Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

06 Kasım '13

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Kısırlık nedir?

Kısırlık nedir?
 

Kısırlık


Kısırlık, cinsel ilişkinin düzenli olmasına rağmen 1 yıl süreyle gebeliğin oluşmaması olarak adlandırılır. Şayet anne adayının yaşı 35’ in üzerinde ise 6 ay bekledikten sonra mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çocuk sahibi olabilmek için çiftlerin haftada en az düzenli olarak bir kez cinsel ilişkide bulunması gerekmektedir. Ancak gebelik için en ideal birliktelik hafta da 2 – 3 defa olmalıdır.
KISIRLIĞIN ARAŞTIRILMASI
Erkek Kısırlığının Araştırılması
Yapılması gereken ilk kısırlık testi semen analizidir. Semen analizi 2 ayda bir kez tekrarlanmalıdır. Eğer semen anelizi normal çıkmış ise baba adayında kısırlık ile alakalı bir problem yok demektir. Erkeğe uygulanan semen analizi ile birlikte kadının yumurtalıklarında bir sorun olup olmadığı araştırılmalıdır. Kadın yumurtlayıp yumurtlamadığı öğrenmek için adet döneminin 21. Günü kanda progesteron tahlili yapılır. Reglli dönemi düzenli olan kadınların genelde yumurtlama ile alakalı pek sorunları olmaz.
Kadın Kısırlığının Araştırılması
Kadında incelenmesi gereken bir diğer önemli konu ise, yumurtalık rezervidir. Yumurtalık rezervini kontrol etmek için reglli döneminde vajinal ultrason yardımı ile yumurtalıklar içinde oluşan ufak kistler sayılır. İki yumurtalıkta toplam 6 adetten az kist var ise yumurtalık rezervinde sorun olduğu anlaşılır. 35 yaşını geçmiş kadınlarda genellikle yumurtalık rezervi azalmaya başlar. Kadın 45 yaşına ulaştıktan sonra gebe kalması neredeyse imkansız bir hal alır ve kısırlık ortaya çıkar. Bazı kadınlarda yumurtalık kapasitesi erken yaşlarda da azalabilir.
Genellikle ailesinde erken menopoz hikayesi olan kadınlar, daha önce yumurtalıklarında kist oluşmuş ve bu nedenle cerrahi işlem geçirmiş kadınlarda, yumurtalığının teki alınmış olan kadınlarda, endometriozis hastalarında ve aşırı sigara tüketen kadınlarda yumurtalık kapasitesi erken yaşlarda azalmış olabilir ve kısırlık sorunu ortaya bu nedenle çıkmış olabilir.
Yumurtlama, yumurtalık rezervi ve semen analizi problemsiz olan çiftlerde ayrıca kadının tüpleri kontrol edilmelidir. Tüplerin kontrolünde tüplerin kapalı olup olmadığına bakılır. Tüplerde oluşan sorunu incelemek için rahim filmi çekilmesi gerekmektedir. HSG tekniğinin çok kolay bir teknik olmasına rağmen aşırı ağrı ve kramplara yol açabilmektedir. HSG adet bitiminin hemen ardından
yapılmalıdır. Adetin ardından yapılması ile rahim içi daha rahat gözlemlenebilir.
Ayrıca yumurtlama zamanında oluşabilecek erken gebelik riski ortadan kaldırılabilir. HSG yöntemi ile tüplerde oluşabilecek tıkanıklıklar tespit edilebilinir. Ancak HSG ile rahim içinde oluşabilecek yapışıklıkların tespit edilmesi çok güçtür.
Yapılan incelemeler sonunda hiçbir kısırlık problemi saptanmayan kadınlarda laporoskopi yöntemi kullanılarak karın içi incelenmelidir. Laporoskopi hem tanı amaçlı hem de tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ancak günümüzde daha çok tanı amaçlı kullanılmaya başlanmıştır.

Prof. Dr. Bülent Tıraş
 

http://www.tupbebeknedir.com 

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara