Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

Kısas

Medyadan öğrendiğime göre İran'da yüzüne asit atılarak kör edilen bir genç kız aynı şekilde kendisini kör eden adamın da gözlerini kör edecekmiş. İran yargısı kararını vermiş, hüküm infaz edileckmiş. Batı dünyasından olaya tepkiler gelmiş. 

İslam hukukuna göre bu duruma kısas denilmektedir. Karşı tarafa çektirdiğin acının aynısını çektirmek. Bana göre bir toplumun adalet sistemi ithal hukuk kurallarıyla layıkıyla sağlanamaz. Her toplumun inancı, değer yargıları, örf ve adetleri farklıdır. Bizim ceza kanunumuz İtalya'dan alınmadır. İtalyan halkının can, mal ve namus anlayışı ile Türk halkının mal, can ve namus anlayışı farklıdır, dolayısıyla bu konularda suç teşkil eden bir eylem bizim toplumumuzda infial uyandırırken, batı toplumlarında tepki derecesi daha az olabilmektedir. Örneğin bir kız çocuğuna yapılan tecavüz eylemine tüm toplum çok şiddetli tepki göstermekte, tecavüze uğrayan kız çocuğun tüm ailesi yıkıma uğramakta, acısı bir ömür değil, gelecek nesillere de taşmaktadır. Buna göre İtalyan ceza kanununda suçluya verilecek ceza bizim toplumumuzun vicdanını tatmin etmemektedir. 

İran'lı genç kızın gözleri kör edilmekle tüm hayatı karartılmıştır. Medya haberine göre kız da aynı şekilde kendisini kör eden adamın gözlerini kör edeceği anlaşılmaktadır. Hernekadar çağdaş hukuka aykırı görünse de İran yargısının kararını adalete uygun olduğunu düşünüyorum. Ancak mağdur kız bu hakkından vazgeçip cezasını yargı versin diyebilir. Acıyı çekenin de söz sahibi olması yerinde bir uygulamadır. 

Bizim sistemimizde bir suçun cezası on sene hapis ise, indirimdi, iyi haldi derken iki üç yılda tahliye olunabiliyor, böylece memleket de suç işleme arenasına dönüyor. 

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..