Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '08

 
Kategori
Sinema
 

Kirazın Tadı (Taste of Cherry)

Kirazın Tadı (Taste of Cherry)
 

Oldukça geç bir saatde, Televizyon kanalları arasında gezinip duruyorum, uzunca bir kanallar arası gidiş gelişlerden sonra TRT2' de arabasıyla tozlu topraklı yollarda gezinen yüzü kederli bir adamın yol boyunca çalışan işçileri gözlemlemesi takılıyor gözüme. Adam bir işçinin yanında duruyor ve oldukça önemli bir paraya kendisi için çalışıp çalışmayacağını soruyor, olumsuz yanıt alınca tozlu, topraklı yollarda arabası ile dönüp durmaları devam ediyor ve sizinde adamın vermek istediği işle ilgili merakınız giderek artıyor. Arabasına aldığı bir asker ve bir afganlı öğrenciyi tek tek bir tepenin başına getirerek büyük para karşılığında kendilerinden istediği işi açıklıyor.

Debii adındaki adam orta yaşlarda hayatından vazgeçmeye karar vermiştir ve kafasında ölüm şekli ile ilgili garip bir plan vardır, bir tepenin üstüne kazdığı bir çukura uyku hapları alarak girecek ve sabah parayla anlaştığı insan kendisine seslendiğinde bir cevap gelmezse üstüne toprak atılacaktır. Bu planda Debii kararlıdır fakat anlaşmaya çalıştığı insanlar kendi inançlarını göz önüne alarak, bir insanın kendisini öldürmesine yardımcı olamayacaklarını uzun uzun anlatmakta ve onu bu kararından vazgeçirmeye çalışmaktadırlar. En son anlaşmaya vardığı bir iran köylüsü yine onu bu kararından vazgeçirmeye çalışırken insan ve yaşam ile ilgili çok önemli felsefik bazı şeyler anlatır kendisine, anlattıklarının en önemli kısmı ise bir insanın yaşamı içinde çok farkına varmadığı sesler, manzaralar, yemişlerin tadı gibi güzelliklerdir, kendi intihar girişiminde bir dut ağacına kendini asmaya çalışırken yediği dutların kendisini nasıl yaşama döndürdüğünü anlatır.

Bu safhada şunu yapmak istemiyorum, hani bir fıkra vardırya; adam sinemadan çıkar bu esnada gişeden bilet alıp sinemaya girmeye çalışan biri kendisine hızlı bir şekilde çarpar. Sinemadan çıkmaya çalışan adam bir özür bekleyip alamayınca kendisine çarpan adama seslenir; "Katil uşaaak" Yani ben filmin sonunu anlatmayıp size bırakıyorum.

Film, Cannes film festivalinde altın palmiye kazanmış, İran'ın usta yönetmenlerinden Abbas Kiyarüstemi'nin imzasını taşıyor. Durağan yapısıyla sıkılmadan izlemeye devam edebilecekler için gerçekten farklı bir sinema atmosferi sunuyor. İzleme imkanı bulursanız kaçırmayın derim. Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..