Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '16

     
    Kategori
    Sağlık
     

    Kemoterapi almanıza gerek yok!

    Kemoterapi almanıza gerek yok!
     

    stokfotoğraftır


    Başlıığı gören kanser hastaları ve yakınlarının nasıl yani dediğini işitir gibi oldum. Evet bir çok kanser hastası kemotarapi almadan da iyileşebilir. Meme kanseri üzerine yaptığım araştırmalarda böyle bir sonuca vardım. Aslında tıp dünyası bu gerçeği biliyor. Ancak özellikle meme kanserine yakalanan kadınların önemli bir kısmının bu bilgiden yoksun olduklarını düşünüyorum. 

    Bir kadına meme kanseri  tanısı konduktan sonra genellikle hastalık yayılma olasılığı yüksek ise tümör ameliyatla alınır. Daha sonra doktor kemoterapi ve radyoterapiyi içeren bir tedavi protokolü hazırlar. İşte tam da bu sırada hastalara bir test uygulanıyor. Amerika'daki laboratuvarlarda yapılan genetik testin sonuçları, meme kanserine yakalanan kadının, kemoterapi görüp görmeyeceğini belirliyor. Kanserden alınan bir parça Amerika'ya gönderiliyor. Yapılan genetik incelemede, 'Bu tümör kemoterapiye yanıt vermeyecektir' sonucu gelirse, hastaya kemoterapi uygulanmıyor. Bu tür durumlarda daha çok hormon tedavisi uygulanıyor. 

    Peki Türkiye'de bu test rutinde uygulanıyor mu? HAYIR! 

    Hastaların hepsinin bu testten haberi var mı?  HAYIR!

    Evet bu uygulama uzun zamandır meme kanseri alanında uygulanıyor. Özellikle muayenehaneye giden hastalara, 'Genetik test ister misiniz' şeklinde soruluyor. Hasta eğer yaklaşık 10 bin TL tutarındaki testi ödemeyi kabul ederse, kanserli doku yurt dışına gönderiliyor. Peki Sosyal Güvenlik Kurumu bu testin ücretini karşıyabilir mi? Karşıladığı takdirde hastalarımız manevi olarak, ülkemiz ise maddi açıdan neler kazanır. Bunu da bir sonraki yazımda açıklayım. Sağlıcakla kalın.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 74
    Kayıt tarihi
    : 26.12.16
     
     

    17 yıldır sağlık haberciliği yapıyorum. Gerçek sağlık haberciliğinin izinde yürüyorum  ..