Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '20

 
Kategori
Kültürler
 

Kobra Etkisi

İngiliz hükumeti Hindistan yönetimini elinde tuttuğu dönemde kobralardan çok çeker ve kobralara karşı savaş başlatır. Ne var ki İngilizler yılanlarla haşır neşir oldukça daha çok İngiliz kobra zehriyle tanışır. Bunu fark eden "zeki" bir İngiliz neden biz uğraşıyoruz? Kobra kafası getiren Hintliye ödül verelim olsun bitsin." der. Bunun üzerine kampanya başlar. Başlarda gerçekten Kobraların sayısı azalır; ancak zor koşullara muhteşem uyumları ile bilinen Hintliler, "Madem bunlar her ölü yılana para veriyor o zaman biz bu kobraları besleyelim üretelim. Hem kim koşacak kobra peşinde?" derler. Bu fikirle yola çıkan Hintliler kobra çiftlikleri kurarak yılanları üretirler ve paraya para demezler. Bu durumu fark edip aptal yerine konduklarını anlayan İngilizler, hem daha fazla kobra üretilmesin diye, hem de zekaları ile daha fazla alay edilmesin diye kobra başına para verme kampanyasını durdurdular.

Tabii Hintliler de kobraların para etmediğini görünce, kobraları besleyerek kaynak ve vakit harcamak istemezler ve tüm çiftliklerdeki kobralar salınır. Böylece ortam başlangıç durumundan daha çok kobraya sahip olur.

Doğal ortamlarında da çoğalmaya devam eden kobraların popülasyonu iyiden iyiye artar. İngilizlerin kontrol manyaklığı da böylece ters teper. O günden beri bu tip vakalar kontrol altına alınması hedeflenirken, yaşanılan beklenmeyen etkisi nedeniyle ters tepen olayların olduğu durumlara “Kobra Etkisi” denir. (ALINTI)

 

Günümüzde bile İngiliz hükumeti çok önemli toplantılarını Kobra toplantısı diye adlandırıyor.

 

Bir olay karşısında toplum olarak herkes nerede durduğuna bağlı olarak tepki veriyor.

 

Buna benzer bir olayda Japonların başına gelmiş. Denizanası istilası. Denizanası istilası Japon balıkçılarını olumsuz etkileyince devlet balıkçılara denizanası başına para verir. Fakat denizanalarının sayıları iyice artar. Bilim adamları denizanasının strese girdiği zaman milyonlarca yumurtayı denize bıraktığını keşfeder ama maalesef istila milyon katına ulaşır.

 

Yüksekten bağırınca sesin yankılanarak kişiye geri dönmesi gibi, iyi yada kötü her şey kişiye geri döner.

 

Benim anladığım 2020 kendi başına tüm olumsuzluklarıyla kobra etkisi.

 

 
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..