Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

12 Eylül '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kim daha çok yoksulluk yarattı ?

Kim daha çok yoksulluk yarattı ?
 

Yoksulluğun suçlusu olarak hep Kapitalizm gösterilir. Peki Sosyalizmin / komünizmin tarihte yoksulluğu yok etme performansı nedir ? Sosyalist / komünist rejimle yönetilen ülkeler arz / talep mekanizmasını devre dışı bırakarak üretim, tüketim, istihdam ve fiyatlamayı merkezi planlama ile yapmaya kalktılar. Bu da kıt kaynakların verimli kullanılmasını ve optimal dağılmasını engelledi. Bazı ürünler ihtiyaçtan çok fazla üretilirken diğerleri bulunmaz oldu. Kar etmeyi ve hür teşebbüsü sömürü olarak görüp yasaklayarak, gelir eşitliği sağlayacağız diye verimli çalışanla yan gelip yatanın gelirlerini zorla eşitleyerek insanların çalışma azmini yok ettiler. Özel teşebbüs yerine her şeyi devlet kuruluşları ile üretmeye ya da sıkı devlet kontrolü altında ürettirmeye kalktılar. Özel mülkiyeti yasakladılar ve çiftçinin elindeki toprakları zorla devletleştirdiler. Direnenlere şiddet uyguladılar binlercesini toplama kamplarına sürgüne gönderdiler. Kendi istediği ürünü yetiştirme ve pazarda istediği gibi satma imkanı tanınmayan çiftçinin verimli çalışma, ürünler arasından çürükleri ayıklama isteği kalmadı. Çiftçinin serbest piyasa koşulları altında kendi isteği ile yaptığı verimli çalışmayı başına askeri güç dikerek zorla yaptırmaya kalktılar ama olmadı. Bu sebeplerle ortalama milli gelir kapitalist ülkelerdeki asgari ücretin bile altında kaldı. Kapitalist ülkelerin alt sınıflarından bile çok daha fakir halk kitleleri yarattılar. Halk sürünürken komünist parti üyeleri ve örneğin Romanya'nın diktatörü Çavuşesku gibi saraylarda lüks hayat sürdüler.

Komünist Doğu Almanya'dan Kapitalist Batı Almanya'ya aradaki utanç duvarını ya da mayınlı tel örgüleri aşarak kaçmaya çalışan insanların 200 tanesini vurarak öldürdüler. Yukarıdaki karşılaştırmalı fert başına düşen milli gelir tablosundan da açıkça görüldüğü gibi Kapitalist Batı Almanya zengin, halkının yaşam standardı yüksek bir ülke olurken Komünist Doğu Almanya’da esaret altında yaşayan fakir bir halk oluştu. Aynı refah ve özgürlük farkı Serbest piyasa rejimi olan Güney Kore ile Komünist Kuzey Kore arasında meydana geldi. Doğu Avrupa’ da ki komünist rejimlerin hepsi ve SSCB 1980lerin sonunda iskambil kağıdı gibi peş peşe çöktüler. Bu rejimler hiç bir ülkede Marx ve Engels'in 1848'de yayınladıkları Komünist Manifestosunda olacağını iddia ettikleri gibi proletarya devrimi ile değil, halkların oyları ile değil 2inci Dünya savaşı sonunda Sovyet silah gücü ile halklara dayatılarak kurulmuşlardı.

Gerçek Sosyalizm uygulanmadı, uygulansaydı bu sorunlar olmazdı görüşüne kesinlikle katılmıyorum. Gerçek sosyalizm uygulandı. Sosyalist Ekonomi politik piyasa ekonomisine izin vermeyerek ve yukarıda saydığım diğer özellikleri ile en hızlı fakirleşme ve iflas reçetesidir.

Bu arada başarılı Sosyalist ülkeler diye gösterilen İsveç, Norveç vs. Sosyalist değildir, özel mülkiyet, arz / talep mekanizması, özel şirketler,yasak değil, verimli çalışanla yan gelip yatanın gelirlerinin zorla eşitlendikleri bir rejimle yönetilmiyorlar, sınıfsız toplum yaratmak gibi ütopik bir amaçları yok. Sosyalizm başka şey sosyal hakların gelişmiş olması başka şey. İkisini birbirine karıştırmamak lazım.

Rasih Bensan

12 Eylül 2014

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara