Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

16 Aralık '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Koro

Tek sesli ve çok sesli müzik yapıtlarını seslendirmek amacıyla bir araya gelen, seslendirici ve yorumcuların oluşturduğu topluluğa ve müziksel örgütlenmeye denir.

Başka bir söylemle “sayısal oluşum, ses türü, ses kapasitesi ve tını bakımından dengeli, önceden belirlenen bir modele uygun olarak tek ya da çok sesli müzik yapıtlarının seslendirme-yorumlama amacıyla oluşturulan etkinlikleriyle toplumun kültür ve sanat yaşamına katkıda bulunan ses topluluklarıdır.

Ses kültürü, genel müzik kültürü ile birlikte gelişip zenginleşmektedir.

Koro üyelerinin müziğe yönelik birikimleri, müziğin örgü ve dokusu ile seslendirdikleri yaratının yazıldığı döneme ait özelliklerini biliyor olmaları eserin daha iyi yorumlanmasını sağlayacaktır.

Müzikte sözün kullanılması müziksel anlatımı daha da güçlendirecektir.

Korodaki herhangi bir üyenin çıkardığı hatalı sesler korodaki diğer üyelerinde işitme duyarlılıklarını etkileyebileceği için koro şefinin önerisiyle bu üyenin bir süre söyleme katılmayarak doğru olan sesleri düşünerek (içinden tekrar ederek) koroya katılması sağlanmalıdır.

Çok kuvvetli bir şekilde şarkı söylemek ses organlarında gerilmelere neden olabilir. Böyle bir durumda solunumun da fazla olacağı düşünülürse sesin giderek tizleşmesi kaçınılmaz olur.

Bu durumda kuvvetli söyleme alışkanlığı giderek orta dereceye çekilmelidir.

Ayrıca, çok düşük seviyede şarkı söylemek bazen ritmik açıdan canlılığı azaltabilir, bu durumda dinamizmi sağlayacak bir zaman akışı içinde sesin şiddeti orta düzeyde ve gerektiğinde gür veya dinamizmi bozmadan hafif seviyede olmalıdır.

Koronun bu seviyede birbirini dinliyor olması doğru işitmeye de yardımcı olacaktır.

Koronun dikkatini canlı tutabilmek için eserin temposu arada bir canlı tutulmalıdır.

Koronun seslendireceği eser seslendirme yapmadan önce gözden geçirilmeli, yani sesler zihinsel olarak duyulmalıdır. Seslendirmeden önce koroya eşlik edecek ve koroya temiz sesleri arada bir duyuracak olan bir çalgının eşlik etmesi koro üyelerinin ve koronun gelişmesine yardımcı olacaktır.

Müzikteki temel eğitim yetersizliği ton dışı ve hatalı ses üretmede önemli etkendir. Aynı zamanda müziksel sesler arasındaki aralıkların tasarlanamaması ton dışı söylem yaratabilir. Bu durumda önce gurup çalışması yapılarak gurubun çıkarttığı doğru sesler duyurulmalı, daha sonra bireysel anlamda çalışmalar başlatılmalıdır. Eğer koro istenilen tonda söyleyemiyor, zorlanıyorsa önce rahat olduğu tonda arkı söylemeye başlatılmalı ve sesler giderek ( ses organlarında gerginlik oluşmadan ) istenilen tona çekilmelidir.

info@ turabidegerli.com.tr


www.turabidegerli.com.tr

 
Toplam blog
: 14
: 2948
Kayıt tarihi
: 12.09.08
 
 

Sanatçı, yazar, besteci, şair, koro şefi, Turabi DEĞERLİ 1990 Yılında E. Ü Devlet Türk Müziği Konse..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara