Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '19

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kolay ve Hızlı Öğrenme Yolu

İnsanlar yeni bilgiler öğrendikçe kendilerini geliştirebilirler ve daha iyi konumlara gelebilirler. Bu nedenle her zaman için kolay ve hızlı öğrenme konusunda arayış içinde olurlar. Çünkü insan sadece öğrenmeye odaklanmış bir yaşam süremez, yapması gereken başka işlemler de bulunur. Bu da kısa zamanda fazla çaba göstermeden yeni bilgiler öğrenme isteği uyandırır. Bu konu hakkında yapılan yüzlerce hatta binlerce araştırma bulunmakta. Araştırmaların tümünde ortak olan nokta hızlı kolay ve kalıcı öğrenme teknikleri olmakta. Bu makalede araştırmaların sonucunda ortaya çıkan ortak yöntemleri sizlerle paylaşacağım. İsterseniz başlayalım;
 
 
Rutin çalışma yöntemlerini bir kenara bırakın:
 
 
Bugüne kadar bize öğretilen temel öğrenme metotlarından biri, bir konuyu öğrenilmesi isteniyorsa o konunun sıkça tekrarlanmasını önerir. Ne kadar çok tekrarlanırsa öğrenme de o derece kolaylaşır bu yönteme göre. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, bunun doğru olmadığını söylemekte. Önerilen yöntem, tekrarlama ya da çalışmalarda kullanılan rutin işlemlerin dışına çıkmak. Yani körü körüne tek bir çalışma yolu izlememek, arada başka yolları da denemek gerek. Örneğin bir tenisçi, tek vuruş tipiyle çalışırlarsa kolay gelebilir ama birçok vuruş tipini birlikte öğrenmek zorlayıcı olsa da zamanla daha iyi sonuçlar alınabilir.
 
 
Öğrenme mekanını değiştirmek:
 
 
Araştırmalar hızlı öğrenme ve kolay ders çalışma teknikleri arasında bazen, çalışılan ortamın değiştirilmesinin daha iyi sonuçlara neden olduğunu gösteriyor.
 
 
 
Bir konuyu öğrenmede fazla ısrarcı olmayın:
 
 
Çoğu insan fazlaca pratik yapmanın daha iyi kavramaya neden olabileceğini düşünür. Ama maalesef gerçekler bunun tam tersini gösteriyor. Aşırı öğrenme isteği ters tepmekte ve sonuçta daha kötü sonuçlar alınabilmekte. Oysa böyle yapmak yerine, düzenli olarak başka konulara yönelerek, verilen aradan sonra aynı konuya dönüp çalışmanın önemli oranda başarıya yol açtığı belirtiliyor. Kısaca söylenmek istenen şu; öğrenme sürecinde uzun süreler, aynı konuya takılmak, enerjinizi bitirir. Bunun yerine zaman kontrolü ile aralar verin.
 
 
Öğrendiklerinizi başka arkadaşlarınızla tartışın:
 
 
Öğrenmenin 5 bilimsel yolu arasında belki de en çok ilginizi çekecek olan yöntem bu. Çünkü öğrendikleriniz üzerinde tartışmanız konuyu daha iyi anlamanızı sağlamakla kalmaz, öğrendiğinizi düşündüğünüz konudaki eksiklerinizi de gidermenize yardımcı olabilir. Örneğin kolay ve hızlı İngilizce öğrenmek istiyorum diyorsanız, ders sonrası sınıf arkadaşlarınızla o konuda tartışarak dil öğrenme hafızanızı geliştirmeniz mümkündür.
 
 
Aynı anda farklı konularla uğraşmayın:
 
 
Çalışma zamanınızın bir bölümünde, farklı konuları birlikte çalışmaya kalkmanız, performansınızı ciddi oranda düşürecektir. Örneğin hem futbol hem basketbolu birlikte öğrenmeye çalışmak dikkati dağıtacak ve başarıyı ciddi olarak azaltacaktır.
 
 
Bu Konulara da Bakın
 
Etkili Kitap Okuma Yöntemleri
 
Toplam blog
: 5
: 109
Kayıt tarihi
: 23.12.16
 
 

Teknoloji meraklısı bir makale yazarı ..