Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kış ve soğuk kapıyı çalınca beslenme

Kış ve soğuk kapıyı çalınca beslenme
 

Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde, “Halsizim, yorgunum, hep uyumak istiyorum, sık sık hasta oluyorum..” gibi söylemleri çok duyuyorum.  Sağlıklı, dengeli, düzenli ve doğru beslenme ile daha enerjik olmak mümkün. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve kilo kontrolü sağlayan bir beslenme düzeni ile kış mevsimini daha rahat geçirebilirsiniz.

Sebze ve Meyve Hayatınıza Renk Katsın;

Gribe karşı en etkili kalkan C vitaminidir. Ama asıl önemli olan da C vitaminini hangi besinlerden ve nasıl almamız gerektiği. Turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt), kivi ve limonun yanında kuşburnu, biber, maydanoz, lahanagiller, brokoli ve roka da C vitamininden zengin kaynaklardır. Öğünlerinizde salataya yer vermekte vitamin ve minerel alımının en kolay yolu. Ayrıca hem hızlı hem de doyurucu bir öğün isterseniz; ton balığı, tavuk veya yumurta eklediğiniz salatayı tüketmek te size hem fit hem de sağlıklı olmanın kapısını açar.

Kış sebzeleri aynı zamanda iyi bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini de vücut yüzeyini güçlendirerek mikroplara karşı adeta kalkan olur. Hücre yenilenmesini sağlayarak ta hastalıklara karşı güçlü koruma sağlar.

Hem cildi hem bağışıklığınızı güzelleştiren Çinko;

Besinlerle birlikte demir, selenyum ve özellikle çinko almak bağışıklık sistemi için önemlidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, et ve kuru üzümden demir, deniz ürünlerinden selenyum, yumurta, süt, kırmızı et, istiridyeden çinko ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Çinko aynı zamanda cilt sağlığı, güçlü saçlar ve daha güzel tırnaklar için de gereklidir.

Kış sağlıklı kilo verme mevsimidir;

Bahar gelince kilo verme telaşına girip yanlış diyetler yapmak yerine şimdiden zorlanmadan kilo vermek en doğrusu. Ayrıca vücuttaki faz yağ dokusu bağışıklığımızı azaltarak bizi hastalıklara açık hale getirecektir. Ama kilo verirken de gerçek anlamda yağ kaybetmek için sabırlı olmalı, sağlıklı beslenme sporla desteklenmelidir. Kısa zamanda verilen kilo, vücutta kas ve su kaybına sebep olarak vücut direncini düşürebilir.

Doğa çeşitliliği Bitki çayları;

Bitkilerden de ilaç yapıldığını düşünürsek, gribe karşı önlem ve ilaçlara destek amaçlı bitki çayı tüketmek doğru bir adımdır. Ancak kontrolsüzce ve ne olduğu belli olmayan otları, kulaktan dolma bilgilerle çay olarak kullanmak ta yanlıştır. Mutlaka bir uzmana danışarak tüketilmesi gerekir. Ihlamur, zencefil, papatya gibi rahatlatıcı etkisi de olan çaylar, soğuk havalarda size kolaylık sağlayacaktır. Su içme isteğinin de azaldığı bu soğuk havalarda,  su ihtiyacınızı tamamlamak için de bitki çayları iyi bir seçenektir. Yani bir taşla iki kuş vuruyoruz.

Kapalı havaya rağmen daha zinde olmak mümkün;

Güneşli havalarda serotonin, melatonin gibi mutluluk hormonlarında artış olur ve kendimizi daha enerjik hissederiz. Peki ya kışın, kapalı havalarda ne yapacağız? Mevsim geçişlerinden kötü etkilenmemek adına bu açığı besinler ile tamamlamak mümkün. Güne başlarken yiyeceğiniz tam tahıllı ekmek, yumurta ve ceviz serotonin ve enerji seviyenizi yükseltmenize yardımcı olabilir. Ya da gece öğününde içeceğiniz bir bardak süt veya yiyeceğiniz bir muz, melatonin sayesinde uykunuzu düzenler ve sabah daha dinç uyanırsınız.

 
Toplam blog
: 11
: 229
Kayıt tarihi
: 21.11.16
 
 

Branşı: Diyetisyen   Bölüm: Trakya Üniversitesi / Beslenme ve Diyetetik ..