Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '16

 
Kategori
Sağlık
 

Yeşilay bağımlılık tedavisi görenlere iş buluyor

Yeşilay bağımlılık tedavisi görenlere iş buluyor
 

Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne başvuran kişilerin rehabilitasyonu planlanırken, İŞKUR meslek danışmanıyla da iş planlaması yapılıyor. Bağımlının bireysel durumuna göre meslek edinmesinde etkili bir rol oynaması hedefleniyor. Bu kişilere iş olanakları sağlanırken, iş sürecinde de sosyal hizmet uzmanı tarafından takip ediliyor. 
 
Türkiye’nin her yerinden bağımlılıkla ilgili soru ve sorunları olan herkesin Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) tarafından oluşturulan 444 79 75 numaralı danışma hattını arayabileceğini kaydeden Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, “Bu alanda uzmanlaşmış psikologlar tarafından, psikolojik destek sunuluyor ve motivasyonel görüşmeler yapılıyor. Mesai saatleri içerisinde hizmet verilirken, mesai dışında gelen aramalar kaydedilerek geri dönüş sağlanıyor.  İlerleyen günlerde bu hat 7/24 hizmet vermeye başlayacak” dedi. 
 
Ülkemizde madde ve alkol bağımlılığıyla mücadele süreçlerinde özellikle tedavi ve danışmanlıkta yetersizlikler tespit edildiğini belirten Yılmaz, ihtiyacın tespiti ve en iyi uygulama yöntemlerini belirlemek amacıyla ülkemizdeki ve dünyadaki birçok rehabilitasyon modelini incelediklerini kaydetti. 
 
Bağımlılık Bir Biyopsikososyal Hastalıktır
YEDAM’ın hizmet modelinde psikologların ve sosyal hizmet uzmanlarının terapi süreçlerini bir “tedavi ekibi” olarak yürüttüğünü kaydeden Yılmaz, şunları söyledi: “Bağımlılık bir biyopsikososyal hastalıktır. Hastalığın psikolojik yönü ile klinik psikologlar, sosyal yönü ile sosyal hizmet uzmanları ilgileniyor. Hastalığın biyolojik yönü için ise danışanlar psikiyatristlerden tedavi görmeleri için yönlendiriliyor. YEDAM olarak anlaşmalı olduğumuz AMATEM ve ÇEMATEM’e yönlendirdiğimiz danışanlarımızın tıbbi tedavi süreçlerinin takibi doktorlarla işbirliği halinde yapılıyor.”
 
Danışanların Yüzde 54’ünde Başarı Sağlandı
Türkiye’ye özgü bir ayakta destek hizmet modeli geliştirildiklerini dile getiren Yılmaz, “Pilot çalışma, danışanların yüzde 54’ünden elde edilen başarılı sonuçla Eylül 2016’da tamamlandı.   Pilot uygulamadan sonra İstanbul’da Cerrahpaşa ve Üsküdar’da merkezi bulunan YEDAM’ın 3. hizmet binası olarak Şanlıurfa Eyyübiye’de Ocak 2017’de faaliyete başlayacak” dedi. 
 
Psikoterapi süreçlerinde kişinin bağımlılık düzeyinin, risk ve ihtiyaçlarının bilimsel ölçütlere göre belirlendiğine dikkat çeken Yılmaz, bağımlı bireylere ve ailelerine yönelik psikolojik destek verildiğini ve tedavi sürecinin planlandığını söyledi. 
 
Kişinin akademik, mesleki, ekonomik ve sosyal ihtiyaçları belirlenerek, bu çerçevede sosyal destek planlaması yapıldığını belirten Yılmaz, YEDAM’a başvuran danışanın yaşadığı yerde yararlanabileceği hizmetlerin koordinasyonunun sosyal hizmet uzmanları tarafından sağlandığını dile getirdi. 
 
 
Toplam blog
: 188
: 108
Kayıt tarihi
: 16.10.15
 
 

Gazeteci, Biyolog, Konuşmacı ve Sosyal Medya Danışmanı, Kokuyla Keşfet ve  Sağlık Haberlerine Far..