Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '12

 
Kategori
Dünya Mutfakları
 

Klasik Viyana lezzetlerine yolculuk

Klasik Viyana lezzetlerine yolculuk
 

Habsburg İmparatorluğu’na başkentlik yapmış Viyana zengin bir mutfak kültürüne sahip. Macar gulaş, Sırpşaşlığı, Türk kahvesi gibi lezzetleri barındıran Viyana mutfağının kuşkusuz en vazgeçilmezi, İtalyan mutfağından esinlendikleri millî yemekleri Wiener Schnitzel.

Viyana’daşnitzel yapan birçok restoran var ama yüz senelik şnitzelci Figlmüller bu konuda uzmanlaşmış mekânların en öne gidenlerinden. St. Stephan Katedraline beşdakika mesafedeki dünyaca ünlü şnitzelci Figlmüller’e gittiğimde, kapısının önündeki kalabalığın Wollzeile sokağı başına kadar uzanmakta olduğunu görünce bir alt sokak Bäckerstrasse'deki şubesine doğru yola koyuluyorum.

İki katlı mekânın rustik dizayna sahip salonu turistler tarafından hınca hınç doldurulduğu için, on dakikalık bir bekleyişten sonra masama geçiyorum. Figlmüller spesiyalşnitzelini domuz etinden yapıyor; alternatif olarak sunulan tavuk şnitzeli deneyin, pişman olmazsınız.

Tavuk şnitzel ince, çıtır ve lezzetli, iki kişinin rahatlıkla doyabileceği büyüklükte. Şnitzel yanında sipariş ettiğim küçük tatlı patatesler, yeşil soğan ve rokadan oluşan kaliteli zeytinyağı ile hazırlanmış patates salatasının tadı damak çatlatacak cinsten.

Şnitzel ve salataya, Vienna lager birası çok yakışıyor.Şarap tercih etmek isteyenler, Figlmüller’in bağlarında yetiştirdiği üzümlerden yapılan şarapları deneyebilirler. Mekân kalabalık olmasına rağmen servis hızlı ve düzgün. Fiyatlar ise el yakmıyor. Bira, şnitzel, salata; toplam 16 Avro.

Bu güzel yemeğin ardından dünyaca ünlü sachertorte’yi tatmak için Hotel Sacher’ın altındaki Café Sacher’e gidiyorum. Sachertorte’nin ilginç bir hikâyesi var.

Ünlü diplomat Metternich 19. yüzyılda, yabancıkonuklara ikram etmek üzere mutfak ekibine çok özel bir tatlı yapılmasıtalimatını vermiş. Aşçıbaşı ağır hasta olduğu için tatlıyı yapma işi onaltıyaşındaki çırak Franz Sacher’a düşmüş. Franz'ın yaptığı pasta konuklarca çok beğenilince, genç Franz kendi pastanesini açmaya karar vermiş.O gün bugündür Philharmoniker caddesindeki Sacher pastanesinde Franz’ınpastasısachertorte konuklarasunuluyor.

Krema ilesunulan kayısı marmelatlı, çikolatalı Sacher Torte’nin tadı bana pek olağanüstü gelmedi. Servisin kusursuzluğu ve mekânın şıklığı göz önüne alındığında pastaların fiyatının 5 Avro olması gayet makul. Kahve ve alkollü içkilerde de durum aynı. Viyana’nın dokusunu hissedip keyifle zaman geçirebileceğiniz Cafe Sacher’e uğramadan geçmeyin.Diğer yemek yazılarımı http://sevdigimrestoranlar.blogspot.com/  'dan okuyabilirsiniz.

Figlmüller:Wollzeile 5, 1010 Wien (şube 1); Bäckerstrasse 6, 1010 Wien (şube 2)

Café Sacher Wien:Philharmonikerstrasse 4, A-1010 Vienna

 

 
Toplam blog
: 45
: 1685
Kayıt tarihi
: 01.06.12
 
 

Boğaziçi kimya mühendisliği, Bilgi MBA mezunuyum, ilaç sektöründe çalışıyorum. Boş zamanlarımda g..