Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '15

 
Kategori
Sinema
 

Kısa Film - Alaturka Klip: Emre Altuğ: Ortam İnsanı

Kısa Film - Alaturka Klip: Emre Altuğ: Ortam İnsanı
 

google


İzleyebildiğim kadarıyla bu, Türkiye’de ilk kez yapılmış oldu:

https://www.youtube.com/watch?v=ZGSipayIEbs

Gerçektenkısa film formlarında ve içeriğinde bir klip yapılmış.

Şarkı sözleri ile kısa film klip uyuşuyor / örtüşüyor. % 100 değil ama.

Müzik pop olmasına karşın, öykü / güfte rep için gibi.

3 dakikalık kısa film, 1,5 dakikada da yapılabilirmiş gibi.

Eğer ‘stop-motion’lara, ‘300’daki kahin kız planındaki gibi, akışkan-yavaş (haber filmlerindeki gibi birbirine geçişen karelerli) çekim planlar montaj-dolgu olarak yapılsaydı / eklenseydi, bu belki de Dünya sinema tarihinde bile bir ilk-ilk olurmuş.

Oyuncuların / dansçıların yabancı olduğu çok göze batıyor ama çok da iyi olmuş. Bu kadar kısa bir işi bile, Türkiye’de bu kadar iyi çıkarabilecek dansçı-oyuncu çıkmaz bizcesi. Bunun için Yalın’ın ‘Bir Bahar Akşamı’ndaki alaturka modern dansçılara bakmak yeterli: Çok yumuşuk etliler / kıvamlılar: Üzerine basılan deniz anası kıvamında yumuşak kurbağa kıvamında yüz ifadeleri var.

Emre Altuğ, feci kilo almış ve yaşlanmış. Ancak, tıpkı Yalın gibi artık insana benzemiş ve o ergenlere / şarkıcılara has olan, 10 yıllık avanak-mask gitmiş. İyi de olmuş. Al Pacino’nun rollerini bile oynayabilir duruma gelmiş kendisi, tebrik ederim. Ben buna olumlu anlamda ‘ruh kütükleşmesi’ derim hep (köseleleşmesi de olabilirdi).

Bir ara şerh:

Hem Emre Altuğ’da, hem de Yalın’da gerçekleşen, dikine dikdörtgen kıvamında kare-yüz, ilginç bir alaturka-mask yaratmış oldu. Hem Pacino’nun, hem de Brando’nun yaşlılık-mafya yüzlerinde yuvarlak çizgiler vardır. Tamam, bizimkilerde de gıdı var ama yüz ana hatları tümüyle dümdüz, bu tuhaf bir çelişki gibi. Bir de, ikisinin de gözleri patlak (belki Tatar’dır ikisi de, bilemem). Bu sözün ettiğim ikilinin tiplerine uyuyor.

Sonuç.

Evet, artık alaturka kliplerimiz, sinema filmi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Çok rahat söyleyebilirim ki en sevdiğim örnek olan Sıla başta olmak üzere, bir çok şarkıcı-klipçi, Antalya’da veya Adana’da en iyi kadın veya en iyi erkek oyuncu ödülü almış tüm oyunculardan, oyunculuk olarak çok çok daha ilerideler. Nedeni çok basit: İşlerini ciddiye alıyorlar ve bilerek yapıyorlar. Ha, bir de çokdisiplinliler / disiplinlerarasılar: Örneğin Sıla, vokalist, güfte yazarı ve bestekar durumunda: Şimdi de, kadın oyuncu olarak tipinin Kate Blanchett’e benzediğini ve üzerine bir de onun çopurluklarını (yanlış yapılmış ‘peeling’lerini) içermediğini birileri bulmuş ve bunu işliyorlar.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..