Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kitap Okuma

Kitap Okuma
 

salih arıkan


Görmeyenler için kitapların E-kitap sesli yâda kabartma Kitap seçenekleriyle aynı anda erişilebilir olması talebimizdir.

Düşünün bir kitap çıkıyor.Toplum o kitabı tartışıyor.Biz öyle kulağımızı açıp dinliyoruz.Neden çünkü o kitap bize istediğimiz formatlarda ulaştığında gündemde olmuyor.  Görmeyenlere hizmet eden kütüphanelerin sayısı arttı.Bu artış hayatımıza kolaylıklar getirdi,getirdi getirmesine ama bu kitapların çoğu batılı eserler yada batıdan beslenen yerli eserler.

Biz batılı eserlerin olmasına itiraz etmiyoruz. tek kutuplu bir  kültür dünyasına itiraz ediyoruz.Biz zihinlerimizin ve kültür dünyamızın sömürgeleştirilmesine itiraz ediyoruz.Biz Türk Milletinden İslam Ümmetindeniz. Peki, bizi besleyen kültür dünyamızı aydınlatan eserler okunmuyor mu evet okunuyor.Ama istediğimiz ölçüde değil biz yerli ve Milli eserlerin planlı ve programlı olarak görmeyenlerin dünyasına kazandırılmasını istiyoruz.

Batıyı tanıyalım ama batının Kültürel anlamda sömürgesi de olmayalım.Ne yapılabilir.Kitap taranabilir.Kitaplar taranır ve düzeltilir.Boğaziçi Üniversitesine görme engelliler Teknoloji Laboratuarına teslim edilir.Bu eserler siteye  yüklenir.Görmeyenler aldıkları engelli Raporlarıyla bu Kütüphaneye üye olur.Kendilerine kullanıcı adı ve şifreler verilir.Bu şekilde telif hakkı sorunu çözülmüş olur.Kitaplardan sadece görmeyenler faydalanmış olur.Görmeyenler taranmış kitapları ekran okuyucu programlarıyla rahatlıkla okuyabilirler.Sesli ve E-kitaplar çok olursa,Sesli kitaplar.Öncelikle okuma kriterlerine göre kitaplar seslendirilir.Yine seslenen kitaplar Boğaziçi Üniversitesinin sitesine yüklenir.Görmeyenler bu kitapları kullanıcı adı ve şifreleriyle indirir ve okurlar.

Geçtiğimiz günlerde kütüphanem uygulamasıyla artık görmeyenler kitaplarını akıllı Telefonlarıyla da ulaşılabilir şekilde okuyabilecekler.Bu konularda çağa uygun teknolojiyi en iyi kullanan Boğaziçi Üniversitesidir. Diğerleri  http://getem.boun.edu.tr/  takip eden çalışmalar yürütmektedirler.Getem’in hem e-kitap hem de sesli kitap çoğaltması önemli bir kazanımdır.

Salih Arıkan,Tel: 0506 514 96 93

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..