Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '21

 
Kategori
Eğitim
 

KOMPANZASYON UYGULAMALARI

Şönt reaktörlü uygulamalar; öncelikle yükün kapasitif olduğu işletme, kurum ya da aboneler için uygundur. Kapasitif yüke neden olan yükler; aydınlatmada kullanılan armatürlerin yapısının değişmesi ile son yıllarda balastlı tip armatür yerine özellikle LED'li aydınlatmaların tercih edilmesi aydınlatma yüklerinin kapasitif karakter kazanmasına neden olmuştur. Başka ve en önemli kapasitif güç kaynakları ise UPS kesintisiz güç kaynaklarının neden olduğu kapasitif güçlerdir ki işletmede yüksek güçlü UPS kullanımı kapasitif güçlerin artmasına ve söz konusu yükleri dengelemek için mutlaka şönt reaktörlerin kullanılmasını zorunlu kılmıştır.

 

Şönt reaktörler iki şekilde kullanılır ya blok halinde tıpkı kondasatörler gibi kontaktörler tarafından sürülür. Bu durumda kapasitif güç sabitse sabit şönt reaktör devreye sokmakta sıkıntı yoktur. Şönt reaktörler yapılarından dolayı sürekli olarak devrede bulunmaları demek ısınmaları ve yangın çıkarmaları demektir. Bu durum içlerinde bulunan sargının içerisine yerleştirilen ısıya duyarlı devreyi açan bir elemanla devreden çıkarılmalarını zorunlu kılar ki burada mantık ısınan elemanın şekil değiştirmesi ilkesine dayanan termik koruma mantığıdır. Bimetal elemanları devreyi açarak reaktörü ısındıkça devreden çıkarırlar. Isınan bimetal eleman soğuyunca eski haline döneceğinden reaktörü tekrar devreye alırlar. Bu elemanlar karşılıklı olarak devrede olduğu sürece süreç bu şekilde devam eder.

Önemli:

O halde şönt reaktörler iki şekilde sürülebilir. A- Blok halinde kontaktörler ve reaktif güç rölesiyle birlikte sürülebilir. Bu uygulamada hassasiyet aranmaz. B- Şönt reaktörler sürücülerle devreye alınır. Bilgiyi veren, komutu veren A ve B’de her ikisinde de reaktif güç rölesidir. A maddesinde kullanılan röle reaktif güçleri devreye alabilme, B maddesinde kullanılan rölede ise sürücü özelliğinin olması gerekir…

Şönt Reaktör İhtiyacı Nasıl tespit edilir? Bunu anlayabilmek için en sağlıklı yol, çözüm enerji analizörü ile ölçüm yapmaktır. Enerji analizörü olmadığı durumlarda sayaç bilgisi okunarak sayaçtaki enerji değerlerinden bu durum tespit edilebilir. Başka bir yöntem de reaktif güç rölesinden değerleri okumaktır. Her röle bu işi tam anlamıyla yapabilen röle olmayabilir. Bazı röleler ise bir enerji analizörü gibi tüm değerleri kaydetme, anlık gösterme özelliğine sahiptir. Kademe değerleri, akım trafosu oranları düzgün girilmişse (bazı röle tiplerinde transformatör tanıma özelliği var ve bu tip rölelerde otomatik tanıma işlemi tamamlandıktan sonra) kapasitif güç, indüktif güç ve enerji değerlerini doğruya yakın tespit ederler. Bu durumda da size kalan bu değerlere uygun olarak şönt reaktörleri seçmektir. Şönt reaktör güçleri tespit edildikten sonra dikkat edilecek hususlardan biri de montajıdır. Montajı için; uygun boşluklar bırakarak tespit etmektir. A) Sabitleme işi muntazam olmalıdır aksi halde çok ses çıkarır. B) Montaj için uygun boşluklar bırakılmalıdır. Ortam havalandırmaya uygun olmalıdır. Ortamda bir veya daha fazla havalandırma fanı kullanılabilir. Bu durumda reaktörler daha güvenli ve verimli bir şekilde çalışırlar.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0oguRbYKLuA&t=22s

https://drive.google.com/file/d/1z1YEcKqOmoFMTb6UwkvRn6y2T3hKBM8j/view?usp=sharing

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..