Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '15

 
Kategori
Kitap
 

Kitaplar arasında: "Bu şehrin insanları"

Kitaplar arasında: "Bu şehrin insanları"
 

Eğitiumci yazar Ali Sarayköylü yeni kitabıyla ...


“Bu Şehrin İnsanları” Eğitimci yazar Ali Sarayköylü’nün yeni günyüzüne merhaba diyen romanın adıdır. Kitap Söke’de Cumhuriyet Matbaasında çıkmış olup ( Eylül 2015 ), 206 sayfadan ibarettir. Kitabın kapak kompozisyonu fotoğraf sanatçısı Cevdet Üzüm tarafından hazırlanmıştır. Tertemiz bir baskısı vardır.

Değerli öğretenimiz Ali Sarayköylü iyi bir eğitimci, aynı zamanda okumayı yasmayı ve araştırmayı seven bir kişiliye sahiptir. Emekli olmadan önce Savuca’da  Fatma Suat Orhon İlk Öğretim okulunda idareci olarak çalışırken  “Savuca’da Bir Işık” adında bir dergi çıkarıyordu. Sanat, kültür dergisiyle öğretmenlerin ve öğrencilerinin sesini ve ürünlerini ortaya çıkarıp, Söke’nin dışına kadar ulaşabiliyordu. Sanatımıza ve kültürümüze âşık bir öğretmendir. O günlerden bu yana bir şeyler üreteceğine inanıyordum. Emekli olduktan sonra “ Gönlüm Anadolu’ya Düştü” öyküler (2009) , Deniz Yeli / Bir Cumhuriyet Kadınının Anıları ( Nihal Arkayın / 2012 )  kitaplarıyla sanat ve kültür coğrafyasında  “ben de varım”  dedi….

Sökeli yazar Samim  Kocagöz’ün ( 1916- 5 Eylül 1993), yayımladığı   romanları arasında  “ Nabi’nin Park Kahvesi” veya bir başka adıyla “ Bir Şehrin İki Kapısı”(1948),  diye bir kitabı vardı. S.Kocagöz’de bu kitabında Söke ve Söke’nin insanlarını anlatıyordu. Değerli öğretmenimiz Ali Sarayköylü’ de   belki buradan yola çıkarak, esinlenerek “Bu Şehrin İnsanları” nı ortaya koymuşlardır. Bu kitabında Söke’nin insanlarını, milli mücadelede ki yaşadıklarını anlatıyor. Bunları anlatırken bir roman veya bir öykü oylumunda yazıyor. Akıcı ve sürükleyici bir Türkçesi vardı.  Kitabın içinde ağdalı, yabancı ve anlaşılmaz sözcükler bulamazsınız. Dili sade, yalın ve akıcıdır. Kitap iki bölüm halinde yazılmıştır:

 Birinci Bölüm:

Eğinli Hoca (5), Celal (27),Kezban (35), Kâmil (37),Ahmet Emin( 41),Dostlar Düşman Olunca ( 55),Dimitri( 65), Kavuklu Müdür (69), Celal (77),Şerife ( 84),Hüseyin Efe (93), Ali Ağa ( 101), Dr. Perikles (107), Savaşın Soysuzları (112), Zafere Doğru (118),Kezban ( 125) Yeniden Başlamak( 133), Sevgiyi Hak Edenler( 139), Birinci  bölümde 18 öykü yer alıyor, en uzunu “Eğinli Hoca” dır.

İkinci Bölüm: 

Reis Bey,(143) Dudu (147),Emir ve Kâmil (152), Şehnaz (157), Emir (162),Nedim Ağa (166), Nazmi (171),Mebus Bey (178), Nevzat (182), Hasan Kahya (194),Emir İle Kâmil (201), Roman “Emir İle Kamil’e  son buluyor. Bu ikinci bölümde de 11 öykü yer alıyor…

“Bu Şehrin İnsanları“ genel olarak başta Aydın olmak üzeri; Umurlu, Madran ve Beşparmak Dağları, Gölhisar, Yenipazar, Karpuzlu, Koçarlı, Menderes, Söke ve köylerinin adı geçiyor.  Hemen gözüme ilişenleri yazıyorum: Söke, İlyas Bey Camii, Koca Camii, Söke Tren İstasyonu, Bağarası, Akçakaya, Koçarlı, Burunköy, Güneyyaka, Kisir, Nalbantlar, Yeniköy gibi köy ve kasabaları okurken, Milli Mücadele’de emeği geçenleri de unutmamışlardır. Örneğin Mustafa Kemal Paşa, Mahmut Esat ( Bozkurt) , Hüseyin Efe gibi önemli isimlerde romanında yer almışlardır. Bir yerde Söke ile ilgili romanını yazarken yaşayan insanlar arasında ( ne zaman olursa olsun ) sevgi, saygı ve güveninin önemli olduğunu vurguluyorlar. Bence romanın nirengi  notası da budur…Adı  geçen yapıtını severek okuduğumu belirtmek istedim. Eline sağlık, ömrüne bereket diyorum…

Aziz meslektaşım Ali Saraköyü, usanmadan, yorulmadan Türk kültürüne yapıcı ve birleştirici eserler kazandırıyor. Bu değerli bulduğum yapıtını tüm orta derecili okul öğretmen ve öğrencilerimize sağlık veriyorum. Bu çalışmalarından dolayı içtenlikle kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.  

 

Abdülkadir  Güler 

18 Kasım 2015-  SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..