Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '08

 
Kategori
Tiyatro
 

Komik bir kadın-erkek analizi: Haybeden Gerçeküstü Aşk

Komik bir kadın-erkek analizi: Haybeden Gerçeküstü Aşk
 

Tarih boyunca kadın-erkek ilişkilerinde hakkında en çok yazılan konulardan olmuştur. Savaş dönemlerinde bile insanlar aşna-fişneden vazgeçememiş, aşk filmleri çekilmişti.

Esasında ilişkiler hakkında yazmak sıkı bir gözlem işidir. Kadınları, erkekleri, çiftleri iyi gözlemleyeceksiniz. Hareketleri, sözleri, kavga konularını iyi saptayacaksınız ki ortaya güzel bir iş çıksın.

Türkiye'de bu tip gözlemlerin önemli ismi Yılmaz Erdoğan'ın ''Haybeden GerçekÜstü Aşk'' bu tip gözlerle bezenmiş, hem güldüren hemde düşündüren müthiş bir oyun. Sadece 2 kişiyle 2 saatlik bir aşk yolculuğunu çıkarıyor izleyenleri.

Artık klasikleşmiş ve kaçıncı kez oynandığı bile sayılamayan bu oyunu bu kadar meşhur eden olay hem metnin güçlü olması hemde Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ'ın performansları.

Oyunda bir partide tanışan bir çiftin o dönemden itibaren ilişkilerin ve bu süreçte çıkan sorunlarını hem irdeleyen hemde güldüren şekilde konu alıyor.

İzlerken mutlaka kendi ilişkilerinizden de bir parça bulacaksınız. Hatta ''Yahu bu muymuş üzüldüğüm ya da kızdığım'' diye kendinizce söyleniyorsunuz mutlaka. (Tabii bu zamana kadar herhangi bir ilişkiniz yoksa, siz muafsınız)

Bazen konuştuklarımız yüzümüze söylendiğinde anlamsız buluruz ya öyle birşey. Komik, tuhaf...

Kadınların aşırı duyarlılığı, erkeklerin vurdumduymazlığı..

Aşırı kıskançlıklar, soruya soruyla cevap verme huyları..

Değişenler ya da umdukları gibi çıkmayanlar..

Bir ilişkide olan herşey bu oyunda var. Yılmaz Erdoğan kalemini konuşturmuş ve karşımıza bir kadın-erkek muhasebesi çıkarmış.

***

Oyunun evlilik kısmındaysa sorunlar daha da farklılaşıyor. Önce akrabalar çekiştiriliyor sonra da banyoda yere damlayan sular sorun oluyor. Evli olmayanlara da bir evlilik öngörüsü sunuyor. İşte evlenince böyle olacak deniyor.

İkilinin sürekli didişmesi, kavgalar içinde sürekli patlayan espriler.. Gülüyoruz, gülüyoruz ama bir yandan da şunu düşünüyoruz. Evet biz bunlardan kavga ediyoruz. Aslında ne kadar basit, ne kadar saçma ama oluyor.

Hatta biz kahkahalarla güldüğümüz anlarda bile bir yerlerde birileri sırf bu konular yüzünden birbiriyle küsüyor ya da kavga ediyor.

Son bölümlerdeyse tiyatroda pek rastlanmayan bir olgu karşımıza çıkıyor. Oyuncular birden dile geliyor ve ''Bizi birisi yazıyor'' diye açık veriyorlar. Hatta yazarlarını eleştiriyorlar. Karakterler isyanda.

Tabii Yılmaz Erdoğan bunu daha kaba bir halde dile getiriyor ama burada yazmasak daha iyi. Anlayan anladı..

 
Toplam blog
: 278
: 1369
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Küçük bir kız çocuğu masumiyetidir yazmak, her satırı her cümleyi her kelimeyi tekrar tekrar gözden ..