Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '07

 
Kategori
Anılar
 

Koltuk uğruna

Koltuk  uğruna
 

Atatürk yurt gezisi sırasında Amasya’da eşrafın arasında dolaşırken uzun sakallı birini görür ve yanındaki valiye sorar.

- Bu Zat kimdir?

- Vali ;“Efendim kendileri Şıh’tır.Yörede çok hatırı sayılır.

Atatürk Şıh’ı yanına çağırır ve “Bak baba , imanın ölçüsü sakalın boyunda değildir.Şunu rica etsem de en azından peygamber efendimizinki gibi kısaltsan “der ve eliyle gösterir. Şıh “emrin olur paşam”deyip uzaklaşır.Aradan biraz zaman geçtikten sonra , Atatürk Amasya’daki Şıh’ı hatırlar ve Valiyi telefonla arayıp durumu sorar.Vali durumda hiçbir değişikliğin olmadığını ifade eder. Hatta hiçbir kimseye el dahi sürdürmediğini söyler. Atatürk telefonu kapattıktan sonra , eline kağıdı kalemi alır ve bir yazı hazırlar.Daha sonra da Nazırlardan birini çağırıp , yazdığı yazıyı Amasya valiliğine tebliğ edilmesini ister.

Ertesi gün Amasya Valiliğinden haber gelir.Şıh Efendi Ata’yı görmek üzere Ankara’ya yola çıkmış........

Şıh gelir Ata’nın karşısına çıkar.Sakal tamamen kesilmiş , sinekkaydı bir tıraş olunmuş, saçlar kısaltılmış, kılık kıyafet baştan sona değişmiş bambaşka bir görünüme bürünmüştür. Atatürk’ün mesai arkadaşları bu değişime şaşırırlar ve nedenini merak da ederler. Ata’ya sorarlar “Paşam, bu Şıh ki sakalına el sürdürmezdi siz ne yaptınız da Sakalını kökünden kestirdiniz.?”

Ata gülümser ve etraftakilere dönerek; “Dün Amasya valiliğine bir yazı gönderdim ve Şıh’ın Afyon Valiliğine atandığını bildirdim.”der.

Bunları söyledikten sonra ;bir yazı hazırlayarak yazının Şıh’a verilmesini emreder.

Yazıda şöyle yazmaktadır”İnancın ölçüsünün sakalda olmadığını anladığına sevindim. Valilik meselesine gelince , bugün koltuk uğruna kırk yıllık sakalından vazgeçebilen , yarın daha başka şeyler için kim bilir belki de Milletinden bile vazgeçer.Bu nedenle seni böyle bir ikileme mahkum bırakmayalım .Kal sağlıcakla.”diye yazmaktadır.

Yaşama ait güzel dersler tarihin tozlu sayfalarında doludur , lütfen o sayfaları arada da olsa karıştırıp dersler çıkarmak gerek.

Bu gün ki Şıh gibi görünmeyen Şıh’lara itaf olunur

 
Toplam blog
: 45
: 1344
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Düşünmeyi ve yazmayı çok severim. Yaşama ilişkin çelişkileri görmekte ısrarlıyımdır. Muhalif olmaya ..