Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '10

 
Kategori
Tıp
 

Doktorları anlamak kolay değildir

Doktorları anlamak kolay değildir
 

İnsanlar farklı farklıdırlar.

Doktorlarda öyledirler.

Doktorların da zekileri vardır.

Doktorlar yaptıkları iş ile bir başka insana yarar sağlamaya çalışırlar.

Yaptığı bu iş ile kendilerine de yarar sağlarlar. Doktorların amacı zaten hep kendilerine, hem de başkalarına yarar sağlamaktır. Bu olmadığı zaman, olan bir komplikasyonla bir baskasına zarar verdikleri zaman, doktorlar yaptıkları iş nedeniyle yargılanırlar. Kimse bile bile başka bir insana, insan olmasa bile hayvana ya bitkiye zarar vermek istemez. Ama doktorlar bu hataları nedeniyle yargılanırlar. Olabilr tabiki. Ama doktorlar gibi, yaptığı iş nedeniyle yargılanan çok az meslek grubu vardır. Belki de bu nedenle olsa gerek, doktorların duygusallıktan yoksunlukları sık sık söylenir. Bir de doktorlar için her şeylerinin “para” olduğu söylenir, hatta kınanır.

Ama doktorların, hastalar için, insanlara faydalı olabilmek uğruna, hayatlarının en iyi dönemlerini ders çalışarak geçirdikleri pek bilinmez. Tıp eğitimi yapabilmek için, yirmili ve otuzlu yıllar, bir anda geçer gider. Bunun yanında, bu yirmili, otuzlu yıllarda bir düzine geceyi bile gerçek uykuda geçirmemiş olabilirler.

Cep telefonlarının icadından sonra tatilde bile uykusunu tam almayabilir.

Gece kapatırsa, o zaman uyuyabilir tabiî ki.

Asistanlık döneminden hemen sonra, askere giden bir doktor, her gün deliksiz sekiz saat uyuyormuş, komutanı ona bunun nedenini sormuş. Asistanlık hayatında, hiç bu şekilde uyuyamadığını söylemiş, komutanı pek inanmamış.

Uzman olunduğu zamanda, doktorların sorunları bitmez. Pek çoğu, tıp için, hizmet için evliliklerini heba edebilirler.

Ya da yaşadıkları onca stres nedeniyle erken yaşta kalp krizinden hayata veda edebilirler.

Evliliklerini heba etmeyenler ve onca strese rağmen, yaşamaya devam edenler ise, çocuklarının büyümesini izlemenin benzersiz fırsatını kaçırmış olabilirler.

Bu nedenle her doktor, çok para kazanan, mutlu insan değildir.

Hatta bunlardan bazıları hastalarından daha çok acı çekerler.

Doktorları anlamak zordur.

Çünkü bu hayatta herkes bilir ki, kimse yıkılan bir evliliği onaramaz ya da doktor babasının ilgisizliği yüzünden yıkıma uğramış çocukların ahlakını düzeltemez veya çocukluklarını geri getiremez.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..