- Kategori
- Yöresel Yemekler
Kelecoş

KELECOŞ (GÖRSEL NETTEN)
Doğuda çeşitli illerde kelecoş yemeğinin yapımı farklıdır. Rahmetli anneciğim Erzurum’da kelecoşu çok güzel yapardı. Kavurma ve kurutla (kurut yoğurdun kurutularak top haline getirilmiş şekli) yapılan bir yemek. Anneciğim bir gün önce tandırda lavaş ekmekleri hazırlar kenara bırakır üstlerini temiz beyaz bir örtü ile örterdi. Bitkisel protein bakımından çok zengin olan nohut, yarma, yeşil mercimek konulur ama o, sadece yarma koyardı, ağırlığı kavurmaya verirdi. Kavurma protein açısından vücudun ihtiyaç duyduğu bir gıda. Şimdi gelelim Kelecoşun yapımına:
Akşam 1rer su bardağı olmak üzere sıra ile nohut, yarma, yeşil mercimek suya konulur, sabah her birisi ayrı ayrı pişirilir. 2 tane kurut (kurutulmuş yoğurt) suya konulur. (İsteyen baklagillerin bu ürünlerini koyar, arzuya göre sadece yarma konulur.) Annem sadece pişmiş yarma koyardı.
1 baş kuru soğan ince ince kıyılıp 1 kaşık tereyağında hafif kavrulur, varsa üstüne 1 tas kavurma ilave edilerek çevrilir. ( Kavurma yoksa yarım kg kuşbaşı et düdüklüde pişirilir, suyu atılmaz yemeye ilave edilir.) İçine önceden pişirilen yarma ilave edilir, isteye bağlı tuz konur. Pişen karışıma ezilmiş kurut veya 1 kâse yoğurt sulu karışımdan az az ilave edilerek karıştırılıp yemeğin içine konur ve bir taşım kaynatılır. Lavaş ekmekler kişi adedine göre küçük, küçük doğranarak tepsi veya servis tabağına yayılır, üstüne kelecoş yemeği dökülür. Üstüne 1 kaşık tereyağında eritilmiş salça ve nane karışımı gezdirilir, kurutun ekşimsi tadı yemeye ayrı bir lezzet verecektir, afiyet olsun.
NAHİDE ÇELEBİ