Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '17

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişisel Gelişim: Neden fikir değiştirmeyelim?

Kişisel Gelişim: Neden fikir değiştirmeyelim?
 

atamyrat.com


Bazıları çok övünür: “Arkadaş ben ölsem de fikrimi değiştirmem?”  Ve bunun için belli ki hayatta ölenler bile vardır.
 
Bu olay “Doğrucu Davud” olmaktan öteye bir olay…
 
“Ben hayatta fikir değiştirmem. Ben yedisinde neysem yetmişimde de oyum..” diyen adamlar haklı mıdır?
 
Yani insanlarda fikir değiştirmemek, fikrinde, düşüncesinde sabit olmak marifet midir? Dünyanın bu kadar değiştiği; bilimin ve teknolojinin durmadan yeni kalıplara girdiği bir dünyada değişmeden kalmak, aynı kalmak; hep aynı şeylere inanmak ve kabullenmek ne kadar doğrudur?
 
Sen bazı insanlarla belli bir akit yaparsın. Bu akitte belli koşullar vardır. Ve o koşullar değişmediği sürece o akit geçerlidir. Ama akitin koşulları karşı taraf tarafından değiştirilmişse; veya zaman ve zemin insana yeni koşulları dayatmışsa insan ne yapsın. İnsan mutlaka koşullara bağlıdır. Koşullar değiştiği zaman insanın da tutumu değişecektir. Ama akit belli yasal koşullara bağlanmışsa kişinin yapacağı pek fazla şey yoktur. “Adaletin kılıcı keskindir.” Ona uymak gerekir.
 
Fakat, “ben öldür Allah fikrimi değiştirmem..” diyen adam belli ki yobazın tekidir. Dünyada değişmeyen ne var.. Her şey değişiyor.. Kimi şeyler günü birlik değişiyor; kimileri ise milyon yılda… Ama değişiyor.. Hep değişiyor. Bazı şeyler, değerler eskiyor..
 
Bazıları sanıyorlar ki Bilim’in getirdiği şeyler, değerler değişmez… Yoo.. Yeni bilgilerle ve bulgularla Bilim de değişir, teknoloji de.. Değişmeyen ne var.?
 
Değişmeyen fikre bilimde, psikolojide : “İdefix= Sabit Fikir” denir. Kısacası , “Takıntı”tıdır.  Kişi belli bir şeyin doğru olduğuna inanmıştır; onu fikrinden, yolundan hiçbir şey çeviremez. Bu gibi fikirlere genellikle “Obsessive Compulsive” tiplerde rastlanılır ve psikologlar bu takıntıların ne olduğunu bir iki görüşmede hemen anlarlar.
 
Günlük hayatta ise bazen kişilerin kendisi bu sabit fikirlerini kendileri itiraf ederler veya ortaya koydukları kanıtlarla bunu deşifre ederler.
 
Eğer sabit fikirler, artık inanç boyutundaysa yapacak pek fazla bir şey yoktur; ya kişi zamanla kendi eksikliklerini, hatalarını görecek ve yeni kanıtların ışığında yeni bir yol tutacaktır veya kendisini yapılandırdıkları şekilde belli bir fikre inanacak ve fikrin gereğini yerine getirecektir.
 
Adama ne demişler? 
 
“Reina’da oturanlar kafirdir. Onların tümünün katli vaciptir..”
 
Hadi buyurun. Böyle bir fikre inanan veya inandırılan bir kişi nasıl caydırılır.. Bu toplumlarda böyle yanlış fikirlere sahip acaba kaç kişi var..? Bunlar acaba daha başka nelere inanıyorlar . Ve uğruna ölecekleri kutsallar nelerdir..? Bunu bana kolayca söyleyebilir misiniz?
 
Ve adam diyor ki, “Beni öldürseniz, ben fikrimden dönmem..” Bazen insanın fikrinden dönmesi dönmemesinden daha hayırlıdır.
 
Aslında, hangi fikir daha doğruysa, insan ona inanmalıdır. Yoksa insana doğru gelen fikre değil… Çünkü fikirlerimizin çoğunluğu alıntıdır. Bize başkaları tarafından empoze edilen, inandırılan fikirlerdir. Niye sonuna kadar o fikirlere inanalım ki…
 
Aslında kötü insanlar insana kötü fikirler aşılarlar. Cahil insanlar, insana olmayacak fikirler aşılamak isterler.
 
“Satranç zararlı bir şeydir. Satranç oynayanlar ve oynatanlar cehennemin dibine giderler..” Gördünüz mü fikri? İnsan böyle bir fikri benimsemekle inanmakla ne kazanır… Ama belli ki bir toplum, özellikle gençlik çok şeyler kaybeder.
 
Toplumda, belki yüzlerce, binlerce hurafe, yanlış fikir insanlara aşılanmaya çalışılıyor. Cahil, bilisiz insanlar böyle düşünceleri birbirine aşılamak için, sokuşturmak için konuşup duruyorlar. Ne yapmak gerekir?
 
Böyle insanlardan kaçmak gerekir… Lamı cimi yok. Akla fikre aykırı, olmayacak şeyler söyleyen insanlardan uzaklaşın. Konuşmayın onlarla; onlara inanmayın.
 
Toplumda yanlış insanlar bir sürü yanlış fikri, düşünceyi birbirine aşılamaya çalışıyor. İslam dünyası bu yüzden asırlardır yeni bir şey bulamıyor; aklı başında bir icat yapamıyor. Niye? Hep hurafelerle uğraştığımız için…
 
Bir toplumu yaşatan, yeşerten hep yeni fikirler,yeni düşüncelerdir… Eski fikirler, düşünceler hurafeler bu topluma ne kazandırmış, söylesenize::!?
 
Neyse, iyi düşünen insan aklı; doğru bir fikirle karşılaştığı zaman önce çarpılır, ondan sonra onun doğruluğunu araştırır ve sonunda yeni fikri benimser. Çünkü insanda eninde sonunda algı galip gelir ve doğru yolu bulur insan. Ne demiş ünlü şair…
 
“ Ne mümkün zulm ile bidâd ile imhâ-yı hürriyet Çalış idrâki kaldır muktedirsen âdemiyetten ... (Zulüm ile işkence ile hürriyeti ortadan kaldırmak  mümkün mü, eğer kendinde bir güç görüyorsan, insanoğlundan idraki kaldır…)
 
“İdrak” burada “Algı”dır. Hatta  “Seçici Algı”… İnsan ne kadar yanlış fikirlerle karşılaşırsa karşılaşsın, sonunda işleyen bir usu vardır ve onun “Seçici Algı”sı sonunda onu doğruyu bulmaya itecektir.
 
Umalım öyle olsun. “Öldür Allah ben fikrimi değiştirmem..!” diyenler biraz daha düşünsünler. Doğruysa değiştirmesinler.
 
Ama bence her fikir her zaman değiştirilebilir. Mümkündür.. Hiçbir yasak yoktur.. Kendi ketlerimizden başka…!?
 
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..