Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '08

 
Kategori
Kentleşme
 

Hava kirliliği raporu 1

Hava kirliliği raporu 1
 

elbistan termikler


Bu haftadan itibaren hava kirliliğiyle ilgili yeni bir yazı dizisine başlıyorum. Çünkü Elbistan’ımız sanıyorum bu gidişle yakında yaşanmaz bir hale gelecek. Hava kirliliği nedenleriyle sokağa çıkılmaz hale gelen Elbistan da soluduğumuz hava değil, bacalardan, araba egsozlarından ve termik santrallerinden çıkan gazlar. İş işten geçmeden böyle bir yazıyı bilim adamlarının açıklamalarından konunu uzmanlarından da yararlanarak kaleme almayı vatandaşlık görevim kabul edip, affınıza da sığınarak yazmak istiyorum.

Ben Elbistan’da yaşayan birisi olarak da bunu bir görev kabul edip konuları tüm çıplaklığıyla yazamaya gayret edeceğime, konuları tüm detaylarıyla inceleyerek sizlerle paylaşacağıma söz vererek, birinci yazımda hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuzluklarını yazmak istiyorum. Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri:

Fosil kökenli yakıt kullanan enerji üretim tesislerinden kaynaklanan hava kirliliğinin "İnsan Sağlığına Olumsuz Etkileri" aşağıdaki başlıklar altında toplanmaktadır.

1. Akciğer Kanseri

2. Bronşit, Kronik Bronşit, Nefes Darlığı.

3. Çocuklarda Raşitizm

4. Romatizmal Hastalıklar

5. Kalp Hastalıkları

6. Göz Yanmaları

7. Çeşitli tozların vücuttaki birikiminden doğan iştahsızlık ve neticesinde, vücudun zayıf düşerek zafiyete uğraması ve hastalığın vücudun direncini zayıflatması

8. Kirli havanın altında yaşayan insanlarda aşırı derecede yorgunluk ve bitkinlik belirtilerinin görülmesi.

9. Hava kirliliği içinde yaşayan insanlarda cinsel sağlık bozuklukları başlaması

10. Suç işleme oranında artış, sinirlilik, ruhsal bozukluklar vb.

11. Kan zehirlenmesi başlar. Hamile kadınlarda zehirlenme oranı yüksek olup, düşükle sonuçlanabilir.

12. Çeşitli tozların deri dokusunun üzerindeki delikleri terle birleşip kapamasıyla deri solunumuna mani olması(hava kirliliğinden dolayı vücutta solunum zorluğu başlar). Doğal gazın önemi diğer enerji kaynaklarına olan üstünlüklerinden kaynaklanır. Her şeyden önce doğal gaz, temiz ve güvenli bir yakıttır. Yandığında yalnızca karbondioksit ve su buharı oluşur; kül, karbon monoksit ve kükürt bileşikleri oluşturmaz ve çevrede asit yağmuruna sebep olmaz. Kullanıldığı şehirlerdeki solunan hava kalitesinin artmasından da anlaşılacağı üzere azot oksit emisyonu diğer yakıtlara kıyasla çok daha azdır. Doğalgaz karbon monoksit zehirlenmelerine sebep olmaz. Kısacası doğalgaz temiz hava ve sağlık demektir.

Bu hafta ki birinci yazım buraya kadar. Gelecek hafta yapılan bir araştırmanın hava kirliliğinin insanlarda kısırlık yapabileceğinden söz edeceğiz. Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 16
: 623
Kayıt tarihi
: 15.01.08
 
 

1958 Giresun doğumlu olup, 27 yılın ardından emekli olan bir öğretmenim. Buraya üye olmamın nedeni d..