- Kategori
- Ekonomi - Finans
Kooperatifçiler Davos Dünya Ekonomi Forumunda

Dünya Ekonomi Forumu (WEF) merkezi İsviçre, Cenevre’de bulunan uluslararası bir vakıftır. Forum 1971 yılında Cenevre Üniversitesi'nden Prof Klaus Schwab tarafından Avrupa Yönetim forumu olarak kurulmuştur. İlk olarak Avrupa firmalarına Amerikan yönetiminin uygulamalarını tanıtmak için Avrupa Komisyonu ve Avrupa sanayi derneklerinin himayesinde Davos Kongre Merkezi'nde Avrupa Yönetim Sempozyumu gerçekleştirilmiştir. Forma siyasi liderler ilk olarak 1974 yılında davet edilmiştir. Daha sonra forum dünya liderlerinin tarafsız bir platform olarak katıldığı toplantı haline dönüşmüştür. 1987 yılında Dünya Ekonomi Forumu olarak ismi değişmiştir. Forum uluslararası anlaşmazlıkları çözümünün arandığı bir platform haline dönüşerek vizyonunu geliştirmiştir. Nitekim 1988 yılında Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için Davos Deklarasyonu imzalanmasında ev sahipliği yapmıştır.
Dünya Ekonomi Forumu başarılı ve üst düzey toplantıları ile başta Avrupalı iş çevreleri ve ülke liderleri olmak üzere tüm ülkeleri her yıl ocak ayında Davos'ta toplamaktadır. Dünya’daki en tanınmış siyasetçiler, işadamları bu kasabada bir araya gelmektedir. Forumlarda dünyanın en önemli küresel sorunlarını ele alınmaktadırlar. Geleneksel hale gelen toplantılar Davos’u dünyanın en tanınmış merkezlerinden birine dönüştürmüştür.
Global krizin her geçen gün etkilerini gösterdiği, adı konmayan savaşların yaşandığı bir dönemde Dünya Ekonomi Forumu bir kez daha Davos’ta toplandı. Forumda Dünya ekonomisini siyasi ve ekonomik düzeylerde yönetenler, iş çevreleri, politikacılar, uluslararası kuruluşların üst düzey temsilcileri, uzmanlar, bilim adamları bir araya geldi. Onları izleyerek bilgilerini ve görüşlerini aktaran yüzlerce basın mensubu da toplantılarda yer aldılar ve bizleri görsel ve yazılı dokümanları ile aydınlattılar. Tüm dünyanın bilgilenmesi için Foruma ait web sayfasından da canlı olarak bazı önemli toplantılar yayınlandı.
Verilen bilgilere göre bu yıl foruma 100'ün üzerinde ülkeden 1000’den fazlası üst düzey şirket yöneticisi olmak üzere 2500’den fazla temsilcinin katılacaktır. Katılımcılar arasında 40'ın üzerindeki devlet ve hükümet başkanıdır. Forum kapsamında 200’ün üstündeki toplantı yapılacaktır. Toplantılarda Dünya ekonomisini büyük ölçüde etkileyen global ekonomik sorunların tüm yönleri ile ele alınacaktır. Forumun ana teması doğrultusunda dijital hayatın öncü kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin de toplantılarda yer alacaktır.
Forumda toplantılar yanında çeşitli araştırma raporları yayınlanmıştır. Bu raporlarda bundan sonraki sanayi devriminin dünyada ciddi oranda işsizliğe neden olacağını işaret edilmektedir. Forum öncesinde dünyanın eşitsizlikler konusunda dikkatini çekmek isteyen İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, Credit Suisse’in verilerine dayanarak hazırladığı raporu yayınlamıştır. Rapora göre dünyanın en zengin 62 işadamının servetinin dünya nüfusunun yarısından daha fazla olduğu ortaya konmuştur. Bir yıl önce bu rakamın en zengin 80 işadamının servetine karşılık geldiği dikkate alındığında önemli bir kayıp yaşandığı ve dünyada yoksulluğun arttığı görülmektedir.
Daha önceki forumlarda sadece küresel ekonomik durumun ele alınarak ve geleceğe dair beklentiler tartışılırken günümüzde güncel ve acil çözüm bekleyen siyasi ve sosyal sorunlar ön plana çıkmıştır. Dünyayı tehdit eden küresel sorunlara ağırlık verilirken ticari engeller, anlaşmazlıklar, fakirlik ve çevre sağlığı gibi başlıklar görüşülmeye başlamıştır. Bunda küreselleşme karşıtı gösterilerinde etkisi olmuştur. Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırmasına göre siyasi, ekonomik ve çevresel tehditlerin artmasıyla dünya giderek daha tehlikeli bir yer haline dönüşmektedir. “2016 Küresel Riskler” raporunda, en büyük risk göç olarak gösterilirken, ardından iklim değişikliği riskine de dikkat çekilmektedir.
Bu yıl foruma Uluslararası Kooperatifler Birliği ve dünyanın büyük kooperatiflerinin yöneticileri de katılmıştır. ICA’nın yeni Başkanı ve Kanada’nın en büyük kredi kooperatifi olan Desjardins Grup Başkanı olan Bayan Monique Leroux toplantılarda yer almıştır. G20 Zirvelerinde olduğu gibi Dünya Ekonomi Forumunda da küresel sorunlar karşısında çözümler bulunması için çaba gösteren dünya kooperatifçilik hareketi bu forumda da deneyimlerini ve görüşlerini paylaşmışlardır.
G20 Avusturalya Zirvesinden itibaren G20 Türkiye Zirvesinde olduğu gibi Dünya Ekonomi Formunda da kooperatifçiler kooperatif işletmelerinin uygulamalarını ve başarılarını paylaşarak çevre ve insani değerler konusunda üstlendiği misyon doğrultusunda çözümler göstermiş ve katkı sunmuşlardır. Dünya Ekonomi Forumu etkinlikleri içinde de ayni yaklaşım içinde gerek toplantılarda gerekse delegasyonlarla kurulan ilişkiler çerçevesinde kooperatifçilerin bakış açılarını yansıtmışlardır.
Dünya kooperatifçilik hareketi dünya ekonomisine yön veren platformlarda yer alma kararından sonra global sorunlar konusunda yeni stratejiler geliştirmeye ve çözümün bir parçası olmaya çalışmaktadır. Bir taraftan da dünyada hızla gelişen dijital teknolojinin yarattığı, inovasyonun hız kazandığı "Dördüncü Sanayi Devrimi" karşısında kooperatiflerin nasıl bir rol üstleneceği konusunda hazırlık yapmaktadırlar. Dünyadaki yaşanan güncel sorunlar karşısında kooperatifçilerin geçmiş uygulamaları dikkate alarak çeşitli sektörlerde geliştirdikleri yeni yaklaşım ve uygulamalar bu konuda önemli bir deneyimdir.
Ülkemizde de görülmesi ve bilmesi gereken gerçek kooperatiflerin başarıları ve ekonomide ve sosyal yaşamda oynadığı rol olmalıdır. Kooperatifçilik hareketinin dünyanın en büyük ekonomi platformlarında yer bularak, kooperatiflerle global sorunların nasıl çözüleceğini anlatmaya çalıştığı dönemde, bazı çevrelerin kooperatiflere yönelik olumsuz yaklaşımlarının sadece kendimizi kandırmak olduğu bilinmelidir.
http://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2016
http://ica.coop/en/media/news/davos-diary-linking-teaming-growth-on%C2%A0-forums-minds