Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '09

 
Kategori
İlk Yardım
 

Kırım-Kango

Kırım-Kango
 

Yaz mevsimi kendini göstermeye başladı. Birçok tatilci yaz tatillerini geçirmek üzere tatil bölgelerine, kimileri memleketlerine gitti… (kenelere dikkat !)

Asalak olarak yaşayan keneler (insanların korkulu rüyası) havaların ısınmasıyla kış uykularından uyandılar. Kene, avını aramaz ve peşine düşmez, kendisine gelmesini bekler. Keneler sıçramaz ve uçamazlar. Keneler çimenlerde, çalılıklarda ve hayvan barınma yerlerinde bulunurlar ve buradan geçen sıcakkanlılara yapışırlar. Hayvanlar vasıtası ile evlerin içine kadar gelirler. Ev içinde bir dişi kene çatlağa, yarığa yumurta bırakırsa bir hafta içerisinde yüzlercesi oluşur.

"Keneler özelliklerinden dolayı, sıcakkanlıların (insan ve hayvanlar) nereden ne zaman geçeceğini çok iyi bilirler. Kenelerin ön ayaklarının uçlarında, bugünkü bilimi hayrete düşürecek hassasiyette algılama organları vardır. Bunlar sayesinde avının ağzından çıkan nefesi bile çok uzaktan algılayarak, nereden geçeceklerini milimetrik olarak hissederler. Canlı oradan geçerken de yıldırım hızıyla ayakuçlarını uzatıp yapışırlar. Hemen ısırmazlar. Kan emmenin, erkek kenede 8, dişilerde 15 güne kadar sürebilmektedir. Onun için kene, bu uzun sürede fark edilmeyecek, rahatsız olmayacak, nemli, sıcak, derinin ince ve kan dolaşımının yüksek olduğu bir ortam aramaya başlar. Bu arama, takriben 3 saat devam eder. Uygun bir yer bulduktan sonra sokmaya ve kan emmeye başlarlar. Asıldığı canlının kimyasını beğenmediğinde veya bir ilaç sürülmüşse sokmadan uzaklaşır. Kene, bu seçici özelliğinden dolayı bazı insanları ısırmaz."

Başta köpekler olmak üzere birçok diğer hayvan ve insan üzerinde yaşarlar. Yetişkinleri kulak ve ayaklarda yaşarken, daha ufaklara sırt bölgesinde rastlanır. Doğada bitki ve otların üzerinde durup, oradan geçecek bir hayvanın üzerine atlarlar. Herhangi bir hayvan üzerinde girdikleri evlerde hızla çoğalırlar ve üzerinde beslenecek hayvan bulamazlarsa insanlara musallat olabilirler. Hiçbir şey yemeden sekiz aya kadar yaşayabilirler. İnsanlarda etkili çeşitli hastalıklar ve bakteriler taşıdıklarından, mücadele edilmeleri önem arz etmektedir.

Piknik alanları, ormanlık alanlar, otlak ve çalılıklar ile ırmak kenarlarına giden vatandaşların, biraz daha korunaklı giyinmeleri, evlerin döndüklerinde de vücutlarını kontrol etmelerini öneriliyor. Vücutta kene tespit edildiğinde ise en önemli nokta, keneyi parçalamadan tek seferde vücuttan çekip almaktır.

Kene ısıracağı vücut bölgesine önce lokal anastezik bir madde salgıladığını, bu nedenle kişinin ilk 24–48 saat içinde ısırığı görmezse hissedemeyeceğini bildiriliyor."Bu nedenle risk gruplarında kene ısırma süresi hayati önemdedir. En kısa sürede kene vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Kene uzaklaştırılması hekim kontrolünde yapılmalıdır. Kene ezilmemeli, çıkarılırken başı kopartılmamalı. Keneyi uzaklaştırmak için ısı uygulanmamalıdır. Kenelerde ayaklarının gerisinde soluma organelleri olduğu için üzerine yağlı bir pamuk 5 dakika kadar kapatılarak soluması engellenebilir. Daha sonra battığı yönün tam zıt tarafına ani ve tek bir hamle ile çekilmesi gereklidir. Unutulmamalıdır ki kenenin vücutta kalış süresi önemlidir. Bu nedenle en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."

Daha detaylı bilgi için; http://www.kkgm.gov.tr/birim/hay_sagl/Hastaliklar/kirim_kongo.html

Huzurlu ve sağlıklı günler dilerim.

 
Toplam blog
: 359
: 4545
Kayıt tarihi
: 05.06.06
 
 

İstanbul Kadıköylüyüm.Yardım seven, sevimli bir insan olduğumu söyler dostlarım... Eşimi, kızımı,..