Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Kendi haberini kendisi yazdı

Kendi haberimi kendim yazayım a dostlar. Hani bir söz vardır affedersiniz: “Eşek çamura düşünce sahibinden iyisi yoktur” derler. Bir başka sözde: kel başını kaşımayınca kalbi (gönlü ), rahat olmuyor ya.. Bizimki de öyle bir şey.

Nazlanan bazı gazeteci arkadaşlara inat kendi haberimi kendim yazayım diyorum. Şu işe bakın, yılların eğitimcisi koca bir ilçenin Milli Eğitim Müdürü. Uzun yıllar uğraşıp duruyor, araştırıyor, inceliyor 300 sayfalık bir kitap yazıyor. Kendi kıt imkânlarıyla yayımlıyor.Öğrencilere, öğretmenlere, okul kitaplıklarına, köy okuma odalarına dağıtıyor cömertçe. Bu çalışmalar bizim ulusal basında önemsenmiyor. Tabiri caiz ise es geçiyor. Görmemezlikten geliniyor.. Kenarda, köşede cılız bir haber bile olmuyor. Ama aynı İlçenin Milli Eğitim Müdürü kendi bulunduğu ilçenin her hangi bir okulundan yaramazlığından dolayı bir öğrencinin kulağını çekse, bütün medyada sür manşete kocaman bir haber konusu oluyor. Filan İlçenin Milli Eğitim Müdürü, bir öğrencinin kulağını çekti diye...Nasıl oluyor, demekten kendimi alamiyorum. And içerim, bunu reklam olsun diye yazmıyorum. Çünkü bu fakirin reklama ihtiyacı da yoktur.Abdülkadir Güler, emekli bir öğretmendir.

*** ***

Meslekte uzun yıllar, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmenlik, idarecilik yaptı.1995 yazında İlçe Milli Eğitim Müdürü iken kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Mardin – Kızıltepe, 1946 doğumlu olan Abdülkadir Güler, boş durmuyor, diğer emekli olan meslektaşlarına örnek olmaya çaba gösteriyor. Yazmayı ve okumayı özellikle araştırmayı seven bir aydın öğretmendir. Bu yurdu bizlere kanlarıyla, canlarıyla emanet eden Çanakkale Şehitleri için bir kitap yazdı. A. Güler bu konuda şunları söylüyor: “ Dedelerimiz. Bin bir yokluk ve zorluk içinde Çanakkale Savaşları’na katıldılar ve hiç gözlerini kırpmadan şehit-gazi oldular, onurumuzu yüceltiler, namusumuzu korudular. Ben de onların hatıralarını yaşatmak için bir şükran borcu olarak bu kitabı yazmaya karar verdim” diyor.

Öğretmen Abdülkadir Güler, 2003 yılında Çanakkale’ye gidip Şehitlikleri araştırdı, olayları bizzat yerinde görerek, olanı, biteni inceledi, araştırdı ve yazdı. Dönüşünde almış olduğu notlarını bir kitapta topladı. Hazırladığı kitabın adı “ Çanakkale içinde Ayna Çarşı “( Gezi, İnceleme ve Araştırma) adını taşıyan bu güzel eserin 1.baskısı 2004, 2. baskısı 2005, 3. baskısı 2006 ve şimdi de 4.baskısı Kasım 2008 yılında Aydın’da Kolalı Matbaasında yayımlandı. 280 sayfalık olan bu kitapta Çanakkale savaşları, şehitliklerimiz, Atatürk’ün Çanakkale de gösterdiği özverili kahramanlıkları, mücadelesi, Kınalı Hasan, Çanakkale’de savaşan keskin nişancı Türk kadınları, yerli ve yabancı askerlerin, komutanların Çanakkale Savaşları hakkındaki görüşleri, düşünceleri, Şehitlerimizin mektuplarından örnekler ve Çanakkale için yazılmış şiirleri, askerlerimizle ilgili 40’a yakın fotoğraflarla bu yapıt gün ışığına çıkarılmıştır. Kitapta ayrıca zengin bir kaynakçaya da yer verilmiştir. “Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı “ kitabı bir kaynak yapıt niteliğinde hazırlanmıştır.

Sökeli araştırmacı, yazar emekli öğretmen Abdülkadir Güler’ in başka kitapları da vardır: İşte bunlardan bazıları şunlardır:

Dicle Köprüsü (Şiirler), Harran’da Atatürk Çiçeği, ( şiirler ), Söke Şairleri (Antoloji), Bir Başka Türkü (şiirler), Bahar Düşü ( şiirler ), Yerli ve Yabancı Gözü İle Yunus Emre ( Araştırma-İnceleme), Konularına Göre Manilerimiz( Araştırma, İnceleme), Mardin Folkloru ( Araştırma- İnceleme), Çamaş Notları ( Araştırma, İnceleme ), Sökeli Şairler ve Yazarlar- Güldeste, Sökeli Bir Güzel Adam Ahmet Güçsav hayatı ve Düşünceleri, Aydınlı Yazar Mahmut Özay, Hayatı ve Eserleri, Yaz Güneşi Bengisu (Şiirler), gibi yayınlanmış yapıtları vardır.

Araştırmacı yazar, emekli öğretmen Abdülkadir Güler, boş durmuyor, okuyor, inceliyor, araştırıyor, "söz uçar, yazı kalır, bağlamında birşeyler üretmeye çaba harcıyor ve meslektaşlarına örnek oluyor. Geçen yıl Söke’nin Kültür Çınarı olarak seçilen Abdülkadir Güler, çalışkan, üretken bir eğitimcidir. Aynı zamanda birçok ta ödülü vardır.Hazırlanan bu son yapıtı " ÇANAKKALE İÇİNDE AYNALI ÇARŞI 4.Kasım 2008 Aydın.Yeniden bazı ilavelerle Aydın Kolalı Matbaası'nda yeniden basılmıştır.Bu 4. baskıda, Çanakkale'de savaşan kahraman ve aynı zamanda keskin nişancı Türk Kadınlarına da yer verilmiştir.Yazarımız Abdülkadir Güler'i böylesine derli, toplu bir eseri Türk Edebiyatına kazandırdığı için tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..