- Kategori
- Dünya
Kenya'da toplu sünnet
Batı Kenya'da garip bir sünnet olayı yaşanıyor. Çocuklar erkekliğe adım atmasının göstergesi olarak sünnet ediliyor. Son gün yaşları 11-13 arasında değişen erkek çocuklar önce bir derede yıkanıyor, daha sonra gövdeleri çamurla sıvandıktan sonra sünnete hazır hale getiriliyor. Sünnetçi ise bıçağını biledikten sonra sünnet için her şey hazır.*
Geleneklere göre sünnet düğünü üç gün sürüyor. Toplu sünnet töreninin ilk iki günü dans ve eğlenceyle geçiyor. Ancak çocuklar sünnet edilirken ayakta durmak zorundalar ve asla ağlamamaları gerekiyor.
National Geographic'de; '' Umarım benim oğlum sünnet edilirken ağlamazda onu öldürmek zorunda kalmam... '' diyen bir kabile reisi, sünnet töreninin kendileri açısından ne kadar önemli olduğunu bu sözleriyle dile getiriyordu…
O coğrafya da insan olmak çok zor. O yaştaki çocuklara yaşatılan korku inanılmaz. Erkek çocuklara yapılan bu işlemin küresel olarak bir seviyeye gelmesi gerekli. Hele bazı yörelerde kız çocuklarına yapılan sünnet ise insanlık dışı lanet bir şey!
Ayakta ya da yatarak ne fark eder? Bizde yapılanlar çok mu farklıydı yani? 20-30 sene öncesine kadar ülkemizde de çokta çağdaş bir şekilde değildi sünnet olayı… Kendimiz gibi olmayan, bize benzemeyen bu insanlara yaratık gibi bakmaktan kendimizi uzak tutamıyoruz her nedense?
Esasen bunda yadırganacak bir şey yok. Bu çocukların ağabeyleri de babaları da dedeleri de bu şekilde sünnet olmuş. Yani onlar için gayet doğal bir olay, yaşatılan bir gelenek.
Bizdeki uygulamalardan tek farkı çamura bulanmış olmaları. Onlar açık havada biz ise stadyumlara toplanıyoruz. Bir de kirve farklılığı var tabi. Afrika’da büyücüler, bizim memlekette belediye başkanları yapar bu işi!
Sanıldığı gibi sünnet erkeklik göstergesi falan değildir. ABD'de sünnet 1950’li yıllarda sağlık nedeniyle zorunlu hale getirilmiştir. Doğan her erkek çocuk sünnet edilmiştir. Bu 1970 sonları ve 1980’lerde dini baskılar ve karşı koymalar neticesinde gevşetilmiştir.
Bilim adamlarınca sünnetin sadece dinsel bir tören olmadığı aynı zamanda “psikoseksüel bir olay” olduğu belirtiliyor. Sünnetle ilgili yapılacak bir yanlış, çocuğun gelecekteki kişiliği, cinsel yaşamı ve cinsel kimlik gelişiminde çok ciddi bir travma etkisi yapabilir denilmektedir.
Kişilik ve cinsel yapılanmanın çok büyük oranda 0-6 yaş arasında oluştuğuna işaret edilerek, sünnet için çocuğun somut olarak cinselliğin farkına vardığı ödipal dönemi (2-6 yaş arası) doğru bulmadığı, bu nedenle sünnet için en doğru yaşın 0-1 yaş veya 7-9 yaş arası olduğunu ifade edilmektedir.
Uzmanlar, sünnet mevsimini yaşadığımız bu günlerde, sünnet kıyafetlerinin de abartıdan, (kral, prens, padişah kostümleri gibi) uzak olması gerektiğini, şık ve erkeksi bir takım elbisenin, erkek çocuk için daha yapıcı bir ödül olacağını vurgulamaktadır.
*basından