Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '09

 
Kategori
Kitap
 

Kitap... Türkçe sevmek

Kitap... Türkçe sevmek
 

"Türkçe Sevmek" adı biraz ilginç gelebilir size. Ayrı ayrı kültürlerden otuziki kadının hikayesi anlatıloıyor bu kitapta.. Bu kültürün büyüsüne kapılan kadınlar ve hikayeleri...

Çeşitli nedenlerden dolayı Türkiye'ye gelen ve buranın havasına kendilerini kaptıran bu kadınlar bir kitap yazıyor. İçlerinde arkeolog, öğretmen, misyoner var. Bunlardan ikisi de Anastasia Ashmann ve Jennifer Eaton Gökmen... Onlar da "Türkçe Sevmek"te hikâyesini okuyacağınız birçok kadın gibi gönüllerini birer Türk erkeğine kaptırmışlar. Ve şu anda Türkiye’de yaşıyorlar.

Başta Türkiye'nin koşullarına ayak uydurmakta sıkıntı çeken bu insanlar, Türkiye'nin tanıtımına da katkı da bulunuyorlar... Yabancı gözüyle Türkiye'yi görüp, örf ve adetlerini tanıyan, yardımseverliğin boyutlarını, değer yargılarını anlayan kısaca bir yabancı insanın Türkiye hakkında görüşleri, izlenimleri var bu kitapta...

İnsana, kadına dair bir kitap. Belki de bir büyüyü anlatıyor. Türkiye’nin yabancılar üzerinde yarattığı büyüyü. Eksileri, artılarıyla çekici bir ülkeyi onu yakından ama uzaktan yaşayan kadınların gözüyle anlatıyor. Sonra o kadınların o ülkeye iyice yaklaşması, nerdeyse o ülkeden olması giriyor devreye. Bu kitaptaki hikayeleri okurken belki de hiç farkına varmadığınız, içinde bulunduğunuz halde es geçtiğiniz pek çok şeyi de göreceksiniz.. Keyifle okuyacağınız bir kitap....

Kitap hakkında yorumlar...

"Eğlenceli, sürükleyici ve sıradışı. Bu koleksiyonda yer alan anılar klişe ve önyargıları yıkarak Türk toplumunun zengin kültürel motiflerini sergiliyor."
- Nicole Pope, Le Monde muhabiri-

"Çeşit çeşit ilginç kişisel maceralar günümüzün modern ve tanıdık, gelenekselve egzotik Türkiyesi'ni az bulunur bir derinlik, içtenlik ve tatla anlatıyor. Uzun zamandır beklediğim bir kitap."
- Tom Brosnaham, Lonely Planet Türkiye'nin yaratıcısı-

Kısaca bu iki yazarın hayat hikayelerine göz atalım...

Anastasia M. Ashman

Kaliforniya’nın Berkeley kentinde doğdu. Klasik Yunanca, Roma ve Yakındoğu mimarîsi eğitimi aldı. New York, Los Angeles kentlerinin medya ve eğlence dünyasında eleştirmenlik yaptı. Türkiye hayranları için yayımlanan "Cornucopia" dergisinin yanı sıra "Dow Jones’ Far Eastern Economic Review" ve "The Asian Wall Street Journal" için de yazılar yazıyor. Şu anda Türk eşiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor ve "Berkeley to Byzantium: The Reorientation of a West Coast Adventuress" adlı bir kitap üzerinde çalışıyor.

Jennifer Eaton Gökmen

Michigan’da doğdu. Western Michigan Üniversitesi’nden Yaratıcı Yazarlık ve İngiliz Edebiyatı dallarında lisans diploması aldı. Yazarlık hayatı "İstanbull..." adlı mizah dergisinde başladı. İstanbul’da aylık olarak yayımlanan kent rehberi "Time Out İstanbul"a düzenli katkıda bulunmanın yanı sıra, Türkiye’de başından geçen sayısız macerayı şu sıralarda "Midwest Goes Middle East: Adventures of a Drama Queen Abroad" adlı bir kitapta topluyor. Son altı yıldır Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği ve her yaz iki yüz etnik dansçı ve müzikçiyi bir araya getiren Yıllık Halk Dansları Festivali’nde uluslararası koordinatör olarak görev yapıyor. Türk eşiyle İstanbul’da yaşıyor.

Ashman ile "Türkçe Sevmek" adlı kitabı çıkarttıklarını belirten Eaton Gökmen, "Kitabımızda 4 kıta ve 7 ülkeden 32 kadının Türkiye'de yaşadığı hikayeler anlatılıyor" dedi.

Eaton Gökmen, kitabın ABD'de Richmond ve Michigan üniversitelerinde "Çağdaş Türkiye" adlı derste okutulduğunu belirtti.

Kitabın Amerika ve Kanada'da da basıldığını, şimdiye kadar yaklaşık 11 bin sattığını anlatan Eaton Gökmen, kitabın Türkçe ve İngilizce'den sonra 2007'de İspanyolca ve Almanca'ya da çevrileceğini kaydetti.

Kitapta 1960'tan günümüze kadar olan dönemde Türkiye'de yaşayan yabancı kadınların başından geçen hikayelerin anlatıldığını ifade eden Jennifer Eaton Gökmen, "Dışişleri Bakanımız Abdullah Gül'e de bir kitap gönderdik. Kendisi kitabı okumuş ve beğenmiş. Bize telefon açarak teşekkür etti. Ayrıca bir mektup gönderdi" diye konuştu.

İlgili haberin İngilizcesi için TIKLAYIN

http://www.turkiyeinternette.com/haber/4947-ktap-haftanin-ktabi-turkce-sevmek.html

http://www.turkiyeinternette.com/haber/4947-ktap-haftanin-ktabi-turkce-sevmek.html
 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..