Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Kirlilik

Kirlilik
 

Hava kirliliği raporu 2

İlk yazıma hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerinden başlamayı uygun buldum. Çünkü yazının ses getirmesini sağlamak. Elbistan halkının, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin hava kirliliği konusunda daha duyarlı olmalarını gündeme getirmek için insan sağlığına etkilerinden başladım. Bu yazı dizisini dikkatle okuyacağınızdan hatta arşiv bile oluşturacağınızdan eminim. Gene bu yazı dizisinde sizden gelen yorumlara, öneri ve sorularınıza da yer vermek isterim. Geçen hafta sözünü ettiğimiz konumuza dönebiliriz artık…

Hava kirliliği kısırlık yapıyor.

Ülkemizde son yıllarda ‘kısır çift’ sayısı giderek artmaktadır. Nedenlerinden biri “Hava kirliliği”…

Son yıllarda yapılan araştırmalar hava kirliliğinin, zamanından erken doğumlara, bebeklerin düşük tartılarla dünyaya gelmelerine, ani bebek ölümlerine ve hatta kısırlığa da neden olabileceğini de gösteriyor. ‘’Sağlık Bakanlığı verileri, Türkiye'de iki milyon kişinin kısır olduğunu, 150 bin çiftin tedavi için beklediğini ve Türkiye'de kısırlığın giderek arttığını ortaya çıkardı.

Bakanlıktan ruhsatlı tüp bebek merkez sayısının 84 olduğu belirtildi. Bebek sahibi olamamanın en önemli nedenleri arasında çevresel faktörler, sigara kullanımındaki artış ve kullanım yaşının özellikle bayanlarda düşmesi, ‘çikolata kist’ olarak adlandırılan kadın hastalıklarının sayısında ve görülme sıklığında yaşanan artış gösterildi. ‘’

Hava Kirliliği Spermleri Etkiliyor

Bugüne kadar hava kirliliğinin astım krizleri ve KOAH alevlenmelerine neden olduğunu, bronşit, zatürree gibi solunum yolları enfeksiyonlarının oluşumuna zemin hazırladığını, akciğer kanseri için risk yarattığını, kalp ve damar hastalıklarına yol açtığını… Biliyorduk, ama meğer hava kirliliğinin sağlığımız üzerine olan olumsuz etkileri sadece akciğer ve kalbimizle sınırlı değilmiş.

Çünkü, son yıllarda yapılan araştırmalar hava kirliliğinin, zamanından erken doğumlara, bebeklerin düşük tartılarla dünyaya gelmelerine, ani bebek ölümlerine ve hatta kısırlığa da neden olabileceğini de gösteriyor.

Mesela, kurşunlu benzinin yaygın olarak kullanıldığı Peru’ da yapılan bir araştırmada trafik polislerinde sperm kalitesi ile kan kurşun düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiş. Kanlarındaki kurşun miktarı daha yüksek olanlarda sperm hareketliliği, konsantrasyonu ve toplam sayıları daha düşük bulunmuştur.

İtalya’nın Napoli şehrinde genç ve orta yaşlardaki otoyol gişe memurları üzerinde yapılan araştırmada ise, bu kişilerin sayıları normal olmasına karşılık spermlerinin güçsüz olduğu, öne doğru ilerlemeleri ve hareketliliklerinin normalden az olduğu belirlenmiş. Gişe memurlarının yüksek düzeyde kükürt dioksit ve karbon monoksite de maruz kalmalarına rağmen, spermlerle ilgili bu olumsuzlukların azot oksitleri ve kurşundan kaynaklandığı ileri sürülmüştür.

Kirli Hava Kız Sayısını Artırıyor

17 milyon kişinin yaşadığı Sao Paulo’ da 2001-2003 yıllarında doğan çocukların cinsiyeti şehir hava kirliliği bakımından az, orta ve çok kirli olmak üzere 3 bölgeye ayrılarak incelenmiş.

Şehrin az kirli olan bölgelerinde doğan çocukların yüzde 48.2’ü, buna karşılık çok kirli bölgelerde doğanların yüzde 49.3’ü kız imiş. Buna göre, kız/erkek bebek oranı havası temiz bölgelerdeki gibi olsaymış, 1.180 bebek daha erkek olacakmış.

Araştırmacılar hava kirliliğinin üretkenliği etkileyen streslerden biri olduğu kanısındalar. Tabii afetler ve terör gibi olayların da yeni doğanların kız olma ihtimallerini artırdığı bilinmektedir. Kirliliğin cinsiyet oranlarını neden etkilediği bilinmemekte, ancak çeşitli kimyasal maddelerin sperm kalitesini ve sayısını etkileyebileceği düşünülmektedir.

Benzer bulgular hayvanlar arasında da saptanmıştır. Erkek fareler hava kirliliğine maruz bırakıldıklarında, sperm sayılarının azaldığı ve eşlerinin kız doğurma oranının arttığı belirlenmiştir.

Bu haftalık da bu kadar haftaya daha geniş bir konu da buluşmak üzere daha temiz ve sağlıklı bir çevre dileklerimle.

Yakup AKBAŞ

 
Toplam blog
: 16
: 623
Kayıt tarihi
: 15.01.08
 
 

1958 Giresun doğumlu olup, 27 yılın ardından emekli olan bir öğretmenim. Buraya üye olmamın nedeni d..