Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '08

 
Kategori
Haber
 

Kene Haberleri Yorumsuz.

Kene Haberleri Yorumsuz.
 

Kene yayılış sahası görünümü (Sağlık Bak.)


Gün yok ki kene konusunda bir haber olmasın. Ateş düştüğü yeri yakar, En yetkili ağızlardan ayaküstü halk nasihatları dinliyoruz!
“Havaların ısınmasıyla yeniden ortaya çıkan kene ısırması vakalarının bir örneği de başkent Ankara’da Esenboğa Havalimanı’nda yaşandı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Esenboğa Havalimanı VIP salonundaki basın toplantısını izlemek üzere havaalanına giden gazetecilerden birini kene ısırdı. Yapılan incelemelerde kenenin tehlikeli olmadığı belirlendi. Olay, Esenboğa Havalimanı’nda kısa süreli bir hareketliliğe neden oldu.” Haberi, konuya herkesin dikkatini çekmesi bakımından önemli bir haberdi.

Bundan sonraki kene veya KKKA hastalığının haberleri dahabir haber sayfalarında görülmeye başladı yada bana öyle geliyor! Bu nedenle bu konudaki haberleri yorumsuz olarak aktarıyorum.

15 Mayıs’ta ilçeye bağlı Çavuşlu köyünde hayvanları otlattığı sırada kene tarafından ısırılan Doğan, rahatsızlanması nedeniyle iki gün sonra Safranbolu Devlet Hastanesine başvurdu.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı şüphesiyle Ankara’da Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören Hasan Doğan (76), yaşamını yitirdi. (20.05.08 milliyet)

“Alaca İlçesi Bahçeli Köyü'nde oturan Satı Deve 15 gün önce madımak otu toplarken bir kene tarafından boynundan ısırıldı. Keneyi çıkaran Deve, birkaç gün sonra ateşlence yakınları tarafından Alaca Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. (KKKA) hastalığı şüphesiyle Ankara Numune Hastanesi'ne kaldırılan 3 çocuk annesi Deve, buradaki müdahalelere rağmen kurtarılamadı.” (24.05.08 gazetevatan.com)

Durağan'a bağlı Alpaşlı Köyü'nde oturan Hüseyin Yurtseven, tıraş olmak için berbere gitti. Tıraş olurken, berber Faruk Adıgüzel, Yurtseven'in çene altındaki sakallarının arasında keneyi farketti. Hemen Durağan Devlet Hastanesi'ne götürülen Hüseyin Yurtseven'in çenesindeki kene doktor tarafından operasyonla çıkarıldı, ardından da kan örneği alındı. (25.05.08-hürriyet.com)

Zile'ye bağlı Evren Köyü'nde, geçen hafta vücuduna yapışan keneyi kendisi çıkartan evli ve 2 çocuk annesi Döndü Soydan, rahatsızlandı. Tokat Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Burada yapılan muayenelerde kene ısırması sonucu bulaşan KKKA hastalığı teşhisi konulan Döndü Soydan, Sivas'a gönderildi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Döndü Soydan, yapılan tüm müdahalelere rağmen dün gece yaşamını yitirdi.(30.05.08-hürriyet.com)

“Karabük’ün Eflani ilçesine bağlı Müftüler Köyü’nde yaşayan Zülfiye Tunç (75), keneden geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle 4 gün önce Karabük Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Zülfiye Tunç toprağa verildi.” (31.05.08-gazetevatan.com)

Sivas’ın Şarkışla ilçesi Kömürkaya Köyü’nde kene ısırması nedeniyle önce Şarkışla Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Elif Karababa (45), dumunun ağır olması üzerine Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi’ne gönderildi. Burada bir gün tedavi gören Elif Karababa kurtarılamadı.

Tokat’ın Zile ilçesine bağlı bir köyde yaşayan 5 çocuk babası M.B. (70) ile eşi H.B’yi, yaklaşık bir hafta önce, tarlada çalışırken kene ısırdı. Testisine yapışan keneyi utandığı için kimseye söylemeden kendisinin çıkardığı öğrenilen M.B, eşini hastaneye götürmesine rağmen kendi durumunu bildirmedi. Bir süre sonra rahatsızlanan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı şüphesiyle Tokat Devlet Hastanesine gönderilen M.B, durumu ağırlaşınca dün Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edildi. Enfeksiyon hastalıkları servisinde tedavi gören M.B, gece yaşamını yitirdi. Bu arada, ayağını ısıran keneyi kendisinin çıkardığı bildirilen H.B’nin tedavisinin Tokat Devlet Hastanesinde sürdürüldüğü, durumunun iyi olduğu belirtildi.

İstanbul’da hafta sonu tatilini piknik alanlarında değerlendirenler, eve döndüklerinde vücutlarına kene yapıştığını fark ederek, hastanelerin acil servislerine başvurdu. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri, önceki akşam ve gece saatlerine kadar aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 kişinin, kene ısırması şikâyetiyle hastaneye başvurduğunu, bu kişilerin, ayakta tedavilerinin ardından taburcu edildiğini bildirdi. Daha önceki hafta sonlarında da hastanelere yüzlerce kişi başvurmuştu. Daha önce de bu na benzer durumlar olmuştu. (03.06.08-milliyet.com)

Sağlık Bakanlığı’nca yapılan yazılı açıklamada son bir yıl içerisinde 167 KKKA vakası bildirildiği, hastalıktan 13 kişinin öldüğü kaydedildi. Ancak bu sayı bugün yaşamlarını yitiren Tokat'ın Zile İlçesi'nde oturan 70 yaşındaki Mahmut Büyüközkara ile Samsun'da Osman Canik'in ölümleriyle 15'e ulaştı. 21 Mayıs’tan bu yana ise 97 KKKA vakası kaydeddildiği açıklandı. (03.06.08-milliyet.com.)

Karabük’te keneden ölenlerin sayısı 4’e yükseldi. Eflani ilçesine bağlı Bağlıca köyünde yaşayan Satı Kaya, 5 gün önce mide ağrısı ve yüksek ateş nedeniyle Eflani Sağlık Ocağı’na başvurdu. Buradan Safranbolu Devlet Hastanesi’ne sevk edilen Kaya’nın muayenesi sırasında karnına yapışan kene fark edilerek Karabük Devlet Hastanesi’ne, buradan da Ankara Numune Hastanesi’ne gönderilmişti. Kaya hayatını kaybetti. (08.06.08-milliyet.com)

Samsun’un merkeze 20 kilometre uzaklıktaki Kamalı Köyü’nde dün meydana gelen olayda, Cumhur Öztürk, çiftçi olan dedesi Mehmet Öztürk ile tarlada gezerken sol gözünü kene ısırdı. Ailesinin farketmesi üzerine Öztürk, hemen Samsun Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Doktorları da şaşırtan olayda, gözün beyaz kısmında bulunan kene çıkarıldı. Doktorların virüs taşımadığını belirttiği kenenin çıkarılmasının ardından görmesinde herhangi bir sorun olmayan Öztürk, taburcu edildi. Dede Mehmet Öztürk, “Torunumun gözündeki keneyi farkedince şoke olduk. Zaman kaybetmeden hastaneye gittik. Tehlikeli olmadığını söylediler. Dikkatlice gözünden çıkardılar. Görmesiyle ilgili bir sorun olmadığı için çok sevindik. Kenenin gözün içine kadar girdiğini hiç duymamıştık” dedi.

Çorum’un Sungurlu ilçesi Demirşeyh beldesinde Muhammed Büyükgüllü (15), önceki hafta köyde hayvan otlatırken, köpekte bulunan keneyi alarak eliyle ezdi. Daha sonra ellerini yıkamayan Muhammed Büyükgüllü, 2 gün sonra ateşi çıkınca Sungurlu Devlet Hastanesine getirilen genç, kan tahlilinin ardından Çorum Devlet Hastanesine sevk edildi. Muhammed Büyükgüllü, Çorum’daki müdahalenin ardından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle sevk edildiği Ankara Numune Hastanesinde dün akşam saatlerinde öldü.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde dün hayatını kaybeden E.Ç (17) .
Genç kızın yakını olduğu öğrenilen yaşlı bir kadın ile köy imamı koruma maskesi ve eldiven takarak Cenazeye "gıyabi abdest" aldırdıkları… Bu sırada ağızlarına maske takan birkaç köylü… tabutu alarak musalla taşına koydu. Namazdan önce köy imamı tabutun açılmaması konusunda uyarıda bulundu. Cenaze, sağlık görevlisi gözetiminde, tabutla birlikte kireçlenen mezar yerinde toprağa verildi. (19.06.08-milliyet.com)

Ankara Numune Hastanesi’nde, iki doktor kene ısırması şikayetiyle hastaneye başvuran bir hastaya müdahale ederken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’na yakalandı. Hastanede yoğun bakıma alınan iki doktorun yanı sıra bir başka doktor ve bir sağlık personeli de KKKA şüphesiyle gözetim altında tutuluyor. (13.06.08-milliyet.com)

Dicle Üniversitesi Tıp Fakultesi Hastanesi'ne kaldırılan ve bir süre sonra yaşamını yitiren köy muhtarı Abdulvahap Bayutmuş'u tedavi eden 2 doktor ve 1 sağlık personelinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle gözetim altına alındığını söyledi. Sağlık Müdürü Kubat, 2 doktor ve 1 sağlık personelinin hastalık şüphesiyle gözetim altına alındığını ve kanlarının tahlil için Ankara'ya gönderildiğini söyledi. (15.06.08-milliyet.com)

Bartın’ın Çiftlik köyü Mısıroğlu Mahallesi’nde çok sayıda kene görülmesi üzerine Tarım İl Müdürlü-ğü’nden yardım istendi. Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Erdem Sancar, kenelerin bir köpek leşinden çoğaldığını belirterek, “Bir dişi kene, 2500 ila 10 bin yavru yapabiliyor” dedi.(19.06.08-milliyet.com)

Evinin bahçesinde vücuduna yapışan keneyi kendisi çıkaran Necla Kırmızıoğlu bir süre sonra fenalaştı. Yakınları tarafından Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi’ne götürülen Kırmızıoğlu, ilk müdahalenin ardından Ankara’ya sevk edildi. Yaklaşık 10 gündür Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören Necla Kırmızıoğlu, doktorların tüm çabalarına karşın kurtarılamadı.(19.06.08-hürriyet.com)

Kastamonu merkeze bağlı Üyücek Köyü'nde oturan evli ve 4 çocuk, 6 torun sahibi 71 yaşındaki Abdullah Kırçık'ı, 15 gün önce hayvan otlattığı sırada göğsünden kene ısırdı. Göğsüne yapıştığı keneyi kendisi çıkartan Kırçık, bu durumu kimseye haber vermedı. Kene ırırmasından 12 gün sonra yüksek ateş sonucu 71 yaşındaki Abdullah Kırçık, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Cebeci Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurtarılamayarak hayatını kaybetti.(20.06.08-milliyet.com)

Ordu'da hayvanının sırtındaki keneyi eliyle öldüren Hayri Tunç'un (43) testlerinde KKKA hastalığıyla ilgili pozitif bulgulara rastlandı. (23.06.08-milliyet.com)

Tokat dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi intaniye servisinde hastalık şüphesiyle 2 gündür tedavi gören 76 yaşındaki bir kişi sağlık durumunun ağırlaşması üzerine Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edildi. Bir hafta önce vücudundaki keneyi kendisinin çıkardığı daha sonra hastaneye başvurduğu öğrenildi. (24.06.08-atatv.com)

"Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu, İstanbul’un risk altında olduğunu savunuyor. İstanbul’da KKKA'ne neden olan Nairovirüsü taşıyan kene türü olmadığının açıklandığını ama bunun doğruyu yansıtmadığını belirten Ulaşoğlu, "İstanbul sınırları içerisindeki kırsalda sığır ve kaplumbağa üzerinden keneler topladım. Sığır köye yakın alandaki ahırda, diğeri de ilaçlanmış bir alandaki kaplumbağadan aldığım keneleri, Ankara Üniversite'si Veteriner Fakültesi'nden kene uzmanı Prof.Dr.Zafer Karaer'e götürdüm. Yapılan araştırmada nairovirüslü kenenin en aktif taşıyıcısı olan 'Hyalomma marginatum marginatum 'türü kene çıktı. Bu zaten İstanbul için büyük riskdir” diyor. (30.06.08-milliyet.com)

Amasya Taşova İlçesi’nde yaşayan Fatma Kaya dün kene ısırması sonucu ateşlenerek ilçe Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından OMÜ Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Servisi’ne kaldırıldı. Kaya, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen bugün kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Bu ölümle birlikte bu yıl içinde keneden hayatını kaybedenlerin sayısı 32'ye yükseldi. (01.07.08 milliyet.com)

Ortaköy ilçesine bağlı Karahacip Beldesi’nde yaşayan 72 yaşındaki Zeynep Özkan, kene ısırması sonucu hayatını kaybetti. Çorum’da bu yıl keneden ölenlerin sayısı 8’e çıktı. (02.07.08 milliyet.com)

"Karabük'ün Eflani ilçesine bağlı bir köyde, 28 Haziranda tarlada çalıştığı sırada kene tarafından ısırılan ve vücudundaki keneyi kendisi çıkaran Ş.Y. (59), 1 Temmuzda yüksek ateş şikayetiyle Şirinevler Devlet Hastanesine kaldırıldı. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Ş.Y, burada hayatını kaybetti. Eflani ilçesinde bu yıl Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı şüphesiyle ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, birçok ülkede keneyle bulaşan çeşitli hastalıklar nedeniyle insanların öldüğünü savunarak, "Hiçbir ülkede bizdeki gibi ’Bugün bir tane daha, falanca gün bir tane daha’ diye yayın yapılmıyor. Çünkü bunun halk sağlığı açısından bir faydası yok" dedi. (06.07.08-hürriyet.com)

Çanakkale’nin Lapseki İlçesi'ne bağlı Umurbey Beldesi'nden İbrahim Güven, 20 gün önce rahatsızlandı. Çanakkale Devlet Hastanesi’ne kaldırılan İbrahim Güven dün 18.30 sıralarında yaşamını yitirdi.

Amasya’nın Gümüşhacıköy İlçesi’nde yaşayan ve vücuduna yapışan keneyi eliyle çıkardıktan birkaç gün sonra halsizlik, yüksek ateş gibi şikayetleri başlayan 3 çocuk babası çiftci Cafer Sağlam önce Amasya Şerefedddin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kene ısırması nedeniyle tedavi gören 74 yaşındaki Cafer Sağlam yaşamını yitirdi. (07.07.08-hürriyet.com)

"Meclis’te kene var" aradığı menzile varmış!

Eh artık Kene haberleri bu sayfaya sığmayacak yoğunluk ve coğrafik genişliğe ulaştığından ilave yapamamaktayım.

Ama Kenenin güneye doğru indiğini tesbit eden bu vaka ek yapmak gereğini doğurdu. " Tufanbeyli'nin Akçal Köyü'nde oturan Sabiha Opak, 10 gün önce bir kene tarafından sol bacağından ısırıldı. Keneyi eliyle çıkartan Opak, fenalaşınca önceki gün Tufanbeyli Devlet, ardından Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Durumunun giderek ağırlaşması üzerine Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi'ne kaldırılan Sabiha Opak, dün gece kurtarılamadı." (Hürriyet.com.tr-18.07.09)



Not: Benim atladığım haber varsa yorumlara ilave edin!


 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..