Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '14

 
Kategori
Sinema
 

Kitap Hırsızı

Kitap Hırsızı
 

Kitap Hırsızı (The Book Thief)


Markus Zusak'ın aynı isimli romanından uyarlanmış olan film Nazi Almanyası döneminde bir çocuğun(Liesel) hikayesini anlatmaktadır. Annesi, Liesel ve kardeşini evlatlık vermek zorunda kalmıştır. Hubermann ailesi, kardeşiyle birlikte Liesel'i kabul etmiştir. Ancak kardeşi daha yoldayken ölmüştür. Liesel Meminger ilk kitabını; kardeşini gömen mezarcının kitabını düşürmesiyle elde etmiştir.

 Markus Zusak'ın muhteşem kitabının nasıl bir uyarlamaya sahip olacağını çok merak etmiştim. Hans Hubermann rolünde, Geoffrey Rush'ın olması beklentilerimi çok yükseltti. Mükemmel bir oyunculukla yine beni kendisine hayran bıraktı. Keza Liesel karakterine de çok uyan bir genç oyuncu oynatmışlar ki o da ayrıca güzel oldu.

Markus Zusak kitabında anlatıcı olarak Azrail'i seçmiştir! Kitabın bu özelliği beni kitaba daha da hayran bırakmıştı. Filme bunun nasıl uyarlanacağını merak etmiştim. Azrail'in anlattığı bu öyküde çekimlerin de böyle olmasını beklerdim. Girişin böyle olması, Azrail'in Liesel'in kardeşine gidişi beni çok heyecanlandırmıştı. Ancak filmin devamında bu gelmedi. Bu bir hayal kırıklığı oldu.

Genel olarak uyarlama filmlerde sıkıntı kitabın tamamının yansıtılamamasıdır. Ne yazık ki bu filmde de bu kaide bozulamamış. 131 dakika yetmemiş. Ancak kitap bozulmadan aktarılmaya çalışılmış ve büyük ölçüde bu başarılmış. Yönetmen Brian Percival'ı bu konuda çok hassas davrandığını hissettiriyor. Zira kitabı baştan kurgulayan yönetmenlerin saygısızlık hatasına düşmemiş ve kitabın üslubunu en iyi şekilde aksettirmeye çalışmış ve bunu filmi sevenler sayesinde daha iyi anlıyoruz.

İşte, küçük bir gerçek de ben sizlere sunayım, eğer kitabı okumamışsanız mutlaka okuyunuz! Kitabın sonunda burnunuzun direği sızlayacak, gözyaşlarınız süzülecek! Tüm kahramanları daha iyi tanıyacaksınız. Rudy'yi Steiner'ı ve Steiner ailesini, mahalleyi, Hans Hubermann'ı, Rosa Hubermann'ı...

Nazi Almanyası'na daha önce hiçkimse böyle bir bakış açısı getirmemişti! Markus Zusak kitabıyla bunu başardı ve Brian Percival da bunu harika bir şekilde beyazperdeye aktardı!

Kitabı mutlaka okunması gereken, okunduktan sonra zaten seyretme isteğiyle taşacağınız bir film!

Son!
 

 
Toplam blog
: 23
: 780
Kayıt tarihi
: 28.11.13
 
 

Bir metalurjist metallerden kurulu dünyasında. ..