Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '07

 
Kategori
Tıp
 

Koç burcuyum ve boynuz çıkarıyorum

Koç burcuyum ve boynuz çıkarıyorum
 

"Koç burcunun başta ve yüzde bir beni veya bir izi olabilir. Her koç yaşamının bir yerinde başının veya yüzünün yaralanmasına neden olacak telaşlı bir hareket yapabilir. Elmas gibi Merih boynuzları sert ve kırılmazdır. " gibi koçu anlatır astrologlar. Bir koç insanının mecazi anlamda değil de gerçekten boynuzu olabilir mi? Olur!

1995 yılında baş dönmeleri başlar. Yürürken düşecek gibi olunur. Hastaneye kulak burun boğaz (KBB) ve beyin cerrahisine gidilir. Boyunda kireçlenme olabilir denir. KBB'da işitme testi yapılır. Sonuç olumlu, duyma kaybı yok. Baş dönmesine teşhis konulamaz.

Evde anneyle ve kardeşle sohbet ederken el kulak arkasına gider. Bir sertlik fark edilir.

-Allah Allah nedir ki bu? Anne benim kulağımda böyle bir şişlik var mıydı?

-Yoktu kızım, nereden çıktı bu?

-Sende var mı? Kız kardeşte var mı?

Tek tek bakılır. Kimsede yok. Tekrar Cerrahpaşa hastanesi KBB polikliniğine gidilir. Poliklinikteki doktor bu şişliği çözemez. Üniversitedeki bir asistana yollar. Asistan, beyin tomografisi (BT) ister. BT'de 1, 5 cm çapında bir şişlik görünür. Asistan hocasına hastayı götürür. Doktor Hoca BT'yi inceledikten sonra:

-Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Koç- Kötü düşünüyorum doktor bey.

Hoca- Nasıl yani?

Koç- Kanser olduğumu düşünüyorum ve çok üzülüyorum.

Hoca- İyi... Bir kere kanseri unut. Yok böyle birşey... Sen kanser olsan karşımda böyle sağlıklı oturup benimle konuşamazsın ağrıdan duramazsın. Biz buna Osteom diyoruz. Yani "İyi huylu kemik uru" düzgün kenarlı ve yuvarlak. Bu urlara neyin sebep olduğunu bilmiyoruz. Genellikle sebebini travmalara bağlıyoruz belki küçükken düştün bir yere çarptın belki de uzun yıllardır büyüyen birşey belki de bir ay içinde büyüdü. Büyüme hızını bilmiyoruz. Bu olayda bütün sorun urun büyüme hızı. Altı ayda veya senede bir BT çekilecek, ur büyüyor mu, büyümüyor mu takip edilecek. Büyüyorsa yanındaki organı (burada organ kulak oluyor) iter ve baskı yapar organın işlevini engeller. Büyümüyorsa sorun yok. Onunla beraber yaşayacaksın. Ben senin yerinde olsam ona hiç kimseye dokundurtmam. Onunla yaşamaya çalışırım. 6 ay sonra gel tekrar BT çekelim.

Eve gelip, tüm sağlık ansiklopedileri tek tek incelenir. O zaman internet yok tabii. (Temporal kemikte Osteom) Şakak kemiğinde iyi huylu ur.

1) İyi huylu ur.; iyi huylu urun düzgün bir şekli vardır. Çok yavaş büyür veya büyümez. Büyürken bulunduğu yere göre komşu organları iter. Mekanik bir baskı uygular. Kendi içinde büyür. Komşu organların hücrelerinde değişime sebep olmaz.

2) Kötü huylu ur; düzgün kenarlı ve yuvarlak değildir. Yanındaki organların hücrelerine sirayet eder. Onları yiyerek yok eden bir virus gibidir. Hücreleri yiyerek büyür ve büyümesi çok hızlıdır. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir. Komşu organların işlevini bozar ve diğer hücreleri istila eder. Çoğu zaman hızına yetişmek mümkün olamamakta bulunduğu organı cerrahi müdahale ile çıkartmak gerekmektedir. Tabi yeri uygunsa. Bazen bu urların cerrahi müdahalesinden önce ilaçla veya başka yollarla yok edilmesine çalışılır. (kemoterapi gibi...) Kemoterapi ilaçları kanserli hücreyi yok etmek için vücuda verilir. Kanserli hücreyi yok ederken ne yazıkki diğer sağlıklı hücreleri de yok eder.

"Neyse ben bir koçum ve sağlık konular beni çok sıkıyor hem sonra doktor da değilim. Ben ansiklopedinin yalancısıyım."

6 ay sonra tekrar BT çekilir. Cerrahpaşa KBB'da hocalar koçu derse sokarlar. Öğrenciler gelip, koçun boynuzuna dokunurlar. Yaş ve cinsiyet ; 33, Bayan.

Koçun koçluğu sağlıkta pek sökmez. Boynuzun büyümemesi, kulağı geçmemesi için Allah'a dua eder.

1 yıl sonra tekrar BT çekilir. Aynı asistan:

-Ur büyümemiş iyi.

Koç- Tekrar ne zaman geleyim doktor bey?

Asistan- Artık gelmene gerek yok. Ara ara elinle kontrol et. Büyüme hissedersen gel.

Koç sevinçle hayatına devam eder. Ara sıra elle kontrol eder. İçi rahattır artık. İş yerinde babacan bir daire başkanı -şimdi rahmetli- "Sen onu unut. O da seni unutur." der. Koç unutur.

Boynuz kulağı 12 senedir -çok şükür ki- geçmez. 12 sene sonra bu sol kulakta bir rüzgar sesi kesik kesik nefes gibi. Sürekli, özellikle gece yatağa kafayı koyar koymaz duyulan rüzgar sesi başlar. Koçun aklına zavallı(!) boynuzu gelir ve hemen o suçlanır. Boynuz akıllı uslu 12 sene durmuştur. Yine hastaneye koşulur. Ne koşması 1, 5 ay sonra gidilir. Belki geçer ümidi ile beklenir geçmeyince "Bari şu sesin sebebini araştırayım" der koç.

Fatih Sultan Mehmet Hastanesi Polikliniği. Odyometre ve BT istenir gene. Duyma kaybı yok. Osteom aynı. BT için özel bir hastaneye gidilir. Çünkü FSM hastanesinde BT bozuktur. (Hastanelerde yaşanan kuyruklar, sıkıntılar, kavgalar ayrı bir yazı konusudur.)

Özel hastanedeki KBB doktoru "Sesin sebebi Osteom değildir. Kansızlık veya kolesterol olabilir. Baş kemiklerinde Osteom'a çok rastlıyoruz. Çeşitli yerlerde çıkıyor. Kimisinde alında çıkıyor. Beyine baskı yapıyor. Kafatası kemiğinin incelmesine sebep oluyor. Beyin mikroplara açık hale geliyor tehlikeli olabiliyor. Sizinde en fazla kulak yolunu kapayıp duymaya engel olur ameliyati basittir ama sinirlere yakın bir yerlerde olduğundan risklidir." der.

Kan ve Kolestrol testi sonuçları için, arkası yarın! Bekleyeceksiniz blog severler.

 
Toplam blog
: 3
: 2559
Kayıt tarihi
: 23.11.07
 
 

İstanbul' da yaşıyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu, İnşaat Yüksek Mühendisiyim. "Kitap o..