Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kolay numara, kolay adres

Kolay numara, kolay adres
 

Televizyonlarda en uyduruk programlar bile eğer seyircilerin kendilerini aramalarını istiyorlarsa kolay akılda kalacak telefon numaraları duyururlar. Hele bu aramaların ucunda para varsa o numaraları bir görüşte bir duyuşta ezberleriz.

Otobüs Terminalinde beklerken adını duymadığım otobüs firmalarının bile ülkenin her yerinden aynı şekilde aranabilen 444 ile başlayan telefon numaralarının otobüslerin üzerinde kocaman yazılı olduğunu görürüm.

Hrant Dink cinayetindeki katil zanlısının yakalanmasında güvenlik güçlerimiz iyi bir sınav verdiler. Suikastın ertesi günü başka bir şehirde yakalamayı başardılar. Kameralara yakalanan görüntülerdeki fotoğraf televizyonlarda ve Internet’ te yayınlanırken ihbar telefonları ve e-posta adresleri verilmişti. Telefon numaralarını anımsamıyorum. Ekranda gördüğümde aklımda tutmaya çalıştım ama kolay numaralar değildi. E-posta adreslerinden biri 155@iem.gov.tr olarak belirlenmişti. Akıllıca düşünülmüş bir e-posta adresiydi. Bunun yanında bir adres daha vardı: webmaster.iem@iem.gov.tr . Bu ikinci e-posta adresine ne gerek vardı. Telefonda hat dolu olursa diye ikinci telefona aklımız yatar ama e-posta adresinde hat dolu olmaz ki. Bu ikinci e-posta adresi kolay ezberlenecek adresi de karıştırmaktan başka bir işe yaramaz. Böyle duyurularda ikinci telefon da verilmemeli. Ülkenin her tarafından arandığında önünde kod olmayan, örneğin 444 1 155 gibi bir numara belirlenir, yoksa bile o gün sabah Telekom’dan alınır ve o numara duyurulur.

Düşünün o yolcu otobüsünde bir yolcu bu kişiyi farketseydi ve duyulur korkusuyla telefon etme şansı da olmasaydı, sessizce mesaj yazarak ihbar etmek isteseydi nereye yazacaktı. Demek SMS gönderilebilecek bir numara da olmalı.

Böyle önemli durumlar için yalnızca kısa ve akılda kalıcı bir e-posta adresi ve 444 ile başlayan sabit ve tüm cep telefonu operatörlerinde çalışan ve SMS de gönderilebileceği belirtilen telefon numarası verilmelidir. Bunlar dışında başka hiçbir adres veya telefon numarası ile kafa karıştırılmamalıdır.

Bilgi akışı sağlanması gerektiğinde, toplumun davranışları ve alışkanlıkları konusunda bu konunun uzmanlarına başvurulmalıdır. Gerektiğinde reklamcıların desteği alınmalıdır.

Operasyon başarılı olmasaydı bu telefon ve e-posta karmaşası mutlaka sorgulanırdı. Başarı bütün bunları unutturdu. Bundan sonrası için bir uyarı olması için bu konudaki düşüncelerimi yazdım.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..