Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

07 Nisan '11

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Kompost başlığına paylaşım

Merhaba,  

Bahcenizdeki urunlerin guzelligi tartisilmaz. Kompost konusunda da oldukca bir arastirma/calisma yaptiginiz bir gercek. Cok cok tebrik ederim.
Yorumlarinizda maalesef sadece kendi tecrubelerinize dayanarak bir de okuduklarinizdan tek yonlu olarak algiladiginiz bir takim tezler var ki bunlarin genel kural olarak kabul edilmesi mumkun degil. Bunu da kendinizi topraga, bahcenize cani gonulden baglamaniza veriyorum.
Nacizane elestirilerim olarak bazilarini ornekliyorum; 

Ceviz agaclarinin allopatik etkisi ancak gerekli cevre kosullari ortaya ciktiginda gerceklesir, yoksa onemsiz denecek kadar azdir. (Oxford universitesinden bir calisimadir, karsit gorusler de olabilir) 

Salca atiklarinda domates ve Biber tohumlari vardir, bunlarla gelebilecek bir hastalik (ozellile isiya dayanikli mantar ve virusler) yuzunden butun urunun kaybolma riski vardir. Tavsiye edilmez. 

Sut urunleri komposta konulmamasi gerekir, koku yapar ve verimi azaltir. E.Coli uretme riski vardir. 

Islenmemis hayvan gubresi de bilen kisiler tarafindan kullanilirsa cok verimlidir. Gereksiz bir katki maddesidir tanimi cok yanlistir. 

Sizin fotograflarini cektiginiz urunlerin aynilarini benim su an babam-annem buyuk bir basariyla Akcay-Edremit'te uretiyor. Annem 70 yillik hayatini ciftci bir babayla gecirdigi icin bilgileri (ozellikle de yesil eli) hafife alinmaz. Kompost yapmayi bilmez, nedir diye sorsam duymamistir bile. Sadece Koyun gubresi ve dere suyu kullanirlar baska birsey kullanmazlar. Zeytin, Incir bahceleri, sulunleri, keklikleri, envai cesit kuslari var, urunlerine herkes hayrandir. Onlarin uygulamalarinin sizin uygulamalarindan daha mukemmel oldugu gibi sonuc yok, yontemini bilen kisler oyle ya da boyle ayni sonuclari alir. 

Mukemmel tarim, tek bir yontem, en dogru yontem diye birsey yoktur. Turkcesi varsa Charles Wilber'in "World record tomatoes" kitabini okumanizi tavsiye ederim. Onun toprak analizlerini yapan labaratouar topraginin tomates yetistiriciligine uygun olmadigini idda etmis fakat adam hala dunya rekorlari kiriyor. Yine de "bu yapilmasi gereklidir, gerisi ise yaramaz" diyemiyor, "benim yontemimin sonuclari" diyor. 

Umarim bahcenizden, Web'deki arkadaslarinizdan meyvelerinizden keyif aldiginiz gunlerle dolu gecer hayatiniz. 

Ebru 

 

 

 

Malç kompost'un toprakların organik özelliklerine katkıları. 

Malç kompost ilavesi ile süzek topraklar su tutma özelliği kazanırken ilave olarak zeolit ürünleri kullanmanıza gerek kalmadan topraklarımızın yapısını bitki yetiştirmek için bitki köklerinin gelişimini doğal bir yöntemle düzenlenmiş bir toprak yapısı kazandırmasıdır.

Ağır ve killi topraklarda toprağın yapısına homojen bir gevşeklik sağlıyarak burada da ilave toprak düzenleyiciler kullanmamızı gerektirmiyecek, bize ekonomi sağlıyarak topraklarımızın yapısını doğal bir yöntemle düzenliyerek en ideal bitki yetiştirmemizi sağlamaktadır.

Kompost Malç uygulamaları ile toprağa yapılacak bitki besin maddeleri, toprağın organik yapısının yükseltilmesi ile toprak içi canlılarının yaşamlarının desteklenmesi ile de daha aktif olarak işlenmesini sağlıyarak toprakta bulunan besin maddelerinin bitkilerin gelişmelerine katkı sağlamanın ötesinde, bitkilerin bağışıklık sistemlerini güçlendiren enzimleride üretmektedirler.

Malç kompostumuzun içeriğinin yüksek özellikli doğal organik maddelerden meydana gelmiş olmasının sebebi, topraklarımızı zehir ve kimyasallardan uzak tarım uygulamaları ile topraklarımızdaki yetiştirdiklerimiz de meyve ve sebzeler ve üretim artıklarıda kirlenmemiş olduklarından, budama artıkları ve topraklarımızdaki isteklerimizi dışında yetişen yabani otlarımızda aynı şekilde temiz mataryeller olduklarından oluşturduğumuz bu kompost içeriğide çok yüksek özellikli besin maddesi eldesi sağlamaktadır.
 
Toplam blog
: 29
: 1056
Kayıt tarihi
: 14.01.11
 
 

Elektronik teknisyeni olarak emekliyim, 1997 Ağustos'u itibariyle toprakla ilgili hobi çalışmalar..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara