Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '14

 
Kategori
Deneme
 

Körleşme

Körleşme
 

Körleşme


1981 Nobel ödülü sahibi Elias Canetti, Körleşme (Die Blendung) 1935'de Almanya'da yayınlandı.
 
Avrupa'nın en aydın ve 'uygar' halklarından biri olan Almanların Hitler faşizmine biat ettikçe, insan olmaktan çıkıp mantıksız sürülere dönüşümlerini. 
 
Sürü genel davranışı içinde çokluklarından, dayanışmalarının benzersizliklerinden güç bulan yığınların, birkaç yıl sonra başlayacak korkunç ve gaddar dünya savaşın içinde bulmaları.
 
Toplama kamplarının, gaz odalarının habercisi olan sürecin doğması. Kitle ruhunun olduğu kadar, kitleyle; dünyayla arasına uçurumlar çekmiş bireyin; aydının tahlili, giderek yaşanacakların kehanetler.
 
Profesör Kien sayılı Çin bilimcilerinin, en bilgilerinden biridir.Evi 25 bin kitap ve kafasının içindeki uçsuz bucaksız bilgi birikiminin sınırı duvarındaki kitaplığın sınırına kadar olduğudur.
 
Duvarının dışında gerçek bir dünya akmaktadır. Oysa dışardaki dünyadan bi haber sadece dışarının kokusunu, nefesini odasına taşıyan önce hizmetçisi sonra eşi olan Therese'dir.
 
Therese Kien'in varlığını ve kitaplığını kuşatacak, önceleri çok saygı gösterdiği 'Bay Pudha'yı bile sonradan gereksiz bulacaktır.Kör cehaletin egemenliğini kuracaktır.
 
Bu kör cehalet, sokaktaki yaşam kafasını, iradesini, cücük kadar kalmış vicdanını, ruhunu efendi lerine teslim etmiş olanlar, belirleyici bir güç haline geldiklerinde toplumun diğer bireyleriyle birlikte topluca uçuruma sürüklenen bir halk.
 
Değerli olanı yıkmanın tadı kefen giyip efendilerine biat, yere düşmüşe tekme, ıssız sokaklarda öldüm diyen bir genci öldürünceye kadar dövmek, annesi tekinsiz diye sokaktan ekmek almaya giden çocuğun bir yıl süren acılar içinde ölümü daha ne anlatılabilir ki...
 
Ezilenlerin zincirlerini parçalama umudu, olasılığı vardır ama, ezikler bir kez muktedir olmaya görsün, zincirlerine tapınmaya başlarlar!
 
Mehmet Özgür Ersan 22.05.2014 üsküdar
 
 
Toplam blog
: 447
: 1524
Kayıt tarihi
: 20.09.13
 
 

06 Mayıs 1974 Çorum Sungurlu'da doğdu. Yaşamının büyükçe bir bölümünü Mamak'ın gecekondu mahalleler..