydana gelir. 24 saat içinde ortaya çıkabilen diğer belirtiler arasında halsizlik, ishal, iştahsızlık, idrar miktarında azalma ve karın ağrısı sayılabilir.
 
Çiğ Yumurta ve Çiğ Balık
 
yumurtayı da balığı da pişirip önlerine öyle koymalıyız! Çiğ et ürünleri bakteri ve parazit açısından oldukça zengin. Bu yüzden de kedilerin sinir sistemi sağlığı için oldukça tehlikeli olabiliyor.
 
Süt Ürünleri
 
Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz, kedilerin sindirim sistemini oldukça zorluyor. Kediler için hazırlanan sütün ve süt ürünlerinin ya laktozsuz olması ya da verilecek sütün 2/3’sinin su olmasına dikkat edilmelidir.
 
Veteriner Hekim Hande Mutlu
 
Toplam blog
: 11
: 51
Kayıt tarihi
: 26.06.20
 
 

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesinde başlayan serüven bugün 14 yıllık deneyim ve..